Εμβόλια Κορονοϊού: Μεγάλες προσδοκίες – Πολλές αστοχίες

Εμβόλια Κορονοϊού: Μεγάλες προσδοκίες – Πολλές αστοχίες
Περαστικός στην Αθήνα AP

Τι επισημαίνει ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σχετικά με τα όσα έχουν αναφερθεί για τις δόσεις του εμβολίου.

Κανείς δεν αμφισβητεί την αισιοδοξία και την ελπίδα από τους επικείμενους εμβολιασμούς για τον κορονοϊό, όμως οι αναφορές από μέλη τις Κυβέρνησης για το πόσες δόσεις και πότε θα έρθουν από τα νέα εμβόλια, δεν εξυπηρετούν πουθενά. Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, ο κ. Κοντοζαμάνης θέλησε να δικαιολογήσει τα όσα έχουν λεχθεί, χωρίς όμως να αναφέρει τίποτα σχετικά με το πόσοι εκτιμάται ότι θα εμβολιαστούν άμεσα τις επόμενες εβδομάδες.

Ειδικότερα ο υφυπουργός ανέφερε ότι: “Έχουν ακουστεί διάφορα νούμερα. Επιτρέψτε μου να πω ότι τα περισσότερα από αυτά που έχουν ακουστεί σε ό,τι αφορά τις ποσότητες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Γιατί το λέω αυτό; Γνωρίζαμε εξ’ αρχής, όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι οι πρώτες ποσότητες που θα διατεθούν θα είναι πολύ μικρές σε σχέση με το σύνολο των ποσοτήτων. Οι ποσότητες αυτές μοιράζονται σε όλες τις χώρες με βάση έναν αλγόριθμο, ο οποίος στηρίζεται, βασίζεται στον πληθυσμό της κάθε χώρας. Αυτό διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εμβόλιο και την ίδια στιγμή”.

Γιατί όμως βιάστηκε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας να αναφέρει ότι θα έχουμε 150.000 δόσεις του εμβολίου προκαλώντας όλη αυτή τη σύγχυση; Επίσης για ποιο λόγο στις 18/11 ειπώθηκε από τον ίδιο τον υπουργό υγείας ότι θα μπορούμε να κάνουμε 2.117.440 εμβολιασμούς το μήνα;

Εμβόλιο για κορονοϊό. AP

 

Ειδικότερα η αναφορά του κυρίου Κικίλια ήταν η εξής: “Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, θα μπορούσαν να εμβολιάσουν 2.117.440 συμπολίτες μας τον μήνα. Πώς θα γίνει αυτό; Θα υπάρχουν δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, έξι μέρες την εβδομάδα εργασία, Κυριακή ρεπό. Και έχουμε υπολογίσει ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί 10 λεπτά πάνω-κάτω, προκειμένου να εμβολιαστεί. Αν χρειαστεί και αν παραστεί αυτή η ανάγκη, δηλαδή, αν έρθουν παραπάνω εμβόλια στη μονάδα του χρόνου, εντός μηνός θα αναπτύξουμε περαιτέρω το σχέδιο μας και για άλλα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Αλλά 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και 2.117.440 συμπολίτες μας τον μήνα, είναι ένας μεγάλος αριθμός”.

Πάνω σε αυτό το θέμα ο κ. Κοντοζαμάνης στην χθεσινή ενημέρωση διευκρίνισε ότι: “Έχουμε πει εξ’ αρχής ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό προετοιμαζόμαστε για τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Γνωρίζοντας το σύνολο των ποσοτήτων που μέχρι το τέλος της συμφωνίας αυτής θα έρθουν στη χώρα μας σταδιακά, είμαστε σε θέση να κάνουμε έως και 2 εκατομμύρια, το είχαμε πει αυτό, 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε 2 εκατομμύρια εμβόλια στη διάθεσή μας”.

Λογικά οι δηλώσεις περί εκατομμυρίων εμβολιασμών μάλλον είναι περιττές. Σύμφωνα με όσα πλέον είναι γνωστά, και όπως επεσήμανε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχινάς, η ΕΕ έχει συμφωνήσει να προμηθευτεί και “προαγοράσει” 2 δισεκατομμύρια δόσεις από 6 εταιρείες και μάλιστα σε μια περίοδο που καμία δε είχε λάβει έγκριση. Επίσης οι αγορές είναι μέχρι το τέλος του 2021. Σε ένα φανταστικό και υπεραισόδοξο σενάριο να υπάρχουν άμεσα τα εμβόλια αυτά στην αγορά, σίγουρα θα μπορούσαν να έρθουν και αυτές οι μεγάλες ποσότητες εμβολίων. Όμως αυτό δεν θα γίνει.

Ο κ. Κοντοζαμάνης, κλείνοντας χθες ανέφερε ότι: “Έχουμε σχεδιάσει με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε όσο περνάνε οι ημέρες, οι μήνες και θα έχουμε και τα υπόλοιπα εμβόλια στη διάθεσή μας, όσο αυξάνονται οι ποσότητες που έρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αμέσως να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό”. Απέφυγε βέβαια όπως είναι λογικό να αναφέρει ημερομηνίες και αριθμούς.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα