Έξι μήνες φορολογικής φαγούρας

Έξι μήνες φορολογικής φαγούρας
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Μόνο από το φόρο εισοδήματος το δημόσιο έχει υπολογίσει ότι θα εισπράξει 10 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Ένας φορολογικός Γολγοθάς ξεκινάει από το τέλος του μήνα μέχρι και το Ιανουάριο του 2019, με στόχο να μπουν στα δημόσια ταμεία περίπου 15 δισ. ευρώ.

Μόνο από το φόρο εισοδήματος το δημόσιο έχει υπολογίσει ότι θα εισπράξει 10 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου. Άλλα 2,65 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν από το ΕΝΦΙΑ ο οποίος βασίζεται κατά ένα μέρος στις νέες αντικειμενικές τιμές που οριστικοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα. Περίπου 950 εκ ευρώ περιμένει το δημόσιο από ρυθμίσεις οφειλών περασμένων ετών, ενώ αλλά 1,3 δισ. αναμένεται να εισπραχθούν από τα τέλη κυκλοφορίας.

Η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους, κατ επάγγελμα αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες θα πληρωθεί στις 31 Ιουλίου, έστω και αν υποβάλουν την δήλωσή του στην λήξη της προθεσμίας δηλαδή στις 26 Ιουλίου. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι από τις 4.352.225 δηλώσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι και χθες η μία στις τρεις ή ποσοστό 37% είναι χρεωστικές, με μέσο συμπληρωματικό φόρο 950,5 ευρώ.

Η δεύτερη δόση του φόρους εισοδήματος θα πληρωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου, μαζί με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ του 2018.

Τον Οκτώβριο αναμένεται να αναρτηθούν τα νέα τέλη κυκλοφορίας για το 2019, έστω και αν πρέπει να πληρωθούν στο τέλος του χρόνου. Τον ίδιο μήνα θα πληρωθεί και η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Ο Νοέμβριος θα έχει και πάλι διπλή δόση. Ως τις 30 του μήνα θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος και η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Ο Δεκέμβριος θα έχει και πάλι διπλή δόση, αφού θα πρέπει να πληρωθεί και η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας για ΙΧ και μοτοσικλέτες.

Ο Γολγοθάς ολοκληρώνεται τον Ιανουαρίου του 2019, όταν θα πληρωθεί η πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ του 2018.

Στις επιχειρήσεις ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε πέντε ή έξι δόσεις ανάλογα με το χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Συγκεκριμένα, όσα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος από 28/6/2018 και μετά, θα καταβάλουν το φόρο σε πέντε δόσεις, με καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης την 31.8.2018.

Τρόποι αποπληρωμής δόσεων

Φέτος, υπάρχει η δυνατότητα απευθείας πληρωμής του φόρου μέσω πιστωτικής χρεωστικής κάρτας από το TAXISnet. Η διαδικασία αυτή είναι εύκολη και χωρίς να χρειάζεται να ρισκάρει το ενδεχόμενο ενός λάθους στο κωδικό πληρωμής της κάθε δόσης. Ωστόσο, η πληρωμή με πιστωτική κάρτα μέσω τραπέζης έχει το κέρδος, ότι ο φόρος μπορεί να πληρωθεί έως και σε 12 άτοκες.

Όσοι φορολογούμενοι εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν το φόρο τους στις τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει ο νόμος, έχουν την δυνατότητα ρύθμισης του φόρου τους σε δώδεκα δόσεις μέσα από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (aade.gr). Μάλιστα, φέτος μπορούν να ρυθμίσουν το σύνολο της οφειλής τους πριν κάποια δόση καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Ωστόσο θα πρέπει να έχουν κατά νου, ότι η ρύθμιση του φόρου έχει τόκο 5% για το σύνολο του ποσού και ότι οι ίδιοι θα πρέπει να είναι συνεπείς στην ρύθμιση που θα ενταχθούν. Η απώλεια μιας δόσης συνεπάγεται προσαύξηση 15% το ποσό της δόσης κατά την εξόφλησή της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα