Το έγγραφο που καταδεικνύει τις αυθαιρεσίες του ΕΟΔΥ

Το έγγραφο που καταδεικνύει τις αυθαιρεσίες του ΕΟΔΥ
Τέστ κορονοϊού από Κινητές Ομάδες Υγείας Eurokinissi

Με έγγραφο που έχει ημερομηνία την 20η Ιανουαρίου, η 4η ΥΠΕ έδινε εντολή στα νοσοκομεία της αρμοδιότητάς της να σταματήσουν να δίνουν δεδομένα προσωπικά χαρακτήρα ασθενών στον ΕΟΔΥ.

Πριν από λίγες ημέρες ο ΕΟΔΥ πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη όταν η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη κατέθεσε επισήμως στη Βουλή γνωμάτευση του Υπευθύνου Προσωπικών Δεδομένων του Υπουργείου Υγείας Δημήτρη Ζωγραφόπουλου σύμφωνα με την οποία ο ΕΟΔΥ ζητούσε και έπαιρνε προσωπικά δεδομένων ασθενών covid-19 από τα νοσοκομεία χωρίς κάτι τέτοιο να το επιτρέπει ο νόμος.

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας με τροπολογία που ήρθε σε άσχετο νομοσχέδιο ο ΕΟΔΥ με την οποία ουσιαστικά ο οργανισμός αφενός παραδεχόταν ότι αυθαιρετούσε όλο το προηγούμενο διάστημα και αφετέρου νομιμοποιούσε την αυθαιρεσία ισχυριζόμενος ότι ενεργεί ως υπεύθυνος επεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Και αν όλα τα παραπάνω μπορούν κάλλιστα να χαρακτηριστούν ως μπάχαλο, να δώσουμε μία ακόμα σημαντική πτυχή στο εν λόγω ρεπορτάζ. Πτυχή που ίσως καθιστά τη λέξη μπάχαλο “φτωχή”.

Στις 20 Ιανουαρίου του 2020, η 4η YΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης) με υπηρεσιακό έγγραφο που πήρε αριθμό πρωτοκόλλου 2795 έδωσε εντολή στα νοσοκομεία της αρμοδιότητάς της να ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ να παραδίδουν μέσω της ίδιας τα προσωπικά στοιχεία των ασθενών με covid στον ΕΟΔΥ.

https://www.news247.gr/download/6574//400000/ipe.pdf

Ο διοικητής Δημήτρης Τσαλικάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: “Σύμφωνα με το ανωτέρω σχετικό (σσ γνωμάτευση Ζωγραφόπουλου) ο ΕΟΔΥ δικαιούται να είναι αποδέκτης δεδομέων από το Εθνικό Μητρώο Ασθενών covid-19 και όχι απευθείας από τα Νοσοκομεία της χώρας. Ως εκ τούτου διακόπτεται από σήμερα η αποστολή στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγςίας της 4ης ΥΠΕ του ηλεκτρονικού αρχείου με τα στοιχεία των ασθενών με λοίμωξη covid-19 που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο σας (σσ απευθύνεται στους κατά τόπους διευθυντές).

Τι μπορεί να συμπεράνει κανείς από το αποκαλυπτικό αυτό έγγραφο; Πρώτα απ’ όλα το προφανές. Οτι ο ΕΟΔΥ υποχρέωνε τα νοσοκομεία ουσιαστικά να παρανομούν στο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων έτσι ώστε να υπάρχει ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής εκτός αυτού του Εθνικού Μητρώου.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η γνωμάτευση-“βόμβα” του Δημήτρη Ζωγραφόπουλου έφτασε υπηρεσιακά στους αρμοδίους στις 23 Δεκεμβρίου. Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου δηλαδή δεν είχε υπάρξει συμμόρφωση στις εκκλήσεις του DPO του Υπουργείου Υγείας. Μεσολαβούν 27 ημέρες κατά τις οποίες η γνωμάτευση του DPO πηγαίνει στον κάλαθο των αχρήστων.

Οπως και να έχει πάντως, το έγγραφο αποδεικνύει δύο πράγματα: Πρώτον ότι μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου τα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ παράδεδιδαν κανονικά στον ΕΟΔΥ δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Δεύτερον αποδεικνύεται ότι υπήρχε έτερο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων.

Προφανώς μετά την τροπολογία της τελευταίας στιγμής, τα νοσοκομεία της χώρας (όχι φυσικά μόνο της 4ης YΠΕ) θα έλαβαν αρμοδίως την εντολή να παραδίδουν εκ νέου (όπως έκαναν δηλαδή) στον ΕΟΔΥ (απευθείας και όχι μέσω του Εθνικού Μητρώου) τα πλήρη στοιχεία των ασθενών.

Για το τέλος ένα ερώτημα: Τι ακριβώς έγινε με τα νοσοκομεία των υπόλοιπων ΥΠΕ της χώρας; Σταμάτησαν και αυτά κάποια στιγμή να δίνουν στοιχεία;

Σε κάθε περίπτωση, ο κος Αρκουμανέας χρωστά κάποιες εξηγήσεις στους ασθενείς που είδαν τα προσωπικά τους δεδομένα να γίνονται φέιγ βολάν και να παραδίδονται χωρίς τον προβλεπόμενο τρόπο. Και το χειρότερο: Αυτό δεν αποκλείεται να γίνεται ακόμα και τώρα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα