Τι γνωρίζουμε για τα νέα εμβόλια της Covid – Ποιοι θα πρέπει να τα κάνουν

Τι γνωρίζουμε για τα νέα εμβόλια της Covid – Ποιοι θα πρέπει να τα κάνουν
Εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού eurokinissi

Δύο εμβόλια έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής για τις αναμνηστικές δόσεις. Ποιες μεταλλάξεις καλύπτουν. Τελείως διαφορετικές οι συστάσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Δύο νέα εμβόλια για την λοίμωξη Covid έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, από τις εταιρείες Pfizer και Moderna, για χορήγηση σε άτομα άνω των 6 μηνών.

Τα εμβόλια αναμένεται να παρέχουν προστασία έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου, καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού αναμένεται το επόμενο διάστημα και με την πτώση της θερμοκρασίας να αυξηθούν.

Αν και ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων έχει μειωθεί παγκόσμια, λόγω των αντισωμάτων που έχει αναπτύξει ο γενικός πληθυσμός, ο ιός έχει εξελιχθεί και μεταλλαχθεί σε περισσότερες από 12 διαφορετικές παραλλαγές.

Γι’ αυτό και οι ειδικοί έχουν παρασκευάσει νέα εμβόλια, τα οποία στοχεύουν σε συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Αυτό που φοβούνται τώρα οι επιστήμονες, είναι ότι η ανοσία των περισσότερων ανθρώπων έχει εξασθενήσει.

Μάλιστα, οι οδηγίες στις ΗΠΑ, είναι τελείως διαφορετικές από αυτές που έχουν δοθεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποια διαφορά έχουν τα νέα εμβόλια της Covid

Σε αντίθεση με τα δισθενή εμβόλια που είχαν κυκλοφορήσει πέρυσι το φθινόπωρο, τα νέα εμβόλια mRNA που αναπτύχθηκαν από τη Pfizer και τη Moderna είναι μονοσθενή. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν μόνο από μία παραλλαγή, την XBB.1.5., δηλαδή την Κράκεν, η οποία αποτελεί πρόσφατο απόγονο της μετάλλαξης Όμικρον.

«Δεδομένα από ακαδημαϊκά εργαστήρια, αναφέρουν ότι ασθενείς που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή Kraken, είχαν αρκετά εξουδετερωτικά αντισώματα για να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες παραλλαγές του ιού. Πιστεύουμε ότι το ίδιο ισχύει και για το νέο εμβόλιο», αναφέρει στους New York Times ο δρ David Ho, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά τους οι εταιρείες Pfizer και Moderna ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τις προκαταρκτικές τους μελέτες, τα νέα εμβόλια παρέχουν καλή προστασία από τις μεταλλάξεις EG.5 (Eris), και BA.2.86 (Pirola).

«Ο εμβολιασμός παραμένει κρίσιμος για τη δημόσια υγεία και η συνεχής προστασία από τις σοβαρές συνέπειες του COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας και του θανάτου», δήλωσε ο Δρ Πίτερ Μαρκς, διευθυντής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA.

Ο ίδιος τόνισε ότι «οι πολίτες μπορεί να είναι βέβαιοι ότι αυτά τα ενημερωμένα εμβόλια πληρούν τα αυστηρά επιστημονικά πρότυπα του οργανισμού για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα κατασκευής. Ενθαρρύνουμε πολύ όσους πληρούν τις προϋποθέσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εμβολιαστούν».

Το τρέχον κυρίαρχο στέλεχος στην Ελλάδα είναι το EG.5 (Eris), σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ.

Ποιοι θα πρέπει να κάνουν το νέο εμβόλιο του κορονοϊού

Διαφορετικές είναι οι συστάσεις που έχουν γίνει από τις ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Στη χώρα μας ακόμα δεν έχουν γίνει συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και αναμένονται σύντομα και λίγο πριν από την παραλαβή των νέων εμβολίων.

Για την Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) συνέστησε την περασμένη εβδομάδα να εστιάσουν οι προσπάθειες εμβολιασμού στην προστασία όσων κινδυνεύουν να εκδηλώσουν βαριά νόσηση από Covid-19.

Στη λίστα περιλαμβάνονται:

  • Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών
  • Τα άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό ανεξαρτήτως ηλικίας

Στη Γερμανία ήδη έχει ληφθεί απόφαση να τηρηθεί αυτή η σύσταση.

Εκτός ΕΕ, στη Βρετανία, η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε να προτείνει τα επικαιροποιημένα εμβόλια στα άτομα 65 ετών και πάνω, και σε άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συστήνουν να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες άνω των 6 μηνών.

Τα CDC επισημαίνουν ότι ο κορονοϊός αλλάζει συνεχώς και η προστασία από κάθε εμβόλιο που κάνουμε φθίνει με το πέρασμα του χρόνο.

Ο εμβολιασμός με επικαιροποιημένο εμβόλιο αποκαθιστά την προστασία και θωρακίζει τον οργανισμό και εναντίον των παραλλαγών του ιού που κυριαρχούν κάθε σεζόν

«Έχουμε περισσότερα όπλα παρά ποτέ για να αποτρέψουμε τις χειρότερες εκβάσεις της Covid-19», δήλωσε η διευθύντρια των CDC, δρ. Μάντι Κόεν. «Η σύστασή μας είναι να γίνει εμβολιασμός με επικαιροποιημένα εμβόλια σε όλους τους πολίτες ηλικίας 6 μηνών και άνω».

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια γίνονται σε διάφορα δοσολογικά σχήματα, ανάλογα με την ηλικία και το αν έχουν προηγηθεί άλλοι εμβολιασμοί.

Μπορεί το εμβόλιο της Covid να γίνει ταυτόχρονα με αυτό της γρίπης;

Ναι και το νέο, επικαιροποιημένο εμβόλιο της Covid μπορεί να γίνει την ίδια μέρα με το νέο εμβόλιο της γρίπης.

Μάλιστα, οι ειδικοί αναμένεται να προτείνουν στους πολίτες να το κάνουν συγχρόνως.

Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ασφαλές να συνδυαστεί το εμβόλιο της γρίπης με το νέο εμβόλιο του RSV (Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός).

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα που να δείχνουν ότι είναι ασφαλές το εμβόλιο του RSV να γίνει συγχρόνως με το νέο εμβόλιο της Covid. Αυτό είναι κάτι που ακόμα μελετούν οι ειδικοί.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα