Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί μέσα σε ένα τριήμερο

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί μέσα σε ένα τριήμερο
Γιατρός και νοσηλεύτρια παρέχουν φροντίδα σε ασθενή σε κλίνη ΜΕΘ. AP

Μια δραματική καταγραφή που προοιωνίζεται τη δύσκολη συνέχεια του Ιανουαρίου, ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ. Χάθηκαν 302 άνθρωποι από κορονοϊό μέσα σε μόλις 3 μέρες.

Με αγωνία παρακολουθεί η Ελληνική Κοινωνία τη διεύρυνση της μακάβριας λίστας θανάτων λόγω κορονοϊού, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα πάνω από 100 απώλειες. Μάλιστα μέσα σε 3 μέρες καταγράφηκαν 302 νέοι θάνατοι αριθμός που προσεγγίζει επίπεδα ρεκόρ για ένα τόσο μικρό διάστημα.

Η εικόνα της πορεία των θανάτων μοιάζει αρκετά με εκείνη που παρουσίαζε ο ΕΟΔΥ πριν από περίπου 5 εβδομάδες, όταν αποτυπώνονταν στους σκληρούς δείκτες της επιδημίας το ρεκόρ νέων κρουσμάτων λόγω της πρώτης κορύφωσης της επιδημίας με τη Μετάλλαξη Δέλτα.

Βέβαια σήμερα έχουμε πολλαπλάσιο αριθμό νέων κρουσμάτων κι αναλογικά μικρότερη θνητότητα με βάση αυτά, όμως είναι πολύ πιθανό η έκρηξη των νέων μολύνσεων πριν από 2 εβδομάδες, με αυξημένες νοσήσεις όχι μόνο από τη Μετάλλαξη Όμικρον αλλά και από τη Δέλτα, δείχνει να κινούμαστε προς νέο ρεκόρ θανάτων μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ήδη μέσα στον Ιανουάριο έχουν διαπιστωθεί 1407 νέου θάνατοι λόγω κορονοϊού και το πιθανότερο είναι ο μήνας να κλείσει με συνολικές απώλειες που θα προσεγγίσουν ή και θα ξεπεράσουν τις 2500. Σ’ αυτή την εκτίμηση συνηγορεί το γεγονός ότι έχουμε σταθερά πάνω από 670 διασωληνωμένους.

Ο Δεκέμβριο του 2021 αποδείχτηκε ο πλέον θανατηφόρος μήνας της επιδημίας με πάνω από 2600 θανάτους και αυτό καθώς οι διασωληνωμένοι ήταν σταθερά στα επίπεδα των 700. Πλέον ο αριθμός αυτός έχει υποχωρήσει, αλλά διατηρείται ψηλά και όλα δείχνουν πως και ο Ιανουάριος θα είναι ένας ιδιαίτερα άσχημος μήνας.

Η πορεία των κρουσμάτων

Με δεδομένο ότι συνήθως κάθε Τρίτη παρουσιάζεται υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων κάθε εβδομάδα, βλέπουμε ότι κινούμαστε πια ημερήσιες διαγνώσεις κάτω από 20.000. Βέβαια αυτό κανείς δεν γνωρίζει αν είναι πραγματικό από τη στιγμή που διαπιστώνεται και σχετική μείωση των τεστ.

Ειδικότερα χθες ανακοινώθηκαν 23.340 νέες μολύνσεις από κορονοϊό σε σύνολο 568.449 τεστ, ενώ πριν μία βδομάδα είχαμε περισσότερα τεστ. Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ πλέον ο μέσος όρος του επταημέρου είναι 336.856 έλεγχοι ενώ πριν μία εβδομάδα ήταν 353.474.

Μάλιστα παρά το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα σημεία που γίνονται έλεγχοι από το ΕΟΔΥ, δεν έχει σημειωθεί αύξηση των ελέγχων.

Πολύ πιθανόν για το λόγο αυτό, να φαίνονται και σημαντικά αυξημένα τα κρούσματα σε παιδιά τα οποία μάλιστα αποτελούν το 34% του συνόλου των κρουσμάτων. Τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να κάνουν self test και εν συνεχεία rapid αν βρεθούν θετικά.

Σύμφωνα δε με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Νίκο Τζανάκη, ο αριθμός των κρουσμάτων που εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες είναι πλασματικός.

“Φοβάμαι το ότι φύγαμε από τον κίνδυνο μήπως είναι πλασματικό, γιατί η ποιοτική και η ποσοτική διαχείριση των διαγνωστικών ελέγχων την εβδομάδα των εορτών ήταν κοντά στην πραγματικότητα, ενώ τώρα έχουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή ενα μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων. Αυτό συμβαίνει επειδή η Όμικρον διαδράμει με πολύ ήπια έως και καθόλου συμπτώματα”, δήλωσε.

Ο ίδιος στη συνέχεια πρόσθεσε πως παρά τη πτώση που καταγράφεται στα κρούσματα, η πίεση στο ΕΣΥ δεν μειώνεται, αλλά αντιθέτως ανεβαίνει. “Οι εισαγωγές έχουν παγιωθεί πάνω από 550 και αυτά δε γίνονται χωρίς να υπάρχουν κρούσματα στην κοινότητα”, είπε.

“Η εκτίμησή μας είναι ότι είναι αυτή τη στιγμή καταγράφονται γύρω στα 40.000-45.000 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 22.800. Υπολογίζω ότι γύρω στο 50%-60% των κρουσμάτων ανευρίσκουμε με τους ελέγχους” είπε ο ίδιος σχετικά με τη μείωση που καταγράφεται στα κρούσματα τις τελευταίες μέρες.

Τέλος, ο καθηγητής υπογράμμισε πως η Όμικρον δεν είναι μια απλή γρίπη, σχολιάζοντας πως στη πανεπιστημιακή κλινική της Κρήτης, σε 65 νοσηλείες σε απλές κλίνες το 78% αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version