Το Μαξίμου δεν ζητά ψήφο εμπιστοσύνης

Το Μαξίμου δεν ζητά ψήφο εμπιστοσύνης
To Μέγαρο Μαξίμου Eurokinissi

Τα νομοσχέδια θα περνούν με σχετική πλειοψηφία ή με την ψήφο άλλων βουλευτών. Ποιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ θεωρούνται ευάλωτοι και η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με Τζανακόπουλο - Δανέλλη την Πέμπτη.

Φωτιά έχει ανάψει στο πολιτικό σκηνικό η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδη, ο οποίος σημειωτέον υπήρξε εισηγητής του κόμματός του στην πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας κατά της κυβέρνησης.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αριθμεί πλέον 152 βουλευτές και το Μαξίμου είναι σαφές πως έχει το βλέμμα στραμμένο στις εφεδρείες που μπορεί να εξεύρει εντός της Βουλής. Παράλληλα καθίσταται σαφές πως θα ενταθούν οι πιέσεις για ανεξαρτητοποιήσεις και άλλων βουλευτών των ΑΝΕΛ.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι γνωρίζοντες, το Μαξίμου δεν έχει κανένα λόγο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, παρά την ανεξαρτητοποίηση του Γ. Λαζαρίδη ή ενδεχόμενης νέας ανεξαρτητοποίησης.

«Κάποιοι ξεχνούν πως η κυβέρνηση για τους έξι επόμενους μήνες δεν πέφτει» αναφέρουν με νόημα τα ίδια πρόσωπα –και συμπληρώνουν: «Η κυβέρνηση δεν πέφτει παρά μόνο εάν κερδίσει η αντιπολίτευση ψήφο δυσπιστίας ή αν η ίδια χάσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, παρά την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη ή όποιου άλλου». Υπενθυμίζουν δε ότι «ο κ. Μητσοτάκης ¨έκαψε¨ το χαρτί της πρότασης δυσπιστίας» με την κατάθεση της πρότασης μομφής σε πρωθύστερο χρόνο, αν και άλλοι εκτιμούν πως η κατάθεση της πρότασης μομφής από τη ΝΔ υπήρξε αυτή που πυροδότησε τις εξελίξεις. Πάντως, τα ίδια πρόσωπα επιμένουν: «Η κυβέρνηση μπορεί να φέρνει νομοσχέδια τα οποία θα περνάνε με σχετική πλειοψηφία ή με την ψήφο άλλων βουλευτών».

Στην κόψη του ξυραφιού

Η ανεξαρτητοποίηση του Γ. Λαζαρίδη, ωστόσο, δείχνει πως το μέλλον της κυβέρνησης μπορεί και να βρίσκεται στην …κόψη του ξυραφιού! Και αυτό καθώς η πίεση προς τους πλέον «ευάλωτους» βουλευτές των ΑΝΕΛ (Βασίλειος Κόκκαλης, Κωνσταντίνος Κατσίκης, αλλά και η υφυπουργός Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά αναμένεται να ενταθεί τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, πρωτίστως από τις «μακεδονικές οργανώσεις», αλλά και καθώς οι βουλευτές που θεωρούνται «εφεδρείες» δύσκολα θα προχωρήσουν στην προσχώρηση στην κυβερνητική πλειοψηφία, λόγω και των πιέσεων που ήδη δέχονται.

Η εκδήλωση

Δεν πρέπει, ωστόσο, να περάσει απαρατήρητη η εκδήλωση που πραγματοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ αύριο Πέμπτη στην Παιανία και στην οποία, συμμετέχουν ως ομιλητές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανκόπουλος και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. Έστω και αν η εκδήλωση έχει ως τίτλο «Βαλκάνια με Ειρήνη, Σταθερότητα, Συνανάπτυξη», είναι σαφές πως η συμμετοχή σε αυτή ως ομιλητή του Σπ. Δανέλλη έχει υψηλό συμβολισμό και πιθανόν (ανεξαρτήτως του τι θα λεχθεί) να αποτελεί προάγγελο για μελλοντικές εξελίξεις.

Ανησυχία για το πολιτικό κλίμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, υπάρχει ανησυχία και σε οικονομικούς παράγοντες για το κλίμα πόλωσης και όξυνσης, που ξεφεύγουν από κάθε προηγούμενο, τη στιγμή που η χώρα εξέρχεται από τα μνημόνια και πρέπει να συζητήσει την επόμενη μέρα, αλλά και που ταυτόχρονα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο.

Μια προεκλογική περίοδο που αυτή τη στιγμή ουδείς γνωρίζει πόσο μακριά θα είναι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα