Κορονοϊός: Πιστοποιητικό νόσησης μόνο με τη “βούλα” μοριακού τεστ για τους ανεμβολίαστους

Κορονοϊός: Πιστοποιητικό νόσησης μόνο με τη “βούλα” μοριακού τεστ για τους ανεμβολίαστους
Rapid test INTIME NEWS

Η ένδειξη "θετικός" από rapid test δεν αποτελεί πλέον τεκμήριο ότι ένας ανεμβολίαστος νόσησε απο κορονοϊό κι ετσι μόνο με αυτό το τεστ δεν θα μπορεί να λαμβάνει πιστοποιητικό νόσησης.

Φρένο στην “παραγωγή” πλαστών πιστοποιητικών νόσησης από διάφορα ιδιωτικά εργαστήρια και κυρίως φαρμακεία, βάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας καθώς εισηγείται πως για να θεωρηθεί ένας ανεμβολίαστος κρούσμα κορονοϊού, θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι είναι θετικός με μοριακό έλεγχο (PCR).

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε αλλαγές σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης. Συγκεκριμένα, για να λάβει κάποιος πιστοποιητικό νόσησης θα πρέπει να έχει διαγνωστεί με PCR test θετικός στον κορονοϊό. Έως τώρα η βεβαίωση μπορούσε να εκδοθεί για διαγνωστικούς ελέγχους (PCR ή Rapid Test).

Τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν περιστατικά όπου φαρμακεία που διενεργούσαν rapid test περνούσαν στο Μητρώο Covid ως θετικούς, ανεμβολίαστους πολίτες οι οποίοι δεν νοσούσαν. Μάλιστα κάποιοι γιατροί στη Βόρειο Ελλάδα διαπίστωσαν περιπτώσεις ασθενών με covid οι οποίοι διέθεταν πιστοποιητικά νόσησης που είχαν εκδοθεί αρκετά πρόσφατα, γεγονός το οποίο δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την τόσο γρήγορη επαναλοίμωξη.

Πλέον οι ανεμβολίαστοι πολίτες αν βγουν θετικοί με rapid test θα πρέπει να κάνουν το μοριακό έλεγχο το οποίο λογικά θα πρέπει να το πληρώνουν από την τσέπη τους. Το δε κόστος είναι της τάξης των 60 ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπη επεξεργάστηκε το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των χριστουγεννιάτικων θεματικών πάρκων, όπου όλοι οι ενήλικες εργαζόμενοι και επισκέπτες, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα