ΝΔ: Ο Μητσοτάκης το κέντρο και τη δεξιά, με τη βοήθεια του Άδωνι. Ο Μεϊμαράκης τον καραμανλικό μεσαίο χώρο

ΝΔ: Ο Μητσοτάκης το κέντρο και τη δεξιά, με τη βοήθεια του Άδωνι. Ο Μεϊμαράκης τον καραμανλικό μεσαίο χώρο
New Democracy Parliamentary Group at the Parliament, in Athens, on Nov. 24, 2015 / , 24 , 2015 Sooc.gr

Με ποιες συμμαχίες και στρατηγικές πάνε στο β’ γύρο οι δύο μονομάχοι. Ποια η αριθμητική βάση εκκίνησης των δύο διεκδικητών της αρχηγίας της ΝΔ μετά τη στήριξη Άδωνι σε Κυριάκο. Ο γρίφος Τζιτζικώστα

Με την πιθανότητα η διαφορά των δύο μονομάχων να βρίσκεται ακόμα και σε μονοψήφια επίπεδα Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνονται στην τελική μάχη για τη διεκδίκηση της αρχηγίας της ΝΔ στις 10 Γενάρη. Το επίσημο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα αναμένεται σήμερα από την ΚΕΦΕ και ο κ. Μεϊμαράκης προηγείται με 11 μονάδες, με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων να βρίσκεται στο 85% των εκλογικών τμημάτων.

Το γεγονός αυτό, συνεπικουρούμενο από το ότι κατά κύριο λόγο το υπόλοιπο 15% των τμημάτων που υπολείπονται για να προσμετρηθούν στο τελικό αποτέλεσμα προέρχεται ως επί το πλείστον από την Αττική, κάνει το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη να αισιοδοξεί ότι η ψαλίδα μπορεί να κλείσει κάτω από τις 10 μονάδες διαφορά από τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος προηγείται με 39,51% έναντι 28,27% του κ. Μητσοτάκη (85% ενσωμάτωση).

Επιπροσθέτως η αισιοδοξία στο στρατόπεδο του κ. Μητσοτάκη ενόψει δεύτερου γύρου είναι αυξημένη καθώς στις ίδιες περιοχές έχει ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά και βρίσκεται στην τρίτη θέση ο Άδωνις Γεωργιάδης που χτες ανακοίνωσε και επίσημα ότι θα στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη.  Συνυπολογίζοντας ότι το τελικό ποσοστό του κ. Γεωργιάδη θα κυμανθεί στα επίπεδα του 12% (11,07% στο 85% ενσωμάτωση) τότε θα μπορούσε να εικάσει βάσιμα κανείς ότι σε γενικές γραμμές με τα μέχρι στιγμής αριθμητικά δεδομένα Β. Μεϊμαράκης και Κ. Μητσοτάκης εκκινούν από την ίδια ακριβώς βάση και κάνουν την αναμέτρηση αμφίρροπη και κάθε πρόβλεψη παρακινδυνευμένη.

Η παράμετρος Τζιτζικώστα, οι εισηγήσεις Βορίδη και οι Σαμαρικοί

Κρίσιμη παράμετρος πια είναι ο παράγοντας Τζιτζικώστας το τελικό ποσοστό του οποίου αναμένεται χαμηλότερα από το 21,15% που συγκεντρώνει στο 85% των εκλογικών τμημάτων.   

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας κρατά κλειστά τα χαρτιά του καθώς δεν έχει καταλήξει στο τι θα πράξει στο β’ γύρο. Στενοί του συνεργάτες σημειώνουν ότι «δεν έχει πάρει ακόμα τις αποφάσεις του» και προσδιορίζουν ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι καθημερινά βρίσκεται σε συσκέψεις με το επιτελείο του και δέχεται αρκετές και διαφορετικών ειδών εισηγήσεις. Μια απ’ αυτές με βασικό εισηγητή το Μάκη Βορίδη είναι να ανακοινώσει ο κ. Τζιτζικώστας τη στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ως τώρα εικόνα δείχνει ότι ακόμα και στην περίπτωση που υπάρξει «γραμμή» ενόψει του δεύτερου γύρου από τον κ. Τζιτζικώστα είναι σχεδόν αδύνατο να ακολουθηθεί από όλα τα στελέχη και τους βουλευτές που συντάχθηκαν μαζί του. Το κυριότερο όμως είναι πως δύσκολα μπορεί να βρεθεί κοινή συνισταμένη στο ετερόκλητο σώμα των ψηφοφόρων του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Με αυτά τα δεδομένα Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά βάζουν τις τελευταίες πινελιές στην στρατηγική που θα ακολουθήσουν τις επόμενες δεκαοχτώ μέρες αν και ο βασικός πυρήνας τους είναι ήδη διαμορφωμένος.

Μητσοτάκης: Εγώ κέντρο και ο Άδωνις δεξιός = κεντροδεξιά

Ο κ. Μητσοτάκης έχει επικαιροποιήσει τη γραμμή που ακολούθησε στον πρώτο γύρο. Ρίχνει το δίλημμα «συρρίκνωση και στασιμότητα ή διεύρυνση και ανανέωση» και ταυτόχρονα με τον αέρα που του δίνει η στήριξη του κ. Γεωργιάδη προβάλλουν από κοινού την κεντρώα προέλευση του ενός και τη δεξιά του άλλου προκειμένου «να κερδίσει και πάλι η κεντροδεξιά τη μάχη των ιδεών». Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει τη μάχη του κέντρου, αλλά και να προσελκύσει όλες εκείνες τις δυνάμεις που ακολούθησαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα στον πρώτο γύρο και στις οποίες διαθέτει διεισδυτικότητα, όπως δυνάμεις στα δεξιά του και κυρίως στελέχη του κλίματος Σαμαρά.

Μεϊμαράκης: καραμανλισμός vs νεοφιλελευθερισμός

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του σήμερα καθώς είναι πιθανό να κάνει δηλώσεις αμέσως μετά την ανακοίνωση του τελικού συγκεντρωτικού αποτελέσματος του πρώτου γύρου. Το βέβαιο είναι, όπως αναφέρουν και οι πληροφορίες από το στρατόπεδό του, ότι θα δώσει «μάχη μέχρις εσχάτων» για να κερδίσει όλο εκείνο τον κόσμο που έχει καραμανλική αναφορά και ακολούθησε τον Απόστολο Τζιτζικώστα στον πρώτο γύρο.

Άλλωστε η κίνησή του παραμονές των προχτεσινών εκλογών να εμφανιστεί ως έχων το χρίσμα του Κώστα Καραμανλή και να «διαλέξει» για αντίπαλό του στον δεύτερο γύρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι θα τον στήριζε αν δεν περνούσε ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης είχε δύο στόχους σύμφωνα με υποστηρικτές του. Αφενός την εξουδετέρωση του Απόστολου Τζιτζικώστα στον πρώτο γύρο μέσω της πόλωσης γύρω από το πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή και αφετέρου στο έδαφος αυτό να πάρει με το μέρος του στο δεύτερο γύρο σύσσωμη την καραμανλική πτέρυγα, γεγονός που όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές δίνει πολιτικό προβάδισμα στον κ. Μεϊμαράκη έναντι του κ. Μητσοτάκη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές του είδους της αντιπαράθεσης που θα ακολουθήσει το στρατόπεδο Μεϊμαράκη έναντι του κ. Μητσοτάκη δόθηκαν από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Βήμα fm) κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι διαπνέεται από το «καθαρό ιδεολόγημα του νεοφιλελευθερισμού, το οποίο κοινωνικά και εκλογικά πατάει σε μία οικονομική αριστοκρατία, σε μια οικονομική ελίτ» και συμπλήρωσε ότι «η νεοφιλελεύθερη αντίληψη μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως συνιστώσα της ΝΔ», και «δεν μπορεί να εκφράσει την κεντρική ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα μιας μεγάλης κεντροδεξιάς, η οποία θέλει να ακουμπά πάνω στην ζωντανή κοινωνία και στην υγιή αγορά”.

Φωτό sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα