Κορονοϊός: Πώς η Σουηδία απέφυγε την αναζωπύρωση της επιδημίας

Διαβάζεται σε 3'
Κορονοϊός: Πώς η Σουηδία απέφυγε την αναζωπύρωση της επιδημίας
Άνθρωποι στο Πάρκο Raslambshovsparken στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, 18 Απριλίου 2020. Η Σουηδία τότε ανέφερε μια απότομη αύξηση των θανάτων. Ωστόσο, σχολεία, μπαρ και εστιατόρια παρέμειναν ανοιχτά και απαγορεύτηκαν μόνο συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων. AP

“Δεν έχουμε την αναζωπύρωση της νόσου που έχουν πολλές χώρες”, δηλώνει ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας και αρχιτέκτονας της στρατηγικής της “ανοσίας της αγέλης”. Τι δείχνουν τα στοιχεία.

Ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν τα κρούσματά τους να ανεβαίνουν σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, η Σουηδία – η οποία είχε την χαλαρή προσέγγιση της “ανοσίας της αγέλης” – έχει πλέον ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης στην ήπειρο.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), το σωρευτικό σύνολο κρουσμάτων 14 ημερών της Σκανδιναβικής χώρας ήταν 22,2 ανά 100.000 κατοίκους στις 15 Σεπτεμβρίου, έναντι 279 στην Ισπανία, 158,5 στη Γαλλία, 118 στην Τσεχική Δημοκρατία, 77 σε Βέλγιο και 59 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα προαναφερθέντα κράτη επέβαλαν καραντίνα την άνοιξη σε αντίθεση με την Σουηδία.

Τα νέα κρούσματα που αναφέρονται τώρα στη Σουηδία βρίσκονται περίπου στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στα τέλη Μαρτίου, ενώ στοιχεία από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας έδειξαν ότι μόνο το 1,2% των 120.000 εξετάσεών της την περασμένη εβδομάδα επέστρεψαν θετικά, σύμφωνα με τον Guardian.

Η Σουηδία έχει επίσης καθημερινά λιγότερα νέα κρούσματα από τη Νορβηγία και τη Δανία, τους σκανδιναβούς γείτονές της.

Ελλάδα και Σουηδία βρίσκονται στα ίδια επίπεδα ως προς τα καθημερινά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά εκατομμύριο πολιτών, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι την 1η Ιουλίου η Σουδία επιβεβαίωσε 104,51 κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ η Ελλάδα μόνο 1,47. Στην πορεία, η Ελλάδα ακολούθησε αυξητική πορεία και η Σουηδία πτώση που σημειώθηκε με γεωμετρική πρόοδο.

Συνολικά, μόνο 13 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται σε εντατική περίθαλψη σε σουηδικά νοσοκομεία και ο μέσος όρος των εβδομαδιαίων θανάτων από κορονοϊό είναι μηδενικός, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διαδραστικό γράφημα που τροφοδοτείται καθημερινά από τα επίσημα στοιχεία της κάθε χώρας.

Μπορείτε να προσθέσετε χώρες προς σύγκριση πατώντας “Add country”.

“Δεν έχουμε την αναζωπύρωση της νόσου που έχουν πολλές χώρες“, δήλωσε ο Anders Tegnell, επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας, σε συνέντευξή του στο France-24, προσθέτοντας ότι η χώρα είναι ευχαριστημένη με τη συνολική στρατηγική για “ανοσία της αγέλης”. Στην Σουηδία δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο.

Ωστόσο, όπως φαίνεται και στους πίνακες με τα διαγράμματα των κρουσμάτων, είναι χαρακτηριστική η σταθερά χαμηλή πορεία της Ελλάδας, τόσο σε επίπεδο κρουσμάτων όσο και σε επίπεδο θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Παρόλαυτα, η Ελλάδα θρήνησε συνολικά μέχρι σήμερα 321 θύματα κορονοϊού, ενώ η Σουηδία 5.851 και αυτό σηματοδοτεί την επικινδυνότητα της “ανοσίας της αγέλης”, με θανάσιμες επιπτώσεις όπου αυτή εφαρμόζεται.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα