Κορονοϊός: Σε Έλληνες ασθενείς το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron

Κορονοϊός: Σε Έλληνες ασθενείς το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron
Διατηρείται η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λόγω του μεγάλου αριθμού νοσηλευομένων για Covid-19. Eurokinissi

Θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα αλλά και εμβόλια ενισχύουν την ελπίδα για τη λήξη της πανδημίας. Όμως ο ιός δεν είναι ένας εύκολος αντίπαλος και για εβδομάδες ακόμη η απομόνωση είναι η μόνη θεραπεία.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα νέα από την επιστημονική κοινότητα στο μέτωπο της αναχαίτισης του κορονοϊού, καθώς αποτελεί γεγονός, ότι έχουμε πλέον -αν και σε περιορισμένη έκταση- αποτελεσματική θεραπεία και στην Ελλάδα, ενώ αναμένονται και εμβόλια.

Χθες ο πρόεδρος του ΕΟΦ αποκάλυψε ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων, γνωστό και ως “θεραπεία Τραμπ” έχει έρθει ήδη στη χώρα αν και για περιορισμένο αριθμό ασθενών. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά την χθεσινή ενημέρωση για τον κορονοϊό στο Υπουργείο Υγείας, όταν η καθηγήτρια παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, και ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφεραν ότι σε 5-6 κέντρα στην Ελλάδα θα διεξαχθούν κλινικές δοκιμές για το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron.

Ειδικότερα στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές για κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron και μάλιστα η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι έχει κατατεθεί αίτημα για κλινική μελέτη, σημειώνοντας βέβαια ότι όταν γίνεται μία κλινική μελέτη δε είναι μεγάλος ο αριθμός των ασθενών που μετέχουν σε αυτή. Η καθηγήτρια ανέφερε ότι γνωρίζει πως το Αττικό θα συμμετάσχει σίγουρα σε αυτήν ενώ ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, συμπλήρωσε ότι στη μελέτη θα συμμετάσχουν 5 – 6 κέντρα.

Ο κ. Μαγιορκίνης συμπλήρωσε ότι το κοκτέιλ ακόμα δεν έχει πάρει άδεια και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες για να μπορούν στη συνέχει να το πάρουν όλοι ασθενείς.

REGN-COV2

Το φάρμακο της Regeneron, REGN-COV2, ένας συνδυασμός των μονοκλωνικών αντισωμάτων casirivimab και imdevimab, το οποίο έχει λάβει άδεια έκτακτης χρήσης από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), θα είναι η πρώτη θεραπεία της κατηγορίας που θα χορηγηθεί σε ασθενείς στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ o πρόεδρος του ΕΟΦ, το φάρμακο αυτό θα χορηγηθεί σε ασθενείς με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα συμμετέχουν σε σχετική κλινική μελέτη και αφορά ασθενείς με ήπια έως μέτρια μορφή της νόσου Covid-19, άνω των 12 ετών, που κρίνονται υψηλού κινδύνου για επιδείνωση ή/και νοσηλεία.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για φάρμακο νοσοκομειακής χρήσης. Κατ’ επέκταση αν και αφορά ασθενείς των οποίων η νόσος Covid-19 δεν έχει εξελιχθεί στη σοβαρή της μορφή, είτε νοσηλεύονται είτε παρακολουθούνται κατ’ οίκον, η χορήγηση του φαρμάκου σε κάθε περίπτωση θα πρέπει γίνεται σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Ως ασθενείς υψηλού κινδύνου θεωρούνται όσοι είναι παχύσαρκοι, με δείκτη μάζας σώματος άνω του 35, άτομα άνω των 65 ετών ή πάσχοντες από χρόνια νοσήματα όπως νεφρική νόσος, διαβήτης, καρδιαγγειακή νόσος ή αναπνευστικά προβλήματα.

Την ίδια στιγμή φαίνεται να έχουν παγώσει οι προσπάθειες χορήγησης σε ασθενείς στην Ελλάδα άλλων δύο θεραπειών κατά της Covid-19, που έχει αναπτύξει η Eli-Lilly και έχουν λάβει άδεια έκτακτης χρήσης από τον FDA.

Η μια εξ αυτών είναι το bamlanivimab, που μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με ήπια έως μέτρια νόσο Covid-19, αλλά και για άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα και βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό SARS-COV-2, πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και έως και 10 ημέρες αφού παρουσιαστεί και σαφώς πριν κριθεί απαραίτητη η νοσηλεία τους και η υποστήριξη της αναπνοής τους.


 

Τι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Η δεύτερη θεραπεία είναι το baricitinib, του οποίου μάλιστα η χορήγηση μπορεί να γίνει και ταχύτερα, καθώς το εν λόγω φάρμακο έχει αρχική ένδειξη και στη χώρα μας για τη χρήση σε ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Μάλιστα, το baricitinib έχει πάρει τιμή, έχει περάσει από τις διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης και αναμένεται άμεσα να ενταχθεί στη Θετική Λίστα, τον κατάλογο με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.

Εμβόλια

Με αφορμή την εκκίνηση των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο από την επόμενη εβδομάδα, η καθηγήτρια παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε πόσες μέρες μετά τη λήψη του εμβολίου αποκτά ισχυρή προστασία ο ανθρώπινος οργανισμός.

“Ο καθένας από μας θα αποκτήσει ικανή προστασία 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, δηλαδή στον 1 με 1,5 μήνα από την πρώτη δόση. Γι΄ αυτό δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι μόλις κάνουμε την πρώτη δόση του εμβολίου μπορούμε να κάνουμε ένα πάρτι και να γιορτάσουμε την απελευθέρωσή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι κάποια εμβόλια ενδεχομένως να χορηγούνται με μία δόση και να μη χρειάζονται 2, όπως της Pfizer.

Η καθηγήτρια παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε ότι ακόμα και όταν αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε σιγά σιγά, χρειαζόμαστε αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός ικανού αριθμού συμπολιτών μας και να έχουμε δημιουργήσει την ανοσία της αγέλης.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι την τελευταία εβδομάδα στη Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συζητήθηκε για αρκετές ώρες το πρόγραμμα εμβολιασμού. Τα κριτήρια προτεραιοποίησης των ομάδων που θα εμβολιαστούν πρώτες είναι 2

ο βαθμός έκθεσης στη λοίμωξη, (νοσηλευτικό προσωπικό)

ο βαθμός κινδύνου από τη νόσο (ευπαθείς ομάδες)

Η καθηγήτρια επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι όταν φτάσουν στα χέρια μας τα εμβόλια θα έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές. Συνεπώς, θα είναι ασφαλή όταν κυκλοφορήσουν.

Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι αναμένεται να είναι μεγάλη τόσο μέσω του εμβολιασμού όσο και μέσω φυσικής λοίμωξης.

«Η ανοσολογική απόκριση φαίνεται ότι φθίνει πολύ αργά και η ανοσία προστατεύει για μεγάλο διάστημα, ικανό ώστε να μπορούμε να περιμένουν ότι ο εμβολιασμός θα ανασχέσει ικανοποιητικά την πανδημία», ανέφερε.

Κατέληξε, πάντως, ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να δούμε να κάμπτεται η πανδημία μέσω του εμβολιασμού.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα