Μνήμη: Οι 6 τρόποι για να σταματήσει ο χρόνος να τη φθείρει

Μνήμη: Οι 6 τρόποι για να σταματήσει ο χρόνος να τη φθείρει
Η μνήμη μας μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε Getty Images/iStockphoto

Νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 29.000 άτομα και είχε διάρκεια 10 χρόνια, εντόπισε τις 6 καθημερινές συνήθειες που συνδέονται με μείωση του κινδύνου εκδήλωσης άνοιας και τον βραδύτερο ρυθμό έκπτωσης της μνήμης.

Είναι δεδομένο ότι όσο μεγαλώνουμε, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα που έχει ο εγκέφαλός μας να θυμάται, δηλαδή να δημιουργεί μνήμες και να ανακαλεί γεγονότα.

Ωστόσο, αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να επιβραδυνθεί ή ακόμα και να αναστραφεί και να έχουμε αρκετά δυνατή μνήμη, μέχρι τα βαθιά γεράματα, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ) είχε διάρκεια 10 χρόνια, συμμετείχαν 29.000 ηλικιωμένοι και πραγματοποιήθηκε από το Νοσοκομείο Σουανγού της Κίνας και το Εθνικό Κέντρο Νευρολογικών Διαταραχών του Πεκίνου.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν την έρευνα γνωρίζοντας ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της άνοιας και παραγόντων όπως η κοινωνική απομόνωση, η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Ωστόσο, το μέγεθος και το εύρος της, επιβεβαίωσαν και πρόσθεσαν ουσιαστικά δεδομένα, σε ένα σε ένα παγκόσμιο σύνολο ερευνών, οι οποίες υποδηλώνουν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να γερνάει καλύτερα.

Στην ίδια έρευνα φάνηκε ότι τα αποτελέσματα ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι ευεργετικά για τον εγκέφαλο, ακόμα και για τα εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο, που είναι φορείς ενός γονιδίου (APOEε4) και έχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τις γνωσιακές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Μερικοί ηλικιωμένοι μπορεί να εκδηλώσουν άνοια, έναν γενικό όρο που περιλαμβάνει τη νόσο Αλτσχάιμερ και οποιαδήποτε επιδείνωση της γνωσιακής λειτουργίας που υπερβαίνει τις φυσιολογικές επιπτώσεις της γήρανσης.

Οι συνήθειες που απαγορεύουν στον χρόνο να φθείρει τη μνήμη

Τα καλά νέα, είναι ότι οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όχι απλώς κάποιες καθημερινές συνήθειες μπορούν να σταματήσουν τον χρόνο για τη γήρανση της μνήμης, αλλά να αναστρέψουν και βλάβες που έχει ήδη υποστεί.

Στη μελέτη φάνηκε ότι όσοι είχαν πιο υγιεινές επιλογές στη ζωή τους, είχαν περίπου 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ήπια γνωστική εξασθένηση και 90% μικρότερο κίνδυνο για άνοια, σε σύγκριση με όσους έκαναν ανθυγιεινή διατροφή, ήταν σωματικά αδρανείς.

Κατά την έναρξη της έρευνας, οι ειδικοί υπέβαλλαν τους εθελοντές σε βασικά τεστ και έκαναν έλεγχο για το γονίδιο APOEε4.

Παράλληλα, τους ρώτησαν για τον τρόπο ζωής τους και τις καθημερινές τους συνήθειες.

Οι έξι παράγοντες στους οποίους εστίασαν τελικά οι επιστήμονες ήταν:

Σωματική άσκηση: Απαιτούνται τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα

Διατροφή: Κατανάλωση σωστής ποσότητας τουλάχιστον 7 τροφών την ημέρα, από τις 12 βασικές (φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέας, γαλακτοκομικά, αλάτι, λάδι, αβγά, σιτηρά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και τσάι)

Αλκοόλ: Καθόλου ή ελάχιστο

Πνευματική δραστηριότητα: εξάσκηση του εγκεφάλου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα (διαβάζοντας ή λύνοντας παιχνίδια με γρίφους)

Κοινωνικές επαφές: Να βρίσκονται με φίλους ή συγγενείς ή να συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν από 4 έως 6 παράγοντες (ομάδα ευνοούμενων) και όσοι ακολουθούσαν από 2 έως 3 (μέση ομάδα), είχαν πιο αργό ρυθμό μείωσης της μνήμης με την πάροδο του χρόνου, σε σχέση με τα άτομα που ακολουθούσαν έναν ή κανέναν από αυτούς τους παράγοντες.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι δύο πρώτες ομάδες, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ήπια γνωσιακή έκπτωση και άνοια.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όσες περισσότερες από τις 6 συνήθειες ακολουθούμε, τόσο πιο δυνατή είναι η μνήμη μας στα γεράματα», εξηγεί η Eef Hogervorst, πρόεδρος της έδρας Βιολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Loughborough της Αγγλίας.

Με άλλα λόγια, όσο περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες καταφέρει να συνδυάσει κάποιος, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να διατηρήσει τη μνήμη του γερή μέχρι τα βαθιά γεράματα και να αποφύγει την άνοια.

Μάλιστα, είναι τόσο σημαντικοί αυτοί οι παράγοντες για τη μνήμη, που τα αποτελέσματά τους ισχύουν και για τα άτομα που φέρουν το γονίδιο το γονίδιο APOEε4, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Η εν λόγω μελέτη θεωρήθηκε εξαιρετικά σημαντική λόγω του μεγέθους της, δηλαδή του μεγάλου αριθμού των συμμετεχόντων, αλλά και του χρόνου παρακολούθησή τους.

Επιπλέον, τα αποτελέσματά της ευθυγραμμίζονται με την ευρεία επιστημονική άποψη, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του τρόπου ζωής και της έκπτωση των γνωσιακών λειτουργιών καθώς μεγαλώνουμε.

Το σημαντικότερο, όμως, που προκύπτει, είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξουμε στάση ζωής και συνήθειες, καθώς η λειτουργία της μνήμης μπορεί ακόμα και να επιστρέψει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα