Νέα στοιχεία για την εμπλοκή Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές

Νέα στοιχεία για την εμπλοκή Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές
Alphabet and Facebook stock values are shown on a screen at the Nasdaq MarketSite, Tuesday, July 25, 2017, in New York. (AP Photo/Mark Lennihan) AP

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται και η Google και το Twitter

Της Έρης Πανσεληνά

Τις διαστάσεις της ρωσικής εμπλοκής στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία μέσω των κοινωνικών δικτύων αποκαλύπτουν νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναμενόταν να καταθέσει χθες σε επιτροπή του Κογκρέσου το Facebook, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου, οι δημοσιεύσεις από ρωσικούς λογαριασμούς έφτασαν στα μάτια περίπου 126 εκατομμυρίων Αμερικανών πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η τεχνολογικός κολοσσός πιστεύει ότι 120 ψεύτικοι λογαριασμοί που είχαν την υποστήριξη της Ρωσίας δημιούργησαν 80.000 δημοσιεύσεις, οι οποίες έφτασαν άμεσα σε 29 εκατομμύρια Αμερικανούς και έμμεσα (μέσω likes και κοινοποιήσεων) σε 126 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ. Εκτός από τις οργανικές δημοσιεύσεις που έρχονται τώρα στη δημοσιότητα, η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ φέρεται να επηρεάστηκε και από 3.000 χορηγούμενα posts που έφτασαν σε 10 εκατομμύρια χρήστες. Σημειώνεται ότι το Facebook, το οποίο έχει ήδη μπλοκάρει τους ύποπτους λογαριασμούς, αναμενόταν να υποβαθμίσει την ισχύ των ρωσικών δημοσιεύσεων στην Επιτροπή του Κογκρέσου. Παρόλο που ο αριθμός των 126 εκατομμυρίων Αμερικανών αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό εκλογικό σώμα, η εταιρεία είχε σκοπό να παρουσιάσει το επιχείρημα ότι τα σχετικά posts αντιστοιχούν συνολικά στο 0,004% του συνόλου των δημοσιεύσεων που περνούν από την αρχική σελίδα.

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται και η Google και το Twitter. H Google έχει ανακαλύψει διαφημίσεις αξίας 4700 δολαρίων που σχετίζονται με ύποπτους ρωσικούς λογαριασμούς αλλά και 18 κανάλια στο YouTube που συνδέονται με την καμπάνια παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου. Το Twitter ανακάλυψε 2752 λογαριασμούς που συνδέονται με ρωσικούς παράγοντες, αριθμός υπερδεκαπλάσιος από εκείνον που είχε καταθέσει αρχικά στους Αμερικανούς βουλευτές. Πάντως η ρωσική κυβέρνηση από την πλευρά της απορρίπτει ως ανυπόστατες όλες τις κατηγορίες.

Πηγή: Έθνος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα