Κορονοϊός: Συναγερμός από τους θανάτους και τις αυξημένες νοσηλείες σε ΜΕΘ

Κορονοϊός: Συναγερμός από τους θανάτους και τις αυξημένες νοσηλείες σε ΜΕΘ
Ασθενής που κατέληξε σε εντατική. AP

Στους 102 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ενώ παρά την υποχώρηση των κρουσμάτων, χθες σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ με 13 θανάτους.

Σε επίπεδα συναγερμού για τις υγειονομικές αρχές παραμένουν βασικοί δείκτες της επιδημίας κορονοϊού, καθώς παρά τη μείωση των κρουσμάτων το τελευταίο διήμερο, τα βαριά περιστατικά είναι πολλά.

Το ΕΣΥ μπορεί να διαχειριστεί την υπάρχουσα κατάσταση, όμως μετά από 3 εβδομάδες επιβολής αυστηρότερων μέτρων ειδικά στην Αττική παρατηρείται αύξηση τόσο στους ασθενείς που χρήζουν νοσηλεία σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας όσο και στους θανάτους.

Την Κυριακή παρατηρήθηκε αρνητικό ρεκόρ απωλειών ζωής λόγω της επιδημίας με 13 θανάτους, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο οι θάνατοι ήταν συνολικά 18. Να αναφέρουμε ότι το βράδυ της Κυριακής, υπήρξε ένας ακόμη θάνατος φτάνοντας συνολικά τους 450.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή της στιγμή νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού, 720 άτομα, εκ των οποίων τα 102 σε ΜΕΘ. Επίσης μόνο χθες είχαμε 49 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Όπως ανέφερε την παρασκευή ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, δεν υπάρχει ραγδαία αύξηση στις κλίνες εντατικής θεραπείας. “Υπάρχει μία αύξηση, το σύστημα δέχεται μία πίεση, κυρίως στην Αθήνα, όμως οι δυνάμεις μας αναδιατάσσονται ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου”.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό έχουμε 122 διαθέσιμες κλίνες εντατικής θεραπείας στην Αττική, εκ των οποίων περίπου οι 75 είναι καλυμμένες. Άρα υπάρχει μια διαθεσιμότητα 47 κλινών.

“Πριν 10 ημέρες ήταν 107 αυτές οι κλίνες και ανάλογα με την εξέλιξη, θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να έχουμε στη διάθεσή μας κλίνες εντατικής θεραπείας. Να θυμίσω επίσης, ότι βάσει του σχεδίου που έχουμε για τη λειτουργία και τη δημιουργία νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει το πρώτο μεγάλο έργο που ολοκληρώνεται, οι κλίνες εντατικής θεραπείας από τη δωρεά της Βουλής των Ελλήνων στο νοσοκομείο Σωτηρία. Επομένως, σε κάθε περίπτωση έχουμε προετοιμαστεί και από την αρχή προετοιμαστήκαμε για το χειρότερο σενάριο. Να σας θυμίσω επίσης, ότι έχουμε ενισχύσει τόσο τα Νοσοκομεία αναφοράς και έχουμε δημιουργήσει και επιπλέον Νοσοκομεία αναφοράς τα οποία έρχονται να βοηθήσουν, να ενισχύσουν τα Νοσοκομεία κορμού αναφοράς που είχαμε στην πρώτη περίοδο”, ανέφερε ο υφυπουργός.

Να αναφέρουμε εδώ ότι όπως τόνισε ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, στο επίκεντρο της εξάπλωσης της επιδημίας παραμένει η Αττική, όμως για να διαφανεί αν θα έχει επιθετικές τάσεις, χρειαζόμαστε τα στοιχεία μία ακόμη εβδομάδας. Την ίδια ώρα προειδοποίησε ότι η αύξηση των διασωληνώσεων σε περίπου 100, φέρνει σημαντική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι γενικότερα στην Ελλάδα εξακολουθούν παρατηρούνται ήπιες αυξητικές τάσεις της επιδημίας, με το μερίδιο της Αττικής στις διαγνώσεις στο σύνολο της Ελλάδα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αν και υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης. Επίσης εκτός Αττικής οι διαγνώσεις παρουσιάζουν μικρή αύξηση.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα