Κορονοϊός: Πώς νιώθεις όταν κάνεις εμβόλιο mRNA

Κορονοϊός: Πώς νιώθεις όταν κάνεις εμβόλιο mRNA
Senior Clinical Research Nurse Ajithkumar Sukumaran prepares the COVID 19 vaccine to administer to a volunteer, at a clinic in London, Wednesday, Aug. 5, 2020. Scientists at Imperial College London are immunizing hundreds of people with an experimental coronavirus vaccine in an early trial after seeing no worrying safety problems in a small number vaccinated so far. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) AP

Συμμετέχων στις δοκιμές του εμβολίου της Moderna, το οποίο στηρίζεται στο mRNA, αποκάλυψε πώς ένιωσε μετά τη διαδικασία.

Με τα εμβόλια για τον κορονοϊό να είναι προ των πυλών και τις χώρες να ετοιμάζουν ήδη τα πλάνα τους για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, είναι μάλλον φυσικό επόμενο πολλοί να αναρωτιούνται πώς θα αισθανθούν μετά από αυτό, αν θα είναι σαν το εμβόλιο της γρίπης, αν θα είναι οδυνηρή διαδικασία και τι γίνεται με τις παρενέργειες.

Οι Pfizer / BioNTech και Moderna είναι οι μοναδικές από τις εταιρίες της κούρσας του εμβολίου, που στηρίζονται στο mRNA. Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ δεν έχει γίνει ποτέ χρήση εμβολίου mRNA, παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές το μελετούν εδώ και δεκαετίες κατά της γρίπης, της λύσσας και του Ζίκα, όπως και για ορισμένους τύπους καρκίνου.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα εμβόλια mRNA είναι ότι δίνουν στο σώμα μας τις οδηγίες, με τη μορφή του αγγελιοφόρου RNA, για την παραγωγή ενός μικρού κομματιού αυτού του συγκεκριμένου κορονοϊού (SARS-CoV-2) – συγκεκριμένα της πρωτεϊνικής ακίδας. Όταν το σώμα μας λάβει αυτές τις οδηγίες, αρχίζει να την παράγει. Αυτή με τη σειρά της ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο αναγνωρίζει την πρωτεϊνική ακίδα ως “ξένη”, για να παράγει αντισώματα εναντίον της. Όταν λοιπόν μολυνθούμε με τον πραγματικό ιό, το σώμα μας είναι ήδη έτοιμο να τον καταπολεμήσει.

Αυτά τα εμβόλια απαιτούν δύο δόσεις: ένα για να προετοιμάσει το σώμα και, στη συνέχεια, μερικές εβδομάδες αργότερα, ένα δεύτερο για την ενίσχυση της απόκρισης. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι τα εμβόλια των Pfizer / BioNTech και Moderna είναι το καθένα κατά 95% αποτελεσματικά.

Αλλά επειδή η τεχνολογία είναι τόσο νέα για ένα εμβόλιο, έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα και κάποιες ανησυχίες μεταξύ εκείνων για τους οποίους προορίζεται.

Ο Yasir Batalvi, ένας 24χρονος απόφοιτος κολεγίου από την περιοχή της Βοστόνης, συμμετείχε στις δοκιμές της Moderna και αποκάλυψε στο CNN ότι ο εμβολιασμός “σίγουρα δεν ήταν μια βόλτα στο πάρκο”, αλλά σίγουρα θα το έκανε ξανά.

“Η ένεση στην αρχή, ήταν σαν ένα εμβόλιο γρίπης, το οποίο βασικά είναι ένα μικρό τσίμπημα στο μπράτσο. Μόλις έφυγα από το νοσοκομείο, εκείνο το βράδυ, η δυσκαμψία έγινε λίγο χειρότερη. Μπορούσα να το κινήσω αλλά ήταν σαν να μην αισθάνεσαι πραγματικά να κινείς το χέρι σου πολύ πιο πάνω από τον ώμο σου. Αλλά οι παρενέργειες είναι συγκεκριμένες. Θέλω να πω, είναι ακριβώς στο μυ στο χέρι σου. Και αυτό είναι. Δεν επηρεάζει τίποτα άλλο και αισθάνεσαι καλά” είπε ο Batalvi.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Αυτό ήταν μετά την πρώτη δόση. Αλλά η δεύτερη δόση ήταν διαφορετική. “Είχα πραγματικά αρκετά σημαντικά συμπτώματα αφού πήρα τη δεύτερη δόση. Μόλις πήρα τη δεύτερη δόση, ήμουν εντάξει ενώ ήμουν στο νοσοκομείο. Αλλά εκείνο το βράδυ ήταν δύσκολο. Εννοώ, ανέβασα πυρετό, είχα κόπωση και ρίγος”, είπε ο Batalvi. Παρ΄όλα αυτά “ένιωθε έτοιμος να φύγει το επόμενο πρωί”.

Είπε ότι κάλεσε τους γιατρούς της δοκιμής να τον ενημερώσουν για τα συμπτώματά του. Δεν ανησυχούσαν και του είπαν ότι δεν πρέπει να ανησυχεί ούτε αυτός.

Η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων δεν σημαίνει ότι ασθενήσατε με κορονοϊό από το εμβόλιο – στην πραγματικότητα, οι ειδικοί λένε ότι η ύπαρξη αυτού του είδους αντίδρασης δείχνει ότι το σώμα σας ανταποκρίνεται με τον τρόπο που θα έπρεπε και δεν πρέπει να αποτρέπει κανέναν να εμβολιαστεί ή να κάνει τη δεύτερη δόση.

Οι παρενέργειες όπως αυτές που βίωσε ο Batalvi δεν πρέπει να συγχέονται με θέματα ασφαλείας. Οποιοσδήποτε κατασκευαστής εμβολίων που ζητά έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ πρέπει να παρουσιάσει δεδομένα ασφαλείας διάρκειας δύο μηνών μετά τη δεύτερη δόση – γιατί στο διάστημα αυτό συνέβησαν τα πιο σοβαρά ζητήματα σε προηγούμενες δοκιμές. Αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει αν εμφανιστούν σοβαρά συμβάντα ασφαλείας τα επόμενα δύο χρόνια.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα