Το 9% του πληθυσμού της χώρας πάσχει από διαβήτη

Ασθενής που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη
Ασθενής που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη 123RF

Τα νεότερα δεδομένα από το αρχείο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για το 2019 διαπιστώνουν 973.806 Έλληνες με διαβήτη.

Ραγδαία είναι η εξάπλωση του Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα, με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία να δείχνουν ότι ένας στους 11 Έλληνες πάσχει από τη νόσο. Σύμφωνα με τα δεδομένα που εστάλησαν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης το οποίο ελέγχει η εταιρεία Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται στους 973.806.

Ειδικότερα, ο αριθμός των πασχόντων ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη έχει διαμορφωθεί ως εξής:

ADVERTISING

1. Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος): 47.315

2. Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2: 938.098

3. Άλλοι Τύποι Σακχαρώδους Διαβήτη: 15.652

4. Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης: 9.049

5. Νεογνικός Σακχαρώδης Διαβήτης: 33

6. Ινσουλινοπενία μετά από Ιατρικές Πράξεις: 319

Όπως επισημαίνει η ΗΔΙΚΑ στο έγγραφό της: «Για το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο προσμετρούνται τα άτομα που έχουν ενταχθεί σε κάθε ένα πρωτόκολλο. Σε περίπτωση που ένα άτομο έχει ενταχθεί σε περισσότερα του ενός πρωτόκολλα, τότε θα προσμετρηθεί σε κάθε ένα από τα πρωτόκολλα αυτά. Για τον λόγο αυτό, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αθροιστεί το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο για να παραχθεί ο συνολικός αριθμός των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα».

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι από 14-5-2018 όλα τα φάρμακα του Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν κλειδωθεί και συνταγογραφούνται μόνο μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων του Σακχαρώδη Διαβήτη στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. 

Από τα ανωτέρω στοιχεία της ΗΔΙΚΑ γίνεται φανερό ότι οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη αποτελούν το 9% του πληθυσμού της χώρας, γεγονός που αποτυπώνει τη ραγδαία εξάπλωσή του και στη χώρα μας και καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την Πολιτεία, σε συνεργασία με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, που θα στοχεύουν στην πρόληψη, αλλά και στην ανακοπή της κλιμακούμενης συχνότητας της εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη.

SHARE:

24Media Network