Πόσο πρέπει να απέχει ο εμβολιασμός για κορονοϊό και γρίπη

Πόσο πρέπει να απέχει ο εμβολιασμός για κορονοϊό και γρίπη
Εμβόλιο κορονοϊού 2021 Mary Altaffer/AP

Το διάστημα που πρέπει να απέχουν τα εμβόλιο κορονοϊού - γρίπης, η συνταγογράφηση του οποίου ξεκινάει την 1η Οκτωβρίου. Τι δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Μ. Παγώνη για τις παρελάσεις.

Διευκρινίσεις σχετικά με τον εμβολιασμό για κορονοϊό σε συνδυασμό με το εμβόλιο για τη γρίπη, η συνταγογράφηση του οποίου αρχίζει την Παρασκευή (01/10), έδωσε η Ματίνα Παγώνη.

“Πέρυσι στην ουσία δεν υπήρχε γρίπη γιατί είχαμε ένα εκατομμύριο παραπάνω εμβολιασμούς και ως “πακέτο” υπήρχε η μάσκα και οι αποστάσεις. Αυτό μας έσωσε και όλα πήγαν μια χαρά”, δήλωσε η σχετικά με την εποχική γρίπη. Mιλώντας στην ΕΡΤ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπενθύμισε ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε έναντι του κορονοϊού γιατί δεν έχουμε επιτύχει το επιθυμητό τείχος ανοσίας.

«Τέλος Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη ξεκινάει το εμβόλιο της γρίπης, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Σταδιακά μέχρι το Δεκέμβριο θα μπορούν να ακολουθήσουν και υπόλοιποι», είπε η κ. Παγώνη και διευκρίνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει απόσταση 25 ημερών ανάμεσα στα εμβόλια για Covid-19 ή για την γρίπη».

Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας η κ. Παγώνη αναφέρθηκε στη Βόρεια Ελλάδα. «Στη Μακεδονία οι περισσότερες πόλεις βρίσκονται στο κόκκινο με πολύ υψηλό ιικό φορτίο, γεγονός που σημαίνει ότι σωστά σε ορισμένες πόλεις μείωσαν την κινητικότητα ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση. Υπάρχουν ορισμένα νοσοκομεία που έχουν λίγα κρεβάτια στις ΜΕΘ, ενώ με μεγάλη μου λύπη, λέω, ότι υπάρχουν πόλεις όπου το ποσοστό εμβολιασμών είναι κάτω από 50%».

“Να ξεκινήσει καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού”

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχουμε «πιάσει ταβάνι» όσον αφορά τον εμβολιασμό, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ήταν κατηγορηματικά αντίθετη. «Θα το πολεμήσουμε. Θα κάνουμε καμπάνια ενημέρωσης. Θα παρακαλέσουμε τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί. Δεν θα αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Μας νίκησε η νόσος Covid-19 τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ας το καταφέρουμε τους επόμενους μήνες».

Ως παράδειγμα προς μίμηση χαρακτήρισε η κ. Παγώνη την πρωτοβουλία της Εκκλησίας στη Λάρισα που εμβολιάζει τους πολίτες έξω από τις εκκλησίες. «Να εμβολιάσουν τα παιδιά στα σχολεία. Το ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες 12 – 15 είναι πολύ χαμηλό. Αυτό γίνεται για την ασφάλεια των παιδιών, ορισμένα από τα οποία νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Είχαμε ξεκινήσει τα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά να είναι 1 στα 5, πήγαμε 1 στα 3 και τώρα είμαστε 1 στα 4. Δεν θέλουμε να βλέπουμε παιδιά στα νοσοκομεία, ούτε σε ΜΕΘ».

“Δεν πρέπει να γίνουν σχολικές παρελάσεις”

Εννέα μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος για τον κορονοϊό, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι θα ασχοληθούμε με όσους φοβούνται. «Είναι σημαντική η συνεχής και σωστή ενημέρωση» είπε και πρόσθεσε ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση και πιέζεται στο υγειονομικό σύστημα «δεν νομίζω ότι πρέπει να μιλάμε για παρελάσεις. Μπορεί να παρελάσει ο στρατός αλλά όχι τα παιδιά ώστε να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και να μην υπάρχει αυτή η κινητικότητα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα