Ο κορονοϊός "μολύνει" και τα όνειρα των ανθρώπων

Κορονοϊός: "Μολύνει" τα όνειρα των ανθρώπων
Κορονοϊός: "Μολύνει" τα όνειρα των ανθρώπων SHUTTERSTOCK

Ο νέος κορονοϊός μολύνει τόσο το αναπνευστικό σύστημα, όσο και τα όνειρά μας. Σύμφωνα με νέα έρευνα, το 55% των ονείρων σε περίοδο καραντίνας είναι αγχώδη και σχετίζονται με φοβίες για την πανδημία.

Η νόσος Covid-19 εξελίσσεται σε "εφιάλτη" για μερικούς ανθρώπους. Μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι ο κορονοϊός "μολύνει" τα όνειρα πολλών ανθρώπων και ότι η πανδημία αποτελεί στην κυριολεξία ένα κακό όνειρο για ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών και γυναικών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, με επικεφαλής την δρα Ανού-Κατρίνα Πεσόνεν που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας "Frontiers in Psychology", χρησιμοποίησαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσουν το περιεχόμενο των ονείρων σχεδόν 1.000 ανθρώπων στη διάρκεια της καραντίνας στη Φινλανδία, η οποία διήρκεσε έξι εβδομάδες.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 είχε "μολύνει" σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό περισσότερα από τα μισά όνειρα με στρες, μετατρέποντάς τα σε εφιάλτες. Ο αλγόριθμος υπολόγισε ότι στο 55% των ονείρων υπήρχε αγχωτικό περιεχόμενο σχετιζόμενο με την πανδημία.

Η φοβία μόλυνσης από τον κορονοϊό, η αγωνιώδης ανάγκη προσωπικής προστασίας, η αποτυχία τήρησης των αποστάσεων από τους άλλους, καθώς και σενάρια με δυστοπικές αποχρώσεις -τύπου Αποκάλυψης- ήταν ανάμεσα σε αυτά που βασάνιζαν τον ύπνο αρκετών ανθρώπων.

Όσον αφορά γενικότερα τις συνήθειες του ύπνου, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι κατά την καραντίνα κοιμούνταν περισσότερο από ότι πριν, ενώ το 10% είχε χειρότερες αϋπνίες και πάνω από το 25% είχαν συχνούς εφιάλτες. Περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν επίσης ότι είχαν περισσότερο στρες και ήταν αυτοί που έβλεπαν τους περισσότερους εφιάλτες.

Η υπολογιστική γλωσσολογική ανάλυση των ονείρων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης είναι μια νέα εξέλιξη στην έρευνα των ονείρων και αναμένεται να αξιοποιηθεί ευρύτερα στο μέλλον, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, Επιστήμη
SHARE: