Έρευνα 20/20: Αύξηση της ανησυχίας για τον κορονοϊό, δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση

Έρευνα 20/20: Αύξηση της ανησυχίας για τον κορονοϊό, δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση

Φόβο για την εξάπλωση του κορονοϊού, ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις και πτώση της ικανοποίησης από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, καταγράφει η έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7. Τι λένε οι πολίτες για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τη χρήση μάσκας.

*Η έρευνα διεξήχθη πριν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για Lockdown

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάζει η νέα έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του Νews 247 και το 9ο κύμα της διερεύνησης των απόψεων των πολιτών σχετικά με την πανδημία του κορονοιου και τις επιπτώσεις του. Η πρώτη έρευνα για τον κορονοϊό παρουσιάστηκε  στις 9 Μαρτίου, η δεύτερη έρευνα παρουσιάστηκε στις 23 Μαρτίου, η τρίτη έρευνα παρουσιάστηκε στις 6 Απριλίου,  η τέταρτη έρευνα παρουσιάστηκε στις 23 Απριλίου, η πέμπτη έρευνα παρουσιάστηκε στις 07 Μαΐου, η έκτη έρευνα, στις 21 Μαΐου η έβδομη έρευνα στις 23 Ιουλίου και η 8η έρευνα στις 03 Σεπτεμβρίου.

Η ανησυχία των πολιτών αυξάνεται και όσον αφορά στην υγειονομική κρίση, αλλά και όσον αφορά στις οικονομικές επιπτώσεις από τα μέτρα περιορισμούς της εξάπλωσης του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή αυξάνεται η δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, αλλά  και τη στάση της αντιπολίτευσης, ενώ οι πολίτες τρέμουν να πατήσουν το πόδι τους στα… Μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας:

Η εκτόξευση του φόβου

Ο κορονοιός αποτελεί πολύ και αρκετά μεγάλη απειλη για τον κόσμο απαντά το 80,7% των ερωτώμενων, για την Ελλάδα το 79,7% και για την οικογένεια το 66%, ποσοστά σαφώς αυξημένα σε σύγκριση με εκείνα της προηγούμενης έρευνας. Ταυτόχρονα το 34% εκτιμά ότι ο κορονοιος υποτιμήθηκε και το 28,4% ότι υπετιμήθηκε. Το 36,5% πιστεύει ότι ούτε υποτιμήθηκε, ούτε υπερτιμήθηκε.

Ραγδαία πτώση της ικανοποίησης

Οι θετικές γνώμες για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνησης είναι αυτή τη στιγμή στο 42,3%, 7,5% λιγότερες σε σχέση με το προηγούμενο κύμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά από τον Μάρτιο στο ισοζύγιο θετικών-αρνητικών απόψεων υπερισχύουν οι αρνητικές απόψεις.

Η ικανοποίηση από το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι στο 20% (από 21,9% στην προηγούμενη έρευνα).

Η εστίαση και η ανασφάλεια στα Μέσα Μεταφοράς

Μόνο ένας στους 10 (11,8%) νιώθει ασφαλής να χρησιμοποίησει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ σχεδόν 7 στους 10 φοβούνται να επισκεφθούν τις εκκλησίες. Σαφώς καλύτερα ποσοστά για κομμωτήρια (62,2% ασφαλείς), σούπερ μάρκετ (60,2% ασφαλείς) και εμπορικά κέντα (41,6%)

Εμπιστοσύνη στη μάσκα, αμφιβολία για το εμβόλιο

Το 77,8% (από 72,2%) πιστεύει ότι η χρήση μάσκας είναι αποτελεσματική για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοιου με το 20,5% να διαφωνεί. Στην ερώτηση για το εάν θα έκαναν το εμβόλιο το ποσοστό όσων απαντούν θετικά πέφτει από το 48,9% στο 45,1%.

Καλύτερα από τις άλλες χώρες

Το 48,2% θεωρεί ότι τα πάμε καλύτερα από τους άλλους Ευρωπαίους στη διαχείριση της πανδημίας (ήταν 53,7% στην προηγούμενη έρευνα), το 36% ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα και το 14,1% χειρότερα.

Έντονο άγχος για την οικονομία

Το 43,1% αισθάνεται ανασφάλεια σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και το 38% φόβο (από 30% στην προηγούμενη έρευνα). Το 41% θεωρεί ότι οι συνέπειες της κρίσης θα κρατήσουν 2-5 χρόνια, το 32,7% περίπου δύο χρόνια, το 17,4% περίπου ένα χρόνο και το 4,5% περίπου 6 μήνες.

Πότε θα τελειώσει όλο αυτό;

Ένας στους τέσσερις ερωτώμενους πιστεύει ότι η έξαρση του κορονοιου θα περιοριστεί και σύντομα θα έχει τελειώσει, με 7 στους 10 ερωτώμενους να διαφωνούν με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντίθετα, περισσότεροι από τους μισούς (53,8%) πιστεύουν ότι το εμβόλιο για το κορονοιό θα βρεθεί σύντομα, ενώ το 36,9% διαφωνεί.

*Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την aboutpeople για λογαριασμό του Νews 24/7 από τις 31/10 ως τις 2/11 και συμμετείχαν 912 άτομα ηλικίας 17 ετών και άνω.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα