Παπαευαγγέλου: “Όλα τα μέλη της Επιτροπής ανησυχούμε”

Παπαευαγγέλου: “Όλα τα μέλη της Επιτροπής ανησυχούμε”
Στιγμιότυπο από ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού. Eurokinissi

Μπορεί να έχουμε για πρώτη φορά στοιχεία που να δείχνουν ότι καταφέραμε να επιβληθούμε του δεύτερου πανδημικού κύματος, όμως τα ενεργά κρούσματα είναι πάρα πολλά ακόμη.

Πρώτη φορά έχουμε περισσότερα εξιτήρια έναντι εισαγωγών σε ΜΕΘ, και ο ημερήσιος αριθμός θανάτων μειώνεται, ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό. Υποστήριξε ότι επιτέλους πετύχαμε τη μείωση του δεύτερου κύματος, όμως δεν μπορούμε ακόμη να μιλάμε για χαλάρωση μέτρων καθώς υπάρχουν πάρα πολλά ενεργά κρούσματα. Τόνισε δε πως όλα τα μέλη της επιτροπής δηλώνουν ότι ανησυχούν για μια νέα πιθανή έξαρση της επιδημίας.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, τα κύρια χαρακτηριστικά της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η περαιτέρω μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, αλλά και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία.

“Παράλληλα όμως βλέπουμε τόσο στην περιοχή της Δυτικής Αττικής όσο και στην περιοχή της Κοζάνης αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που αποτελούν κίνδυνο για νέα αύξηση όχι μόνο τοπικά αλλά και γενικά στη χώρα μας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι είναι η πρώτη εβδομάδα που ο αριθμός των συνανθρώπων μας που βγήκε από τις ΜΕΘ ήταν μεγαλύτερος από εκείνους που διασωληνώθηκαν. Ξεκάθαρα επιτέλους αυτή την εβδομάδα μειώθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες”, επισήμανε η καθηγήτρια.

“Η μείωση των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων άργησε πολύ να έρθει. Ένας από τους βασικούς λόγους που δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις μας είναι η εξαιρετικά υψηλή διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα. Και ναι είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε την μείωση του δεύτερου πανδημικού κύματος, είμαστε χαρούμενοι που μειώθηκε ο δείκτης αναπαραγωγής Rt, αλλά πρέπει να γίνει σαφές ότι με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Είναι πολύ εύκολο με μια μικρή χαλάρωση τις επόμενες δύο βδομάδες των γιορτών να δούμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και πάλι ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ”, συμπλήρωσε η καθηγήτρια.

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε το πόσο επικίνδυνο είναι την τρέχουσα περίοδο ένα άτομο το οποίο δεν τηρεί τα μέτρα, να έρθει σε επαφή με έναν ασυμπτωματικό και να ξεκινήσει και πάλι η ραγδαία άνοδος της επιδημίας και πάλι μέσα στον Ιανουάριο, γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

Όπως ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά η καθηγήτρια “Τα μέλη της επιτροπής βρεθήκαμε πολλές φορές αυτή την εβδομάδα και θα ήθελα να μεταφέρω το κλίμα των συζητήσεων μας. Μία είναι η λέξη που μας εκφράζει όλους: ανησυχούμε, ανησυχούμε πολύ. Πραγματικά ανησυχούμε γιατί γνωρίζουμε καλά ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις για τη μείωση των συναναστροφών και του συγχρωτισμού, θα γεμίσουν και πάλι τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Και όπως ήδη έχει τονιστεί πολλές φορές ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες. Και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς ούτε για λάθη ούτε για για ωχαδελφισμό. Ανησυχούμε γιατί αν και η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει κατανοήσει ότι φέτος θα ζήσουμε διαφορετικά Χριστούγεννα, υπάρχει δυστυχώς μια μικρή μερίδα του πληθυσμού που είτε αμφισβητεί είτε έχει κουραστεί από την πολύμηνη στέρηση δραστηριοτήτων. Θέλουμε να πάμε μπροστά και όχι να γυρίσουμε μετά τις γιορτές πίσω στο Νοέμβριο”.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα