Μερική απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, η πρόταση στην τρόικα

Μερική απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, η πρόταση στην τρόικα

Δοκιμαστική περίοδο μερικής απελευθέρωσης των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, προβλέπει η πρόταση που "έριξε" στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το υπουργείο Υγείας

Μερική απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για δοκιμαστική περίοδο προκειμένου να αξιολογηθεί το μέτρο, τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Υγείας.

Η πρόταση που διατυπώθηκε από την πλευρά του υπουργείου Υγείας προβλέπει συγκεκριμένα ότι τα φαρμακεία θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εκπτώσεις στις τιμές της συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), όπως έχουν διαμορφωθεί με το ισχύον δελτίο τιμών, όχι όμως και αυξήσεις. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος η δυνατότητα των φαρμακείων να κάνουν εκπτώσεις θεσμοθετήθηκε ήδη πριν από μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από την πλευρά των δανειστών παρέμεινε η πρόταση για πώληση των ΜΗΣΥΦΑ και από τα σούπερ-μάρκετ ενώ δεν υπήρξε απάντηση ως προς το αν η ρύθμιση του υπουργείου Υγείας γίνεται δεκτή. Τα θέματα θα συζητηθούν στη νέα συνάντηση της τρόικα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας που προγραμματίζεται για την Τρίτη (25/02).

Το δεύτερο θέμα σε σχέση με την αγορά φαρμάκου που συζητήθηκε στην αποψινή συνάντηση της τρόικα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκη, στην οποία μετείχε και ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης αφορά το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων. Η πρόταση του υπουργείου αφορά συγκεκριμένα την άρση των εμποδίων που υφίστανται σήμερα για τη διεύρυνση του ωραρίου κατά τις έξι ημέρες της εβδομάδας.

Οι αλλαγές στην αγορά φαρμάκων περιλαμβάνονται στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για ενίσχυση του ανταγωνισμού και συγκράτηση των τιμών. Η τρόικα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση την υιοθέτηση του συνόλου των προτάσεων, «με καλά τεκμηριωμένες εξαιρέσεις».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

SHARE: