Κορονοϊός: Με ράντζα στη μάχη αναχαίτισης της πανδημίας το ΕΣΥ

Κορονοϊός: Με ράντζα στη μάχη αναχαίτισης της πανδημίας το ΕΣΥ
Νοσηλευτής ετοιμάζει ράντζα για τη νοσηλεία περιστατικών ARIS MESSINIS/AFP

Οι αριθμοί νοσηλειών, διασωληνωμένων και θανάτων χτυπούν έντονο συναγερμό για την εξέλιξη της πανδημίας, όμως φαίνεται ότι η Πολιτεία και πάλι αιφνιδιάστηκε.

Ο ηχηρός συναγερμός για την ανεπάρκεια του ΕΣΥ να καλύψει τις ανάγκες λόγω νοσηλειών από κορονοϊό, έχει σημάνει εδώ και αρκετές εβδομάδες, όμως η Κυβέρνηση και πάλι δεν ήθελε να τον ακούσει. Μπορεί να διέψευδε χθες για το δανεισμό ράντζων του Γεννηματάς από το Σωτηρία, όμως νομοτελειακά οδεύει σε μια τέτοια νέα καθημερινότητα. Η κάλυψη πάνω από 3600 απλών κλινών ΜΕΘ covid και 480 κλινών ΜΕΘ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε ένα υποστελεχωμένο ΕΣΥ.

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο η χώρα είχε εισέλθει σε ένα ακόμη lockdown προσπαθώντας την αναχαίτιση της έξαρσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας κορονοϊού. Σήμερα, με πολλαπλάσια κρούσματα, εισαγωγές στα νοσοκομεία, νοσηλευομένους σε ΜΕΘ και θανάτους, η Κυβέρνηση πιστεύει ότι λόγω του εμβολιασμού θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στην νέα πρόκληση. Όμως ήδη καταγράφει ένα από τα πλέον θανατηφόρα 8ημερα με 422 θανάτους.

Χθες ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ένα νέο ρεκόρ κρουσμάτων, με τη θετικότητα όσον αφορά στα τεστ να ξεπερνά το 6%. Η μία μεμονωμένη ημέρα βέβαια δε είναι αντιπροσωπευτική καθώς καταγράφονται και αποτελέσματα τεστ τα οποία έγιναν και 2-3 μέρες πριν. Όμως το στοιχείο είναι αποδεικτικό της τάσης.

Οι δε σκληροί αντικειμενικοί δείκτες είναι ο αριθμός των νέων νοσηλειών, των διασωληνώσεων και των θανάτων. Εδώ η εικόνα είναι ιδιαίτερα άσχημη. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είχαμε 407 νέες εισαγωγές λόγω covid στα νοσοκομεία όταν πριν μία εβδομάδα ήταν μόνο 277, ενώ ο επταήμερος μέσος όρος εκτινάχθηκε στις 360 νέες εισαγωγές από 277.

Κατανοεί εύκολα κανείς ότι η νοσηρότητα από τον κορονοϊό αυξάνεται ραγδαία. Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κατά μέσο όρο χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό 51 άτομα την ημέρα, ενώ οι διασωληνώσεις βρίσκονται στα επίπεδα του Μαρτίου όταν εκδηλώνονταν η έξαρση του τρίτου κύματος που οδήγησε στις 850 διασωληνώσεις ένα μήνα μετά κατά την κορύφωση.

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα

Η Κυβέρνηση για μια ακόμη φορά καθυστερημένα έλαβε μέτρα τα οποία μεταφράζονται ως ένα σχετικό lockdown Για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Όμως και πάλι αυτό δεν το έπραξε νωρίς. Έτσι τα κρούσματα και συνέπεια αυτών η πίεση στο ΕΣΥ και οι θάνατοι αποδίδονται στους εξής λόγους:

1. Υπερεκτιμήθηκε η ανοσία των εμβολιασμένων πολιτών οι οποίοι μπορούν να μολυνθούν και ακόμη και αν δεν νοσήσουν μπορούν να μεταφέρουν τον ιό. Επίσης δεν μπορεί να καταγράψει τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης.

2. Ενώ η διασπορά του κορονοϊού ήταν ιδιαίτερα μεγάλη ακόμη και μια βδομάδα πριν τις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου δεν έλαβε ουσιαστικά περιοριστικά μέτρα.

3. Τα σχολεία λειτουργούν με πρωτόκολλα που επιτρέπουν την μετάδοση του ιού. Είχαμε σχεδόν 10.000 νέα κρούσματα σε παιδιά μέσα στις πρώτες 8 ημέρες του Νοεμβρίου. Επίσης εξακολουθεί να θωρείται ισχυρό εργαλείο το self test όμως δεν έχει αποδειχτεί η αξιοπιστία των δηλώσεων.

4. Οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων ήταν πλημμελείς καθώς είναι αδύνατο με ορθάνοιχτη την κοινωνική δραστηριότητα να μπορέσουν να ολοκληρωθούν.

5. Τα νοσοκομεία όσο και αν επιδιώκεται η στελέχωσή τους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν, εργάζονται στο μέγιστο βαθμό με ένα ιδιαίτερα κουρασμένο προσωπικό το οποί δεν έχει αυξηθεί όσο θα έπρεπε.

6. Η Κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα και πάλι τα μηνύματα τα οποία ήρθαν από άλλες χώρες όπου παρά την υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη αντιμετωπίζουν σημαντικά ζητήματα.

Επανάληψη του περσινού σκηνικού

Δεν είναι λίγες οι φωνές οι οποίες σημειώνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά στην επανάληψη ενός -ακόμη και σφοδρότερου- 2ου κύματος. Η αλήθεια είναι πως η διαδικασία ελέγχων για κορονοϊό πέρυσι ήταν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις 8 Νοεμβρίου 2020, δεύτερη μέρα της εφαρμογής του καθολικού lockdown, η χώρα είχε καταγράψει 1914 κρούσματα μετά τη διενέργεια περίπου 16.100 τεστ, 228 διασωληνωμένους και 35 θανάτους.

Σίγουρα τα κρούσματα ήταν πολλαπλάσια αλλά είχαμε λίγα επίσημα τεστ ώστε να καταγραφούν. Όμως και πάλι η κατάσταση από πλευράς νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων ήταν σαφώς καλύτερη.

Να σημειώσουμε ότι τότε οι νοσηλευόμενοι λόγω covid στα νοσοκομεία ήταν περί τους 2600 κια σήμερα είναι 1000 περισσότεροι.

Αρκεί να αναφέρουμε την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας στις 11/11/2020

“Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.104 κλίνες ΜΕΘ.
Από αυτές, 781 είναι κατειλημμένες και 323 κενές (ποσοστό 29%).

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 608, οι 446 είναι κατειλημμένες και οι 162 κενές (ποσοστό 26,5%).

Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 496. Από αυτές, 335 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 32,5%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 148. Από αυτές, 132 είναι κατειλημμένες και 16 κενές (ποσοστό 11%).

Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 206. Από αυτές, 130 είναι κατειλημμένες και 76 κενές (ποσοστό 37%)”.

Φαίνεται έντονα η διαφορά με το σήμερα όπου πάνω από το 50% των απλών κλινών covid είναι κατειλημμένες όπως και το 90% των περίπου 550 ΜΕΘ covid.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα