Κορονοϊός: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων απαντά για την ιβουπροφαίνη

Κορονοϊός: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων απαντά για την ιβουπροφαίνη
Χάπια AP Photo/Keith Srakocic, File

Η παρακεταμόλη εξακολουθεί να συνίσταται σε περιπτώσεις νοσούντων από τον κορονοϊό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ιβουπροφαίνη ευνοεί τη δράση του.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε διευκρινίσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τη λήψη ιβουπροφαίνης από τους ασθενείς του κορονοϊού.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν εμφανιστεί διάφορα δημοσιεύματα και απόψεις ειδικών, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν ενδείξεις πως το ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιφλεγμονώδες όχι μόνο καθυστερεί την ίαση, αλλά επιδεινώνει τις συνέπειες της νόσου. Κάτι τέτοιο ωστόσο καταρρίφθηκε, καθώς “προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη περί διασύνδεσης ανάμεσα στην ιβουπροφαίνη και την επιδείνωση της Covid-19“, όπως ανέφεραν ξεκάθαρα από τον οργανισμό.

Αντίστοιχα είχε τοποθετηθεί προ ημερών, στην ενημέρωση των συντακτών υγείας, ο Σωτήρης Τσιόδρας μετά από σχετική ερώτηση, απαντώντας πως “προς το παρόν δεν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες που να συνηγορούν σε κάτι τέτοιο“.

Η ιβουπροφαίνη είναι ένα παράγωγο του προπιονικού οξέος μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) με αναλγητική, αντιφλεγμονώδη και αντιπυρετική δράση. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του φαρμάκου θεωρείται ότι οφείλονται στην ανασταλτική δράση επί του ενζύμου κυκλοξυγενάση. Ανακουφίζει από τη φλεγμονή, τον πόνο και τον πυρετό. Οι ενήλικες και οι έφηβοι συνίσταται να λαμβάνουν μεταξύ 200-400 mg τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.

Όταν αρχίζουν τη θεραπευτική αγωγή για πυρετό ή πόνο στην Covid-19, οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να εξετάζουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές θεραπευτικής αγωγής“, προσέθεσαν, συμπεριλαμβανομένης της ιβουπροφαίνης και σχετικών φαρμάκων. Κυρίως δε της παρακεταμόλης, του πιο ευρέως χρησιμοποιούμενου παυσίπονου.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα