Βασιλακόπουλος: “Το φθινόπωρο τα πρώτα εισπνεόμενα εμβόλια”

Βασιλακόπουλος: “Το φθινόπωρο τα πρώτα εισπνεόμενα εμβόλια”
Εμβόλιο AP

Επιπλέον εμβόλια κατά του κορονοϊού, σε εισπνεόμενη μορφή, αναμένονται τους επόμενους μήνες και στη χώρα μας. Οι νέες συστάσεις του FDA για νοσήσαντες.

Νέα, εισπνεόμενα εμβόλια κατά του κορονοϊού αναμένεται να παραλάβει η χώρα μας τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο.

Ειδικότερα ο καθηγητής, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στη νέα γενιά εμβολίων κατά της covid που θα είναι εισπνεόμενα και θα χορηγούνται πολύ εύκολα σε όλους, αλλά και στα μελλοντικά εμβόλια, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φάση έρευνας και ενδέχεται να κυκλοφορήσουν τον επόμενο χρόνο, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φάση έρευνας.

Αναφορικά με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, ο κ. Βασιλακόπουλος επιβεβαίωσε ότι θα διατεθούν το φθινόπωρο, θα είναι πιο ενισχυμένα και θα προστατεύουν τρεις φορές περισσότερο από τα άλλα, καθώς θα περιλαμβάνουν “το αρχικό στέλεχος που είχαν τα προηγούμενα αλλά και τα νέα στελέχη -αυτά που κυκλοφορούν τώρα- δηλαδή το Όμικρον 1 και Όμικρον 3 μαζί με το Όμικρον 4 και Όμικρον 5”.

Νέες οδηγίες του FDA για τα test

Σε ό,τι αφορά τις νέες οδηγίες που απηύθυνε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σχετικά με το πότε πρέπει να γίνεται self test, ο καθηγητής έκανε διεξοδική αναφορά στις αλλαγές που αναμένονται μετά από αυτές τις νέες συστάσεις.

“Το κυριότερο που αλλάζει αυτή τη στιγμή για τους ασυμπτωματικούς και νοσήσαντες είναι η σύσταση που έλεγε πως αν νοσήσεις κάθεσαι πέντε μέρες στο σπίτι και μετά βγαίνεις έξω φορώντας μόνο τη μάσκα σου. Ακόμη και αν δεν έχεις κάποιο σύμπτωμα θα πρέπει να βγεις έξω φορώντας την μάσκα σου και σε περίπτωση που θες να βγεις έξω χωρίς μάσκα θα πρέπει να κάνεις δύο rapid test σε διάστημα δύο ημερών (48ωρών)”.

Επιπλέον, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως σημαντικό είναι “αν έχω στο περιβάλλον μου ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ακόμη και αν βγει το τεστ αρνητικό επειδή υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα να είμαι μεταδοτικός θα πρέπει να συνεχίσω να φοράω την μάσκα μου”.

Ωστόσο, αν κάποιος έχει έρθει σε επαφή με κάποιο που νοσεί από κορονοϊό, θα πρέπει να κάνει αμέσως self ή rapid test για προληπτικούς λόγους ακόμη και αν δεν έχει κάποιο σύμπτωμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version