Κορονοϊός: Περισσότεροι από 350 χιλιάδες Έλληνες με σύνδρομο long covid – Επιπτώσεις και στην οικονομία

Κορονοϊός: Περισσότεροι από 350 χιλιάδες Έλληνες με σύνδρομο long covid – Επιπτώσεις και στην οικονομία
Ασθενής σε νοσοκομείο shutterstock

Περί τα 3 εκατομμύρια Έλληνες νοσήσαμε με κορονοϊό μέσα σε ένα χρόνο, με τον 1 από τους 10 να μας προκαλεί δυσκολίες στην καθημερινότητά μας.

Τις επιπτώσεις από την νόσηση με κορονοϊό στον πληθυσμό, επιχειρεί να καταγράψει η επιστημονική κοινότητα, έχοντας διαπιστώσει ότι αυτές μπορεί να έχουν ιδιαίτερα σημαντική επίπτωση ακόμη και στην οικονομία μιας χώρας. Να επισημάνουμε ότι μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, καταγράψαμε στην Ελλάδα, 3 εκατομμύρια κρούσματα από τα οποία πάνω από 350 χιλιάδες θα έχουν συμπτώματα της νόσου για ένα μεγάλο διάστημα.

Σύμφωνα με μελέτες, τουλάχιστον 1 στους 8 που έχουν νοσήσει με κορονοϊό, εξακολουθεί να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ακόμη και μετά από μήνες που το τεστ του βγήκε αρνητικό. Θα πάσχει δηλαδή από το ονομαζόμενο σύνδρομο long covid, που σημαίνει ότι θα έχει συμπτώματα της νόσου, αν και θα έχει τυπικά αναρρώσει.

Αν λοιπόν δούμε τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα, το τελευταίο 12μηνο, 3 εκατομμύρια Έλληνες νόσησαν επίσημα από κορονοϊό. Από αυτούς, όπως επισημαίνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό JAMA, το 12-17% θα εμφανίσει σύνδρομο long covid, ήτοι οι 360-515 χιλιάδες ασθενείς.

Από αυτούς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, περίπου 240 χιλ. – 340 χιλ. ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 18-64 ετών, άρα στην ηλικιακή ομάδα που θεωρείται παραγωγική για τη χώρα. Από μόνο του αυτό το στοιχείο φανερώνει ότι αφενός θα υπάρχει επιβάρυνση της οικονομίας από την επικείμενη απώλεια εργατοωρών, αφετέρου ότι οι ασθενείς θα χρειαστούν επιπλέον υπηρεσίες υγείας.

Τι αναφέρεται στη μελέτη του JAMA

Τα παραπάνω δεδομένα γίνονται με βάση αναγωγής από τα στοιχεία που δημοσιεύσει το JAMA, αναλύοντας στοιχεία πληθυσμού της Μεγάλης Βρετανίας.

Όπως έχει αποδειχτεί από τις καταγραφές στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 22% έως 38% των ατόμων που διαγνώστηκε με μόλυνση από κορονοϊό, θα εμφανίσει τουλάχιστον 1 σύμπτωμα Covid-19, 12 εβδομάδες μετά την αρχική έναρξη των συμπτωμάτων, ενώ το 12% έως 17% θα έχει 3 ή περισσότερα συμπτώματα. Αυτά τα υψηλά ποσοστά μεταφράζονται σε έναν τεράστιο αριθμό ατόμων με long covid σύνδρομο.

Η μελέτη τονίζει ότι, η κλονισμένη υγεία δεν είναι η μόνη συνέπεια του long covid, καθώς μια ακόμη έρευνα διαπίστωσε ότι το 44% των ατόμων με long covid ήταν εκτός εργασίας και το 51% εργαζόταν λιγότερες ώρες. Το θέμα αυτό απασχολεί ιδιαίτερα και μάλιστα διεθνώς.

Ένα ακόμη σημείο που φοβίζει είναι και οι επιπλέον δαπάνες περίθαλψης. Σύμφωνα με το JAMA, οι αυξημένες ιατρικές δαπάνες είναι μια άλλη συνέπεια του long covid. Το κόστος για τη σχετική θεραπεία, δεν έχει εκτιμηθεί, όμως το κόστος έχει εκτιμηθεί για κάποιες παρόμοιες καταστάσεις.

Εάν η θεραπεία για long covid είναι παρόμοια με τη θεραπεία της μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας (σύνδρομο χρόνιας κόπωσης), τότε αυτό θα φτάσει τα 9 χιλ. δολάρια για τις ΗΠΑ, επισημαίνεται στο JAMA.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα