Κορονοϊός: Λιγότερο συμπτωματική η υποπαραλλαγή της "Δέλτα"

Ερευνητές μελετούν την υποπαραλλαγή ΑΥ.4.2.
Ερευνητές μελετούν την υποπαραλλαγή ΑΥ.4.2. AP IMAGES

Λιγότερα συμπτώματα κορονοϊού φαίνεται να προκαλεί η υποπαραλλαγή ΑΥ.4.2. Τι αναφέρει νέα έρευνα.

Η υποπαραλλαγή ΑΥ.4.2. του κυρίαρχου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού, η οποία κερδίζει σταδιακά έδαφος στη Βρετανία, είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε νόσο Covid-19 με συμπτώματα, κάτι που πιθανώς έχει οδηγήσει σε μείωση των κρουσμάτων της νόσου στη χώρα μετά την κορύφωσή τους στις 20-21 Οκτωβρίου, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

Τα νεότερα στοιχεία (περιόδου 19 Οκτωβρίου-5 Νοεμβρίου) της συνεχιζόμενης μελέτης REACT-1 των ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου δείχνουν ότι η ΑΥ.4.2. έχει μεν φθάσει να προκαλεί το 12% των κρουσμάτων στη Βρετανία, αλλά μόνο το ένα τρίτο από αυτά εκδηλώνουν «κλασικά» συμπτώματα Covid-19, έναντι σχεδόν των μισών περιστατικών που είναι συμπτωματικά με την κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα ΑΥ.4.

ADVERTISING

Τα δύο τρίτα των ανθρώπων με ΑΥ.4.2. έχουν κάποιο σύμπτωμα, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρό, έναντι των τριών τετάρτων των ανθρώπων με ΑΥ.4 που έχουν συμπτώματα. Η Δέλτα ΑΥ.4.2. θεωρείται ελαφρώς πιο μεταδοτική (κατά 10%-15%), όμως δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο ή να διαφεύγει από τα εμβόλια ευκολότερα από την «κανονική» Δέλτα.

«Φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική, αλλά επίσης λιγότερο συμπτωματική, πράγμα που είναι καλό», δήλωσε ο επιδημιολόγος του Imperial Πολ Έλιοτ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τη «Γκάρντιαν». Οι Βρετανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ασυμπτωματικοί ή εκείνοι με λίγα συμπτώματα μπορεί να εξαπλώνουν λιγότερο τον κορονοϊό μέσω του βήχα τους.

Η REACT-1 βρήκε επίσης ότι οι ενισχυτικές δόσεις μείωσαν, μέσα σε δύο εβδομάδες από τη χορήγησή τους, τον κίνδυνο λοίμωξης των ενηλίκων κατά τα δύο τρίτα, σε σχέση με όσους είχαν κάνει δύο δόσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: έρευνα, Κορονοϊός, Covid-19, Μεγάλη Βρετανία, Εμβόλιο κορονοϊού
SHARE:

24Media Network