Blue Whale Game: Το ‘παιχνίδι’ που κερδίζεις αν αυτοκτονήσεις

Blue Whale Game: Το ‘παιχνίδι’ που κερδίζεις αν αυτοκτονήσεις

Ο διαχειριστής κάνει «σκλάβο» του τον παίκτη για 50 ημέρες και του ζητά να ολοκληρώσει μια σειρά από «προκλήσεις». Η τελευταία είναι να αφαιρέσει τη ζωή του

Ένα νέο θανάσιμο «παιχνίδι»που απευθύνεται κυρίως σε εφήβους έχει κάνει το τελευταίο διάστημα την εμφάνισή του στο διαδίκτυο.

Ο λόγος για το «Blue Whale Game» (το Παιχνίδι της Γαλάζιας Φάλαινας), το οποίο φέρεται να σχετίζεται με αρκετές αυτοκτονίες ευάλωτων εφήβων στη Ρωσία, ενώ όπως όλα δείχνουν έχει αρχίζει να διαδίδεται μέσω των social media και σε ευρωπαϊκές χώρες. Οι ειδικοί και οι αστυνομικές αρχές προειδοποιούν με σειρά ανακοινώσεων τα παιδιά και τους γονείς για τη σοβαρότητα του φαινομένου και τους εφιστούν την προσοχή να κοιτούν και να καταγγέλουν τυχόν «σειρήνες» που μπορεί να προωθούν ή να εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη δοκιμασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 130 θάνατοι παιδιών στη Ρωσία φέρονται να σχετίζονται με το θανατηφόρο αυτό παιχνίδι, ωστόσο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.  Η ρωσική αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι ερευνά την πιθανή διασύνδεση «μεγάλου αριθμού» αυτοκτονιών με το Blue Whale Game. Πιθανά κρούσματα έχουν επίσης εμφανιστεί σε Ισπανία, Βρετανία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ουκρανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η δοκιμασία της  Γαλάζιας Φάλαινας προϋποθέτει έναν «διαχειριστή» (που πιθανώς να μην είναι μόνο ένα άτομο) και έναν παίκτη-«σκλάβο». Ο πρώτος δίνει εντολές (μέσω γραπτών μηνυμάτων στο διαδίκτυο) στον «σκλάβο» για 50 ημέρες, ζητώντας του να ολοκληρώσει μια σειρά από 50 «προκλήσεις». Αυτές εκτείνονται από το να ξυπνήσει ο παίκτης νωρίς τα ξημερώματα και να δει ένα θρίλερ μέχρι να αυτοτραυματιστεί και να χαράξει με ξυράφι στο χέρι ή στο πόδι του μια φάλαινα. Ο «σκλάβος» υποχρεούται μόλις τελειώσει μια δοκιμασία να στείλει μια φωτογραφία που πιστοποιεί την ολοκλήρωσή της. Η 50η πρόκληση είναι η αυτοκτονία.

Αν σταματήσει να παίζει ή αποτύχει σε μια δοκιμασία, ο «διαχειριστής» (σ.σ.: ο οποίος γνωρίζει τα προσωπικά στοιχεία του παίκτη) απειλεί τον παίκτη ότι θα τον κυνηγήσουν και θα τον «τιμωρήσουν».

Σύμφωνα με παιδοψυχολόγους, το προφίλ των παιδιών που είναι επιρρεπή στη δοκιμασία είναι άτομα με ιδιαίτερα χαμηλή αυτοεκτίμηση, που αντιμετωπίζουν οικογενειακά προβλήματα, πιθανή κατάθλιψη και δυσκολία να προσαρμοστούν στο κοινωνικό περιβάλλον. Θύματα bullying είναι επίσης ευάλωτα στο “παιχνίδι”.




Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα