Μουντιάλ 2022: Γιατί τόσοι πολλοί ποδοσφαιριστές αγωνίζονται με τρύπιες κάλτσες

Μουντιάλ 2022: Γιατί τόσοι πολλοί ποδοσφαιριστές αγωνίζονται με τρύπιες κάλτσες
AP / @Lynne Sladky

Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι υγείας, για τους οποίους οι ποδοσφαιριστές έχουν σκισμένες κάλτσες, εξηγεί στο NEWS 24/7 ο αγγειοχειρουργός Γιώργος Σφυρόερας. Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του αγώνα στα πόδια τους.

Επανέρχεται στο προσκήνιο, με αφορμή το Μουντιάλ 2022, η απορία γιατί τόσοι πολλοί ποδοσφαιριστές μπαίνουν στον αγώνα με καινούργιες, αλλά τρύπιες κάλτσες.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί ποδοσφαιριστές ανοίγουν τρύπες στις κάλτσες που φορούν κατά τη διάρκεια του αγώνα, κάτι το οποίο εξακολουθεί να προκαλεί ερωτήματα στους τηλεθεατές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δίνονται στους ποδοσφαιριστές ολοκαίνουργια ζευγάρια αθλητικές κάλτσες, ακριβώς πριν από την έναρξη του κάθε ματς.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι κάλτσες είναι αφόρετες, το συνθετικό ύφασμα δεν έχει προλάβει να τεντωθεί και μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σφιχτό, ειδικά αν στις μεγάλες γάμπες των ποδοσφαιριστών.

Το σφίξιμο από τις κάλτσες στις γάμπες τους μπορεί να είναι άβολο, περιοριστικό και μπορεί να μειώσει την κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε προβλήματα, όπως κράμπες μέσα στον αγώνα.

Ως εκ τούτου, για να μειώσουν την πίεση, ορισμένοι ποδοσφαιριστές ανοίγουν τρύπες στο πίσω μέρος της κάλτσας.

Jude Bellingham, Kyle Walker, Bukayo Saka και Gareth Bale, ήταν μόνο μερικοί από τους ποδοσφαιριστές του Mουντιάλ που εμφανίστηκαν με τρύπιες κάλτσες. Επιστημονικά, όμως ισχύει κάτι τέτοιο;

Η επιστημονική εξήγηση πίσω από την τρύπια κάλτσα

«Δεν έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες αν αυτό λύνει το πρόβλημα, αλλά σε πρακτικό επίπεδο, ίσως να συμβαίνει», εξηγεί στον NEWS 24/7 o Γιώργος Σφυρόερας, αγγειοχειρουγός, επιμελητής Α στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν», και διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ο ίδιος εξηγεί ότι «η κάλτσα των ποδοσφαιριστών, όταν είναι σφιχτή, πιέζει τις φλέβες, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την επαναφορά του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά».

Με αυτόν τον τρόπο, προκαλεί οίδημα (πρήξιμο), πόνο και πιθανώς κράμπες είτε κατά τη διάρκεια του αγώνα, είτε μετά.

«Στην πραγματικότητα δημιουργείται στάση τους αίματος. Αν, όμως, ο ποδοσφαιριστής ανοίξει τρύπες, αυξάνεται η διάμετρος της κάλτσας, καταστρέφεται το ελαστικό της πλέγμα και μειώνεται η πίεση που προκαλεί», καταλήγει ο κ. Σφυρόερας.

Κάτι που σημαίνει ότι μάλλον είναι μία σωστή πρακτική, όσο αντιαισθητική και αν φαντάζει στα μάτια κάποιων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα