Το TikTok μπορεί να γίνει λόγος να αναπτύξουν τικ έφηβα κορίτσια

Το TikTok μπορεί να γίνει λόγος να αναπτύξουν τικ έφηβα κορίτσια
TikTok Shutterstock

Από όταν εμφανίστηκε ο Covid-19 στον πλανήτη, έχουν αυξηθεί τα έφηβα κορίτσια που ταλαιπωρούνται από τικ, με κορυφαίους γιατρούς σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Μεγάλη Βρετανία να ενημερώνουν πως το TikTok μπορεί να παίζει ρόλο. Τα ευρήματα και η γιατρειά.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας, γιατροί σε όλον τον πλανήτη αναφέρουν πως υπάρχει αύξηση στις διαγνώσεις έφηβων κοριτσιών με τικ, με το άγχος, την κατάθλιψη και το TikTok να παίζουν το ρόλο τους.

Όπως ανέφερε η Wall Street Journal “όπως αυξανόταν η προσέλευση νεαρών κοριτσιών στα ιατρεία, με ξαφνική εμφάνιση σωματικών σπασμωδικών κινήσεων και λεκτικών ξεσπασμάτων (βλ. φωνητικών τικ), οι ειδικοί άρχισαν να υποψιάζονται τα social media. Έπειτα από μήνες μελέτης, οι κορυφαίοι παιδίατροι σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Μεγάλη Βρετανία ανακάλυψαν πως τα περισσότερα κορίτσια που είχαν εμφανίσει κινητικές διαταραχές είχαν κάτι κοινό: περνούσαν ώρες στο TikTok. Μετά διαπίστωσαν ότι είχαν και δεύτερο κοινό: παρακολουθούσαν videos ενός Γερμανού YouTuber που μοιράζεται σε όλες τις πλατφόρμες πώς είναι η ζωή του, με το σύνδρομο Tourette (χρόνια νευροαναπτυξιακή διαταραχή, με βασικό χαρακτηριστικό την ύπαρξη πολλαπλών και επαναλαμβανόμενων ακούσιων κινήσεων και ήχων).

Σε πολλές περιπτώσεις, το φωνητικό τικ αφορούσε τη λέξη “φασόλια”, την οποία τα κορίτσια έλεγαν με άπταιστη βρετανική προφορά, μολονότι δεν ήταν από αυτήν τη χώρα -και σε πολλές περιπτώσεις δεν μιλούσαν αγγλικά. Διαπιστώθηκε πως όλα έβλεπαν έναν εκ των κορυφαίων Βρετανών στο TikTok που επαναλάμβανε αυτή τη λέξη.

Οι γιατροί ενημέρωσαν πως αυτό που έχουν τα έφηβα κορίτσια δεν είναι σύνδρομο Tourette, αλλά διαταραχή της λειτουργίας της κίνησης.

Πολλά από τα παιδιά που ανέπτυξαν τικ, είχαν διαγνωστεί νωρίτερα με άγχος και κατάθλιψη, τα οποία έγιναν πολύ χειρότερα εν μέσω πανδημίας. Όπως επισημάνθηκε στην πρόσφατη δημοσίευση της νευροψυχολόγου παιδιών, Marian Hull από το Texas Children’s Hospital “οι ψυχολογικές διαταραχές που μπορούν να εξαπλωθούν, περιορίζονταν γεωγραφικά στο παρελθόν, κάτι που ακύρωσαν τα social media, με τη διάδοση να είναι πια παγκόσμια”.

Επισήμανε ότι δεν είναι πιθανή η ανάπτυξη τικ, μόνο επειδή βλέπει κάποιος videos, αλλά τόνισε ότι ο αλγόριθμος του TikTok είναι ο λόγος που παιδιά βλέπουν ίδιου περιεχομένου videos επανειλημμένα. “Ορισμένα παιδιά έβγαλαν τα τηλέφωνα τους και μου έδειξαν τους λογαριασμούς τους στο TikTok. Ήταν γεμάτοι από προκλήσεις που αφορούσαν τη διαταραχή Tourette και αλφαβήτου. Κατέληξε στο ότι αυτού του τύπου οι διαταραχές μπορούν να αντιμετωπιστούν. Πώς;

Αρχικά με ένα διάλειμμα των παιδιών από τα social media και τους γονείς να τα ρωτούν τι ακριβώς παρακολουθούν online.

Για το τέλος, η ειδικός είχε να πει πως εάν ένα παιδί παρουσιάζει τικ, το οποίο επηρεάζει την καθημερινή του ζωή, είναι χρήσιμο να τον δει ειδικός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα