Παπαευαγγέλου: Ο ιός είναι πιο πονηρός από εμάς

Παπαευαγγέλου: Ο ιός είναι πιο πονηρός από εμάς
Ενημέρωση για την επιδημία κορονοϊού από τα μέλη της Επιτροπής Εμεπιρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη και Βάνα Παπαευαγγέλου. Eurokinissi

Ως πιθανή αιτία για την απόδοση του lockdown θεωρείται η μεγάλη διασπορά και η κατάσταση ...πινκ πονκ του ιού μεταξύ εργασιακού και οικογενειακού περιβάλλοντος.

Στα 18.000 υπολογίζονται τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, γεγονός που αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα και το ότι η πορεία κάμψης της επιδημίας κινείται αργά.

Όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, η διασπορά στην κοινότητα ήταν και παραμένει μεγάλη και μια πιθανή εξήγηση είναι το σύστημα …πινγκ πονγκ ανάμεσα στο εργασιακό και το οικογενειακό περιβάλλον. “Ο ιός είναι πιο πονηρός από μας και παραμονεύει πότε θα κάνουμε λάθος από την αφηρημάδα μας”, ανέφερε.

Η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι τα νέα κρούσματα σε Αθήνα είναι 316, 367 στη Θεσσαλονίκη, 93 στην Φθιώτιδα και 79 στην Ημαθία.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, “είναι πιο ξεκάθαρο ότι η καμπύλη της επιδημίας μειώνεται. Κατά μέσο όρο οι νέες διαγνώσεις είναι 1750 τη μέρα κατά την τρίτη εβδομάδα του lockdown”, ανέφερε η καθηγήτρια.

Σημείωσε επίσης ότι τα κρούσματα σε Πιερία, Φθιώτιδα και Αιτωλοακαρνανία δείχνουν να αυξάνονται και αυτό ανησυχεί. Επίσης υψηλά είναι και τα κρούσματα στη Β. Ελλάδα

Η διάμεση ηλικία τω κρουσμάτων είναι πλέον στα 49 χρόνια παρουσιάζοντας μικρή άνοδο τις τελευταίες ημέρες. Επίσης πριν από μερικούς μήνες η διάμεση ηλικία ήταν 35. ετών γεγονός που δείχνει ότι το φορτίο των λοιμώξεων έχει μετακινηθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για πίεση του ΕΣΥ.

Η κα Παπαευαγγέλου αναφέρει ότι η πίεση παραμένει, αν και είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει σταδιακή μείωση, στις νοσηλείες καθώς περίπου 4000 ασθενείς νοσηλεύονται συνολικά σε όλη τη χώρα ενώ έχουν υποχωρήσει και οι νέες εισαγωγές οι οποίες είναι περίπου 360 καθημερινά.

Οι ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα είναι σχεδόν γεμάτες. Υπολογίζεται ότι συνολικά στη χώρα το 84% των ΜΕΘ πανελλαδικά είναι κατειλημμένες, στην Αθήνα ειδικότερα το 79% και στην Θεσσαλονίκη το 94%.

Η κα Παπαευαγγέλου, επιχείρησε να δώσει μία εξήγηση για το 2ο κύμα που επιμένει, με τη διασπορά να παραμένει μεγάλη και την κινητικότητα του πληθυσμού να μην μειώνεται, όπως στο πρώτο κύμα.

«Λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα υπάρχει ένα συνεχής πινκ πονκ μεταξύ του εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς. Εκεί που πάει να ηρεμήσει μία περιοχή ξεσπάει μία συρροή κρουσμάτων σε έναν εργασιακό χώρο, σε μία κλειστή δομή και λειτουργεί σαν μία πηγή υπερμετάδοσης, που έχει ως αποτέλεσμα την διασπορά μέσα στα σπίτια. Δυστυχώς, ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από μας και παραμονεύει παντού», τόνισε.

Η καθηγήτρια κατέληξε ότι ο φετινός Δεκέμβριος θα είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους και ότι θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Από την πλευρά του ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι η μείωση των ενεργών κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα στα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης ήταν σημαντική αλλά κινήθηκε με χαμηλότερο ρυθμό, έναντι μια εβδομάδα πριν.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής Rt είναι κάτω από την μονάδα με ελαφρά καλύτερο δείκτη να έχει η Αθήνα σε σχέση με την Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα