Απαράδεκτα παζάρια Ερντογάν

Απαράδεκτα παζάρια Ερντογάν
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες Eurokinissi

Πιέσεις προς την διεθνή κοινότητα αλλά και την ίδια την Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί η ελληνική κυβέρνηση για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Η χθεσινή συνάντηση ΤσίπραΕρντογάν στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ δεν έδωσε διέξοδο στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και δεν ήταν καθόλου εύκολη όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, παρόλο που δήλωσε ότι βγήκε από την εξαντλητική συζήτηση με περισσότερες ελπίδες.

Το ραντεβού των δύο ηγετών επιβεβαίωσε με απόλυτο τρόπο αυτό που τούς τελευταίους τέσσερις μήνες όλοι υπέθεταν. Ότι η Τουρκία συνεχίζει να κρατά φυλακισμένους τους δύο έλληνες στρατιωτικούς συνδέοντας την υπόθεσή τους άμεσα με την παράδοση των οκτώ Τούρκων φερομένων ως πραξικοπηματιών στην Άγκυρα. Είναι ενδεικτική η αναφορά του πρωθυπουργού πως ο Τούρκος Πρόεδρος “θεωρεί πάρα πολύ σημαντικό το συγκεκριμένο θέμα” και για λόγους συμβολισμού. Ο Ερντογάν παρέμεινε άκαμπτος και όταν ο έλληνας πρωθυπουργός τού εξήγησε ότι είναι άστοχο να συνδέει τις δύο υποθέσεις, όταν η μία φορά την χορήγηση ασύλου από ανεξάρτητες δικαστικές αρχές και η άλλη την παράνομη κράτηση σε τουρκικές φυλακές δύο στρατιωτικών που πέρασαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος.

Όπως και να έχει τουλάχιστον για το θέμα των δύο η συζήτηση φάνηκε ότι δεν οδήγησε πουθενά. Ούτε καν σε κάποια δέσμευση του Ερντογάν ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την δίκη των ελλήνων στρατιωτικών. Μάλιστα ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως “δεν ζητάμε να μάς κάνουν κάποιο χατίρι, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες”.

Όμως οι δυσκολίες της συζήτησης ανάμεσα στους δύο ηγέτες επεκτάθηκαν και στα άλλα αγκάθια των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Όπως σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας οι σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν γυρίσει σελίδα καθώς συνεχίζεται η τουρκική επιθετικότητα και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο. Παρ’ όλα αυτά συμφωνήθηκε να δοθεί έμφαση και από τις δύο πλευρές στην μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Θεωρείται βέβαιο ότι το θέμα των δύο ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης θα συνεχίσει να απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση της αναζήτησης τρόπων που θα οδηγήσουν σε απεμπλοκή. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχολίασε δηκτικά τις τουρκικές υπόνοιες για κατασκοπεία, λέγοντας σε γερμανικό έντυπο ότι “δεν έχω ξαναδεί κατασκόπους με στολή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα