“Θριάσιο” Νοσοκομείο: Έπεσε τζαμαρία ψυγείου πάνω σε εργαζόμενο

Διαβάζεται σε 4'
Το Θριάσιο
Το Θριάσιο EUROKINISSI

Από τύχη αποφεύχθηκε ατύχημα μετά από πτώση τζαμαρίας ψυγείου πάνω σε εργαζόμενο στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο. Σοβαρά προβλήματα και για την ασφάλεια ασθενών, με χαλασμένο καρδιογράφο, monitor και απινιδωτή στην ορθοπεδική κλινική.

Σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων του μικροβιολογικού – βιοχημικού Εργαστηρίου προκαλεί η ανεπαρκής συντήρηση του εξοπλισμού του εργαστηρίου στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Παράλληλα, σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των ασθενών εγκυμονεί η μη αντικατάσταση των χαλασμένων καρδιογράφου, monitor και απινιδωτή στην ορθοπεδική κλινική, και ως εκ τούτου, οπότε χρειάζεται να γίνει αναζωογόνηση, γίνεται αγώνας δρόμου για να βρεθεί και να μεταφερθεί ο αναγκαίος εξοπλισμός από τις υπόλοιπες κλινικές ή τα ΤΕΠ του νοσοκομείου, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του «Θριάσιου».

Τα προβλήματα όμως του νοσοκομείου δεν σταματούν εκεί…

«Η πόρτα εισόδου στο εργαστήριο παραμένει χαλασμένη εδώ και δύο μήνες, με αποτέλεσμα να είναι ανεξέλεγκτη η είσοδος σε ένα χώρο με εύφλεκτα και μολυσματικά υλικά και εξοπλισμό αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τα συχνά περιστατικά επιθέσεων και κλοπών σε βάρος εργαζομένων, είναι φανερό ότι η ανεξέλεγκτη είσοδος στο εργαστήριο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και των εργαζομένων», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι στην επιστολή τους προς τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, παρά τις επανειλημμένα αιτήματα της διευθύντριας του εργαστηρίου, την παρέμβαση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο και τη δέσμευση του διοικητή του νοσοκομείου για άμεση επίλυση, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την προστασία της ασφάλειας των εργαζομένων, αλλά και την προστασία του υπάρχοντος εξοπλισμού.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της συνεχούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας από όλες τις κυβερνήσεις, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

«Χαρακτηριστικά αναφέρουμε από το 2013 μέχρι σήμερα η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγείας έχει ξεπεράσει το 30,3% ενώ στο ίδιο διάστημα η αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων για υγειονομική περίθαλψη έχει ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ», τονίζουν στην επιστολή τους.

Ολόκληρη η επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο»

«Για τους σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων του Μικροβιολογικού – Βιοχημικού Εργαστηρίου λόγω της ανεπαρκούς συντήρησης του εξοπλισμού καταθέσαμε την παρακάτω έγγραφη καταγγελία προς τον διοικητή του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ και τους διευθυντές της Ιατρικής, Διοικητικής και Τεχνικής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, η πόρτα εισόδου στο εργαστήριο παραμένει χαλασμένη εδώ και δύο (2) μήνες, με αποτέλεσμα να είναι ανεξέλεγκτη η είσοδος σε ένα χώρο με εύφλεκτα και μολυσματικά υλικά, και εξοπλισμό αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα συχνά περιστατικά επιθέσεων και κλοπών σε βάρος εργαζομένων, είναι φανερό ότι η ανεξέλεγκτη είσοδος στο εργαστήριο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και των εργαζομένων.

Εξίσου χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο ατύχημα με την πτώση της τζαμαρίας ενός ψυγείου πάνω σε εργαζόμενο, όπου μόνο «από τύχη» δεν υπήρξε τραυματισμός. Παρά την παλαιότητα του ψυγείου, «επιλέχθηκε» να μην αντικατασταθεί αλλά επιδιορθώθηκε με σοβαρή πιθανότητα να ξανασυμβεί ατύχημα.

Τα προβλήματα με την ανεπαρκή συντήρηση και τη μη αντικατάσταση χαλασμένου ή πεπαλαιωμένου εξοπλισμού προφανώς δεν περιορίζονται μόνο στο Μικροβιολογικό – Βιοχημικό εργαστήριο.

Στην πρόσφατη ανακοίνωση (με ημερ. 16/4/2024) είχαμε αναδείξει τους σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των ασθενών από τη μη αντικατάσταση των χαλασμένων καρδιογράφου, monitor και απινιδωτή στην Ορθοπαιδική κλινική, όπου οπότε χρειάζεται να γίνει αναζωογόνηση ασθενούς γίνεται «αγώνας δρόμου» για να βρεθεί και να μεταφερθεί ο αναγκαίος εξοπλισμός από τις υπόλοιπες κλινικές ή τα ΤΕΠ του νοσοκομείου.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της συνεχούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας από όλες τις κυβερνήσεις.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε από το 2013 μέχρι σήμερα η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγείας έχει ξεπεράσει το 30,3% ενώ στο ίδιο διάστημα η αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων για υγειονομική περίθαλψη έχει ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ.

Ζητάμε να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να εξασφαλισθούν ασφαλείς συνθήκες λειτουργίας του Μικροβιολογικού – Βιοχημικού Εργαστηρίου:

  • να επισκευασθεί η πόρτα εισόδου στο εργαστήριο
  • να γίνει έλεγχος από τον τεχνικό ασφαλείας για την ασφαλή λειτουργία του εξοπλισμού του εργαστηρίου
  • να προχωρήσει η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα