Μαγιορκίνης: Επιθετικό το δεύτερο κύμα κορονοϊού στα αστικά κέντρα

Ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο ρυθμός αύξησης των νέων διαγνώσεων παραμένει πάνω από 300 χωρίς τάσεις υποχώρησης, σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Σε ιδιαίτερα ανησυχητική τροχιά έχει εισέλθει η επιδημία με τα καθημερινά κρούσματα κορονοϊού να κινούνται κατά μέσο όρο πάνω από 300. Μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό εντοπίζεται στην Αττική όπου χθες είχαμε 210 διάγνωσης.

Όπως ανέφερε χθες ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλότερα των 300 ατόμων επίπεδα για δεύτερη εβδομάδα χωρίς χωρίς τάση υποχώρησης ενώ ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, οι διασωληνωμένοι διαρκώς αυξάνουν .

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα σε παγκόσμια κλίμακα αποτελούν τα σημεία όπου επιδημία ήταν ιδιαίτερα έντονη στο πρώτο κύμα αλλά φαίνεται ότι επανέρχεται απειλητικά και στο δεύτερο κύμα. Μάλιστα είπε ότι είναι πιο ραγδαία η πορεία του δεύτερου κύματος.

Είναι ενδεικτικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε ρεκόρ 2 εκατομμυρίων κρουσμάτων. Για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος που ήδη πλήττει πολλές χώρες έχουν αναγγελθεί και ληφθεί μέτρα περιοριστικά με σκοπό την ανάσχεση της επιδημίας.

Κάποιες χώρες όπως το Ισραήλ εφαρμόζουν lockdown τύπου πρώτου κύματος ενώ σε άλλες χώρες εφαρμόζονται επιλεκτικά μέτρα όπως η απαγόρευση μετακινήσεων με βάση κοινωνικό-οικονομικούς παράγοντες.

Σχετικά με την πορεία των θανάτων ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι αν και οι αριθμοί κινούνται αντίστοιχα με το πρώτο κύμα ο ρυθμός διπλασιασμού είναι πολύ πιο αργός, γεγονός που δείχνει το χαμηλότερο ρυθμό μεταδοτικότητας. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων ανά ημέρα έχει φτάσει τους 5 και έχει προσεγγίσει τον αντίστοιχο του πρώτου κύματος.

Συμπλήρωσε όμως ότι ο χρόνος διπλασιασμού του κυλιόμενου μέσου όρου θανάτων ανά ημέρα στο δεύτερο κύμα είναι περίπου 4 εβδομάδες μέχρι τώρα ενώ στο πρώτο κύμα ο αντίστοιχος μέσος διπλασιαζόταν ραγδαία ανά 7-10 ημέρες.

"Ας σημειωθεί ότι η επίδραση των νέων μέτρων που πάρθηκαν θα εκτιμηθεί προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας κατ΄ αρχήν από τον αριθμό των διαγνώσεων" ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης και επανέλαβε στη συνέχεια την παράκληση για τα άτομα άνω των 65 να περιορίσουν τις επαφές τους στις ελάχιστες δυνατές και για τους συγγενείς τους να προσέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αναφορικά με τα μέτρα της επόμενης μέρας επισήμανε ότι υπάρχει λογική αποφυγής οριζόντιων μέτρων και επέμβαση στοχευμένη. ανάλογα με το προφίλ που παρουσιάζει ο ιός με έμφαση σε μέτρα τοπικού χαρακτήρα.

«Μεγάλο ρόλο παίζει η προτεραιοποίηση των οικονομικοκοινωνικών συνθήκων λαμβάνοντας συγχρόνως την αναμενόμενη απόδοσή τους περιορισμό της επιδημίας.

Για να εξηγήσει την προηγούμενη πρόταση έφερε το παράδειγμα μίας άποψης που εξέφρασε πρόσφατα στις 13 Αυγούστου ο Φάουτσι: «Οι περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο έχουν τις εξής επιλογές: είτε να κλείσουν τα μπαρ είτε τα σχολεία. Υπάρχουν λοιπόν προτεραιοποιήσεις»

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός
SHARE: