Προσπάθεια απεμπλοκής στο παρά πέντε του Eurogroup

Προσπάθεια απεμπλοκής στο παρά πέντε του Eurogroup
Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on Feb. 20, 2017. / 20 , 2017 Alexandros Michailidis / SOOC

Τσακαλώτος-Χουλιαράκης και επικεφαλής των θεσμών έχουν αυτή τη στιγμή συνάντηση στις Βρυξέλλες, με το ΔΝΤ να ζητά "ισχυρές δεσμεύσεις" από την ελληνική πλευρά για να επιστρέψει στην Αθήνα. Αξιωματούχος της Ευρωζώνης προβλέπει ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι σύντομη

Συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα. Επίσης, ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι σύντομη.

Αυτό προφανώς σημαίνει ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δε θα υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη, ωστόσο κρίσιμο είναι εάν σήμερα θα δοθεί το σήμα για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Η ελληνική αποστολή αναμένει να υπάρξουν νέες πιέσεις για υποχωρήσεις και κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς μέχρι και το άτυπο Eurogroup στην Βαλέτα της Μάλτας στις 7 του επόμενου μήνα.

Η τεχνική συμφωνία μέχρι και τις 7 Απριλίου είναι απολύτως απαραίτητη, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να ληφθούν οι αποφάσεις για πλεονάσματα και να έρθει εγκαίρως η δόση με την οποία θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις χρέους του Ιουλίου.

Αν στις 7 του επόμενου μήνα έχουμε τεχνική συμφωνία για τα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης και τα πρόσθετα μέτρα για το 2019 τότε θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για το μέλλον των δημοσιονομικών στόχων αλλά και της ελάφρυνσης χρέους. Με δεδομένο ότι θα μεσολαβήσει η εορτή του Πάσχα ( που φέτος συμπίπτει για Ορθόδοξους και καθολικούς) ο διάλογος αυτός θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου, όταν το Ταμείο θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του για την παραμονή ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα