Τσακαλώτος: Η Ελλάδα να γίνει μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος

Τσακαλώτος: Η Ελλάδα να γίνει μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος
Τρίτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018 Eurokinissi

«Για να ξέρεις τη χώρα σου θα πρέπει να ξέρεις τις χώρες των άλλων» είπε προειδοποιώντας για τα σύννεφα του εθνικισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Να γίνει η Ελλάδα μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος στα Βαλκάνια ζήτησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή και τασσόμενος υπέρ της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ με αναφορές στην ειρήνη και την ανάπτυξη.

«Η συγκυρία είναι σημαντική. Στην Ευρώπη έχουμε σύννεφα εθνικισμού και πολέμου. Η Ελλάδα προσπαθεί να είναι μέρος της λύσης. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια, τις περιφερειακές ανισότητες με συνανάπτυξη, αλληλεγγύη και συνεργασία» είπε τασσόμενος ξεκάθαρα υπέρ της συμφωνίας. Προειδοποίησε δε την Ελλάδα να μην ακολουθήσει το παράδειγμα του αγγλικού εθνικισμού που οδήγησε στο Brexit.

Παραφράζοντας δε τη ρήση «Τι ξέρουν για την Αγγλία, αυτοί που μόνο την Αγγλία γνωρίζουν;» ο κ. Τσακαλώτος διερωτήθηκε «Τι ξέρουν για την Ελλάδα αυτοί που μόνο για την Ελλάδα ξέρουν;». Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε το πολιτικό σύστημα να δει την κατάσταση στην ΠΓΔΜ μια χώρα όπου το ΑΕΠ της είναι 10 δις ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το μαξιλάρι της Ελλάδας για την έξοδο στις αγορές. Επικαλέστηκε, όμως και τις αναφορές του Νίκου Ξυδάκη του ΣΥΡΙΖΑ για την Τουρκία που καραδοκεί να διεισδύσει στην ΠΓΔΜ.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση για τη μακεδονική γλώσσα λέγοντας ότι αποτελεί μέρος της σλαβικής γλώσσας και σημειώνοντας ότι στο παρελθόν αναγνωριζόταν η ύπαρξή της. «Τη δεκαετία του ‘50 υπήρχε, μετά όχι, το ‘70 υπήρξε και τώρα η συγκυρία λέει πάλι όχι;» είπε και διερωτήθηκε εάν στα διαλείμματα δεν υπήρχε αυτή η γλώσσα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα