Παπαευαγγέλου: Η κακοκαιρία Μήδεια θα αυξήσει τα κρούσματα

Παπαευαγγέλου: Η κακοκαιρία Μήδεια θα αυξήσει τα κρούσματα
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου. Eurokinissi

Σταθεροποιείται η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου. Η κακοκαιρία γίνεται σύμμαχος της επιδημίας.

Η επιδημιολογική εικόνα της επικράτειας εμφανίζει μια σταθερή επιβάρυνση με συνεχιζόμενη αύξηση του κυλιόμενου 7ημερου μέσου όρου νέων κρουσμάτων στα 1.147, δηλαδή αύξηση κατά μέσο όρο από 8,5 σε 11 κρούσματα ανά 100 χιλ. άτομα, σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό. Την ίδια στιγμή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση κρουσμάτων λόγω της εισβολής της κακοκαιρίας “Μήδεια“, καθώς ο χειμώνας δεν είναι σύμμαχός μα στην προσπάθεια αναχαίτισης της επιδημίας.

Όπως ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου, ο μέσος όρος των τεστ σημείωσε αύξηση στις 45.000 και η θετικότητα κατά μέσο όρο αυξήθηκε στο 2,8%.

Ανάφερε ακόμη ότι με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ σημειώνεται αυξημένη νοσηρότητα στις ηλικίες 20-60 ετών, δηλαδή αυτές που κυκλοφορούν ενώ η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 43 έτη. Συνολικά τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα είναι της τάξης των 10.000, με τον πραγματικό αριθμό να είναι πολλαπλάσιος.

Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έφτασαν τους 1.900 και οι εισαγωγές έφτασαν τις 200 ανά ημέρα, ενώ κατά 67% αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων ήτοι κατά 109 την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα επεσήμανε ότι η σχέση εισαγωγών – εξιτηρίων κινείται υπέρ των εισαγωγών. Επίσης ότι οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ στην Επικράτεια έφτασαν στο 51% του συνόλου.

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στην Αττική, αν και έχει σταθεροποιηθεί ο ρυθμός ανόδου, και τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 5.100. Στην Περιφέρεια σήμερα είναι κατειλημμένο το 83% των κλινών ΜΕΘ.

Η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε επίσης στην ορθή χρήση μάσκας και σημείωσε ότι σε μελέτη για τη χρήση διπλή μάσκα διαπιστώθηκε ότι όταν φορούν και τα δυο άτομα που έρχονται σε επαφή διπλή μάσκα η προστασία αυξάνεται στο 96%. Η διπλή μάσκα αφορά στη χρήση ιατρικής και από πάνω υφασμάτινη. Σημείωσε πάντως ότι οι οδηγίες στην Ελλάδα για τη χρήση της μάσκας δεν έχουν αλλάξει και η επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα σε επόμενη συνεδρίασή της.

Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια με μέτριους ρυθμούς, ενώ και η πίεση στο σύστημα Υγείας φαίνεται να περνάει σε φάση μικρής αύξησης. Oι μονάδες ΜΕΘ επιbαρύνθηκαν κατά περίπου 20-30%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών σημείωσε αύξηση 30%

Η αύξηση των εισαγωγών αναμένεται να οδηγήσει σε ηπία αύξηση σε εισαγωγές σε ΜΕΘ αλλά και σε θανάτους μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες, σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής.

Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα, εξακολούθησε να δείχνει σημεία σημαντικής αύξησης που έφτασε το 20-30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, μικρότερο του 50% που σημείωνε τη εβδομάδα πριν, γεγονός που δείχνει ότι την επίδραση των ήπιων μέτρων που λήφθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Όμως σημειώθηκε αύξηση στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας που οδήγησε στην λήψη αυστηρότερων μέτρων.

Αναμένεται αποσυμπίεση λόγω των νέων μέτρων στο τέλος της επόμενης εβδομάδας με αρχές της μεθεπόμενης.

Στη Θεσσαλονίκη η επιδείνωση της επιδημίας ξεπέρασε το 20% με τάσεις σταθεροποίησης, ενώ δεν καταγράφεται αύξηση στις νοσηλείες, αλλά αναμένεται μία ήπια αύξηση την επόμενη εδβομάδα.

Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων δείχνει υποχώρηση των νέων διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω σε επίπεδο σχετικά χαμηλότερο από το αναμενόμενο επίπεδο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα