Θεοδωρίδου: Οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι σπάνιες και δεν αποτελούν αντένδειξη για το εμβόλιο

Θεοδωρίδου: Οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι σπάνιες και δεν αποτελούν αντένδειξη για το εμβόλιο
Ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Eurokinissi

Η καθηγήτρια σημείωσε ότι οι μεταλλάξεις του ιού δεν ανησυχούν και δεν αποτελούν σοβαρό παράγοντα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Δεν αποτελεί ανησυχητικό γεγονός και αντένδειξη η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας κατά τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό και μάλιστα στους 471 εμβολιασμούς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μόνο ένα περιστατικό αλλεργίας σημειώθηκε το οποίο αντιμετωπίστηκε άμεσα. Τα παραπάνω ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19, από η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου παράλληλα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Επίσης τονίστηκε ότι οι μεταλλάξεις του ιού δεν προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Όπως σημείωσε η καθηγήτρια, η έναρξη των εμβολιασμό έφεραν στην επιφάνεια κάποιους προβληματισμούς που πάντα υπάρχουν όσον αφορά στους εμβολιασμούς και ειδικά σχετικά με την αλλεργία. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι αλλεργικές αντιδράσεις αποτελούν μία ιδιαίτερα σπάνια παρενέργεια. Εκτιμάται δε ότι εμφανίζονται 1-3 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο δόσεις.

«Οι αλλεργίες για τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες. Επίσης δεν υπάρχει κάποια διαφορά με τις συνήθεις αλλεργίες, όπως σε τρόφιμα. Αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».

Μέσα στα εμβολιαστικά κέντρα «υπάρχει προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης» ήπιας έως και πιο σοβαρής, είπε η κ. Θεοδωρίδου. Μόνο «αναφυλακτικές αντιδράσεις, πιο σοβαρές που οδηγούν ένα άτομα στο νοσοκομείο για την ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκου είναι κατι σοβαρό» σημείωσε επίσης η καθηγήτρια.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι “ο ιός έχει κάνει και θα κάνει μεταλλάξεις. Η μετάδοση οδηγεί σε μεταβολή των χαρακτηριστικών του ιού. Μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν στον ιό είναι αργές, ακόμη και πιο αργές από τον ιό της γρίπης. Δεν είναι σοβαρές για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου”.

Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών σημείωσε ακόμη ότι εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε μια προτεραιοποίηση για τον τρόπο εμβολιασμού και ότι σ’ αυτή τη διαδικασία δεν υπάρχουν στοιχεία αυθαιρεσίας. Έχει στηριχθεί σε κατευθυντήριες γραμμές παγκόσμιων οργανισμών και στους κανόνες βιοηθικής.

Πρώτο κριτήριο είναι ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Έχει διαπιστωθεί ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ’ αριθμό Ένα κίνδυνο για νόσηση και γι’ αυτό στις πρώτες ομάδες συμπεριλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι.

Το δεύτερο είναι ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης και η κύρια ομάδα που κινδυνεύει είναι οι υγειονομικοί. Μάλιστα η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι διαπιστώνεται ευρεία αποδοχή από τους υγειονομικούς.

Το τρίτο κριτήριο είναι η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, ατόμων σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης και σε χρονίους πάσχοντες, ενώ τελευταία ομάδα είναι οι απαραίτητοι υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους.

Στην προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω των 18 ετών καθώς εν υπάρχουν μελέτες για εμβολιασμό κάτω των 18 ετών.

Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι από το εμβόλιο της Moderna το οποίο αναμένεται να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να λάβουμε μέχρι το τέλος Μαρτίου 240.000 δόσεις ενώ μετά την έγκρισή του θα διευκρινιστεί πόσες απο αυτές θα μας διατεθούν άμεσα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα