Μόλις 3 στους 10 εργαζόμενους στο ΕΣΥ κάνουν το εμβόλιο για τη γρίπη

Ο πρόεδρος του ΙΣΑκαι Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης εμβολιάζεται κατά της γρίπης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας επισημαίνει την ανάγκη θωράκισης του πληθυσμού απέναντι στην επικείμενη επιδημία της γρίπης.

Στους 1071 ανέρχονται οι θάνατοι που μπορούν να αποδοθούν στον ιό της γρίπης κατά την περίοδο 2018-2019 στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σε ειδική εκδήλωση σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, όπου επισημάνθηκε η ανάγκη να εμβολιαστεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη των σημαντικών αυτών απωλειών.

Την ίδια στιγμή στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναφέρθηκε το αντιφατικό φαινόμενο, οι υγειονομικοί επαγγελματίες να μην εμβολιάζονται, με το ποσοστό των εμβολιασμένων στον κλάδο αυτό να μην ξεπερνά το 30% ενώ σε άλλες χώρες του Δυτικού κόσμου το αντίστοιχο ποσοστό είναι γύρω στο 65% και ο ΠΟΥ έχει θέσει στόχο το 75%.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΙΣΑ και Περιφερειάρχη Αττικής, Γ.Πατούλη «Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ενημέρωση του κοινού και τη θωράκιση του πληθυσμού απέναντι στην επικείμενη επιδημία της γρίπης. Κάθε χρόνο, μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, κυρίως ηλικιωμένοι, ευπαθή άτομα και παιδιά, δοκιμάζονται από την προσβολή τους από τη γρίπη. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς που προσβάλλονται χρειάζονται εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενώ το 1/3 από αυτούς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ καταλήγουν. Καλούμε τόσο τους υγειονομικούς που έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο από τους υπόλοιπους πολίτες να νοσήσουν από γρίπη, όσο και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Επίσης καλούμε την πολιτεία να φροντίσει αφενός για την ενημέρωση του κόσμου και αφετέρου για την επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων και κλινών ΜΕΘ, γιατί η γρίπη κάθε χρόνο κοστίζει ανθρώπινες ζωές και δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Στην εκδήλωση η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ομ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής κ. Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού αποτελεί τον κύριο τρόπο πρόληψης της νόσου φαίνεται ότι μικρό ποσοστό εφαρμόζει τις συστάσεις.

«Οι λόγοι που δεν υπάρχει ικανοποιητική συμμόρφωση είναι πολλοί, αλλά θα πρέπει να αναφέρουμε κυρίως την εσφαλμένη αντίληψη ότι η γρίπη δεν είναι επικίνδυνη νόσος, τον φόβο για την ασφάλεια του εμβολίου και την αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητάς του. Η αποτύπωση των κινδύνων από τη νόσηση με γρίπη έχει διευρύνει τις συστάσεις εμβολιασμού, με παράδειγμα τις έγκυες για τις οποίες το εμβόλιο συστήνεται πλέον καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης, λοχείας και κατά τον θηλασμό. Ο εμβολιασμός μειώνει κινδύνους που αφορούν στην έγκυο αλλά και στο κύημα. Στη χώρα μας υπάρχει ακόμη δισταγμός για τον εμβολιασμό των εγκύων ενώ φαίνεται ότι υιοθετείται σε μεγαλύτερο ποσοστό ο εμβολιασμός των ατόμων που αποτελούν το στενό περιβάλλον βρεφών, ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών ή ατόμων με χρόνιο πρόβλημα και ανοσοκαταστολή», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος επεσήμανε ότι τα δεδομένα της τρέχουσας περιόδου 2019 από το νότιο ημισφαίριο (Αυστραλία ) δείχνουν ότι η φετινή εξέλιξή της δραστηριότητας του ιού στη δική μας περιοχή θα είναι μέτριας βαρύτητας.

«Τονίζεται βέβαια ότι και οι προβλέψεις δεν είναι απολύτως ασφαλείς και ότι οι ευπαθείς ομάδες συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου και θνησιμότητα», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, ο οποίος στη συνέχεια παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τη στάση των υγειονομικών στο θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γρίπη, Γιώργος Πατούλης
SHARE:

24Media Network