Κορονοϊός: Το ΕΣΥ στη χειρότερη κατάσταση από την αρχή της πανδημίας

Κορονοϊός: Το ΕΣΥ στη χειρότερη κατάσταση από την αρχή της πανδημίας
Στιγμιότυπο από ΜΕΘ κορονοϊού Eurokinissi

Έτοιμη να παραδεχτεί την αποτυχία του τελευταίου lockdown είναι η Κυβέρνηση, αφού δεν πέτυχε το στόχο να μην φτάσει το ΕΣΥ σε οριακά σημεία.

Ενεργοποιώντας τις εφεδρείες που διαθέτει, η Κυβέρνηση παλεύει να κρατήσει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενόψει των επικείμενων δραματικών πιέσεων που θα δεχτεί τις επόμενες μέρες. Τα νοσοκομεία στην Αττική αναμένεται να δεχτούν εκατοντάδες νέα κρούσματα και οι κλίνες ΜΕΘ θα εξαντλήσουν γρήγορα τα όρια τους, δείχνοντας την αποτυχία του “τρίτου” lockdown στο να αναχαιτίσει την επέλαση της επιδημίας κορονοϊού.

Τα νοσοκομεία της Αττικής αποτελούν βασική παράμετρο για τη διάρθρωση της κατάστασης του ΕΣΥ πανελλαδικά, αφού εδώ βρίσκονται οι μεγαλύτερες δομές υγείας. Αν εδώ το σύστημα πιεστεί υπερβολικά, ο αντίκτυπος είναι σχεδόν άμεσος για το σύνολο της χώρας. Για το λόγο αυτό χρειάζονται τώρα δραστικά μέτρα ώστε να ανακοπεί η φόρα της επιδημίας και να μην επαναληφθεί η κατάσταση του Νοέμβρη που έπληξε θανάσιμα τη Βόρεια Ελλάδα τον Νοέμβριο.

Ως μόνη λύση διαφαίνεται πλέον αυστηρό Lockdown

Ως μόνη λύση διαφαίνεται πλέον ένα ιδιαίτερα αυστηρό lockdown το οποίο θα περιορίσει την κινητικότητα στις απαραίτητες και μόνο μετακινήσεις ώστε να ανακοπεί και η διασπορά του ιού. Αυτο φαίνεται να εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία συνεδριάζει αύριο νωρίς το μεσημέρι εκτάκτως. Υπήρξε ήδη μια διάσκεψη ομάδας επιδημιολόγων μελών της επιτροπής, η οποία ενσωμάτωσε τα πρόσφατα στοιχεία της επιδημίας στον σχετικό χάρτη.

Για να επιτευχθεί λοιπόν η ανάσχεση της επιδημίας, η οποία θα αρχίσει να φαίνεται μετά από 7-10 ημέρες, απαιτείται άμεσα η επιβολή ενός καθολικού απαγορευτικού ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η κινητικότητα του πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι η κυκλοφορία που θα επιτρέπεται πιθανότατα να αφορά τις απόλυτα αναγκαίες μετακινήσεις όπως για ιατρικά θέμα και προμήθειες. Παράλληλα σίγουρα θα απαιτηθεί επέκταση του ποσοστού τηλεεργασίας, ενώ δε γνωρίζουμε ακόμη τι θα γίνει με το ωράριο κυκλοφορίας.

Αττική

Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες ειδικά για την Περιφέρεια της Αττικής η οποία χθες παρουσίασε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων. Μάλιστα το ανησυχητικό είναι ότι οι νέες μολύνσεις είναι κατά περίπου 10% περισσότερες έναντι του προηγούμενου ρεκόρ που ‘χε σημειωθεί στις 24 Φεβρουαρίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες στην Αττική εντοπίστηκαν 1.159 νέα κρούσματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Η κατανομή των κρουσμάτων ήταν η εξής:

– Ανατολική 103

– Βόρειος Τομέας Αθηνών 155

– Δυτική Αττική 41

– Δυτικός Τομέας Αθηνών 185

– Κεντρικός Τομέας Αθηνών 318

– Νότιος Τομέας Αθηνών 127

– Νήσοι 28

– Πειραιάς 202

Φαίνεται ξεκάθαρα πως το Κέντρο της Πρωτεύουσας και ο Πειραιάς σημειώνουν ένα ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και μάλιστα για το Κέντρο αποτελεί νέο ρεκόρ. Στον δε Κεντρικό Τομέα συγκεντρώνονται και τα περισσότερα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού της Μεγάλης Βρετανίας. Εδώ λοιπόν εντοπίζεται μία πρώτη εξήγηση για την αύξηση των νέων διαγνώσεων.

Νοσοκομεία

Παράλληλα καθώς τα νοσοκομεία της Αττικής δέχονται ασφυκτική πίεση, το υπουργείο Υγείας προχωρά σε αναδιάταξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες.

Στην Αττική μέχρι χθες λειτουργούσαν 312 ΜΕΘ Covid με στόχο μέχρι το τέλος της εβδομάδας να αυξηθούν σε 340. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, μετατρέπονται απλές ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid στα δημόσια νοσοκομεία αλλά επίσης μεταφέρονται και ασθενείς από non Covid ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλινικές. Ήδη στο Αττικό αυξήθηκαν κατά 10 οι ΜΕΘ Covid, στον Ευαγγελισμό θα προστεθούν ακόμη 12 και στο Τζάννειο θα λειτουργήσουν ακόμη 10 κλίνες ΜΕΘ ως Covid.

Επίσης το νοσοκομεία Σισμανόγλειο μετατρέπεται κι αυτό σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά κορονοϊού, όπως έχουν ήδη μετατραπεί και τα νοσοκομεία Ελπίς, Παμμακάριστος και Αγία Βαρβάρα για ασθενείς σε απλές κλίνες. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ θα υποδέχεται πλέον μόνο ασθενείς non Covid.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα