Κορονοϊός: Στην Ελλάδα τα πρώτα self test απόψε το βραδυ

Κορονοϊός: Στην Ελλάδα τα πρώτα self test απόψε το βραδυ
Self test για τον κορονοϊό shutterstock

Παραμένουν τα ερωτηματικά για τη διαδικασία express της προμήθειας. Παραδόσεις 1,9 εκατ. τεστ από τη Roche Diagnostics μέχρι την Τρίτη.

Σήμερα το απόγευμα θα παρουσιαστεί το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη διαδικασία αυτοελέγχου για κορονοϊό μέσω των self test που θα διανεμηθούν μέσω των φαρμακείων. Ήδη η πρώτη παρτίδα 900.000 τεστ της Roche Diagnostics τα οποία παράγονται επί Ευρωπαϊκού εδάφους είναι καθ’ οδόν και αναμένεται να φτάσουν το βράδυ και να παραδοθούν επίσημα αύριο το πρωί στην ορισθείσα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κεντρική φαρμακαποθήκη που θα αναλάβει τη διανομή σε άλλες κατά τόπου φαρμακαποθήκες.

Η ελβετική εταιρεία αναμένεται να παραδώσει επιπλέον 1 εκατ. τεστ μέχρι την Τρίτη, ενώ σε διαδικασία εισαγωγής βρίσκονται και οι άλλες 4 εταιρείες οι οποίες εξασφάλισαν για την Ελλάδα 7,5 εκατομμύρια self test της κινεζικής Joysbio.

Σημειώνεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το πράσινο φως για τη νομιμότητα των συμβάσεων με τις 5 εταιρείες, που θα διαθέσουν τα 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ. Οι εταιρείες αυτές είναι οι εξής:

1) 2.500.000 από την ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΞΕΝΟΦΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ στην τιμή των 2,29 συνολικής αξίας 5.725.000,00 ευρώ.

2) 1.000.000 από την εταιρεία ΑΝΑΤS Ανώνυμη Εταιρεία Εμπορική-Φαρμακευτικών και Ιατροτεχνολογικών υλικών- Κατασκευαστική- Τεχνική-Βιομηχανική- Διαχείριση ακινήτων στην τιμή των 3,30 ευρώ, συνολικής αξίας 3.300.000,00 ευρώ.

3) 3.000.000 από την εταιρεία SWISS MED ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ στην τιμή των 3,36 ευρώ, συνολικής αξίας 10.080.000,00 ευρώ.

4) 1.000.000 από την εταιρεία ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ Β.ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (MARVIFARM) στην τιμή των 3,45 ευρώ, συνολικής αξίας 3.450.000,00 ευρώ.

5) 1.900.000 από την εταιρεία ROCHE DIAGNOSTICS (HELLAS) ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ στην τιμή των 4 ευρώ, συνολικής αξίας 7.600.000,00 ευρώ.

shuttestock

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η διαδικασία διανομής των αυτοδιαγνωστικών τεστ, προβλέπει οι απαραίτητες ποσότητες να φθάσουν στις φαρμακαποθήκες από έναν κεντρικό χώρο αποθήκευσης και διανομέα, αφού τα φαρμακεία έχουν δηλώσει, έως τη Δευτέρα, τη φαρμακαποθήκη που θα τους παραδώσει τα self test.

Όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ Κυβέρνησης και Φαρμακοποιών, τα φαρμακεία θα απαγορεύεται να διενεργούν self test, ενώ αντίστοιχη κατεύθυνση επιλέχθηκε και για τα rapid test, με την πιο ευαίσθητη διαδικασία λήψης.

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα για 1 τέτοιο τεστ ανά εβδομάδα για τους επόμενους 2 μήνες, φθάνοντας τα 10 εκατομμύρια. Το αυτοδιαγνωστικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα. Όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο, όπως είχε διευκρινίσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης.

Από τον κλάδο των φαρμακοποιών εκφράζοντα όμως ακόμη απορίες για τη διαδικασία express που γίνεται η προμήθεια και διαδικασία και για το αν δεν θα σημειωθούν αστοχίες κατά την προμήθεια από τους πολίτες, την τήρηση ης προτεραιότητας και τον όγκο των επισκέψεων στα φαρμακεία.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα