Έρευνα 20/20: Αυξάνεται ξανά η ανησυχία για τον κορονοϊό στην Ελλάδα

Έρευνα 20/20: Αυξάνεται ξανά η ανησυχία για τον κορονοϊό στην Ελλάδα
Ανήσυχοι οι Έλληνες για τον κορονοϊό

Μετά από μια περίοδο σχετικής χαλάρωσης, τα ποσοστά ανησυχίας των πολιτών για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού αυξάνονται, σύμφωνα με έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του News 24/7.

Το 20/20 του Νews 24/7 παρουσιάζει το 7ο κύμα της έρευνας της aboutpeople σχετικά με την πανδημία του κορονοιού και τα αποτελέσματα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η πρώτη έρευνα για τον κορονοϊό παρουσιάστηκε  στις 9 Μαρτίου, η δεύτερη έρευνα παρουσιάστηκε στις 23 Μαρτίου, η τρίτη έρευνα παρουσιάστηκε στις 6 Απριλίου,  η τέταρτη έρευνα παρουσιάστηκε στις 23 Απριλίου, η πέμπτη έρευνα παρουσιάστηκε στις 07 Μαΐου και η έκτη έρευνα, στις 21 Μαΐου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανησυχία των πολιτών, αυξάνεται ξανά μετά και το άνοιγμα των συνόρων αλλά και αρκετά φαινόμενα μη αυστηρής τήρησης των κανόνων ασφαλείας.

Παράλληλα, οι πολίτες εξακολουθούν να φοβούνται για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ παρουσιάζει πτώση η ικανοποίηση για την πολιτική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας

Το τέλος της χαλάρωσης

Η ανησυχία των πολιτών για τον κορονοϊό, σε σχέση με τον περασμένο Μάιο, παρουσιάζει αύξηση, κάτι που εξηγείται άλλωστε και από τον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, ο κορονοιός θεωρείται απειλή για τον κόσμο για το 77,2% (75,2% τον Μάιο), για την Ελλάδα από το 64% (61,1% τον Μάιο) και για την οικογένεια από το 50,4% (47% τον Μάιο).

Μείωση της ικανοποίησης για την πολιτική διαχείριση

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται η ικανοποίηση των πολιτών από τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την πανδημία με το 63,5% να δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο, ένα ποσοστό ελαφρώς μειωμένο από το 68,5% του Μαιου.

Ικανοποίηση από τα μέχρι τώρα οικονομικά μέτρα λόγω της πανδημίας εκφράζει το 43,7%, με το 54,5% να θεωρεί ότι δεν είναι αρκετά.

Μικρή πτώση παρουσιάζει και ο βαθμός ικανοποίησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία σήμερα βρίσκεται στο 26% από 30,5% τον Μάιο.

Υπέρ της μάσκας και της απαγόρευσης των πανηγυριών

Μείωση σε σχέση με την έρευνα του Μαΐου παρατηρούμε στην ερώτηση για το εάν εφαρμόζονται τα μέτρα ή όχι. Από 38,8% που τον Μάιο απάντησε ότι εφαρμόζονται σχεδόν παντού ή στους περισσότερους χώρους, σήμερα μόνο το 15,3% απαντά το ίδιο.

Επτά στους 10 συμφωνούν με την απαγόρευση των πανηγυριών, ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό που θα ήθελε υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. Σημειώνουμε ότι το 36,2% απαντάει ότι φοράει πάντα μάσκα σε κλειστούς χώρους, το 32,2% τις περισσότερες φορές, το 23,6% κάποιες φορές και το 7,4% ποτέ. Τα μεγαλύτερα ποσοστά τα συναντούμε στους ερωτώμενους άνω των 55 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 43,9% θεωρεί ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο ενός νέου lock down μέσα στο καλοκαίρι, λόγω πιθανής αύξησης των κρουσμάτων. Το ενδεχόμενο αυτό πάντως έχει αποκλειστεί από τις αρμόδιες αρχές.

Καχύποπτοι για το εμβόλιο

Η καχυποψία για το εμβόλιο συνεχίζεται και μάλιστα σε αρκετά υψηλά ποσοστά. Ένας στους τρεις δηλώνει ότι δε θα έκανε το εμβόλιο αν ήταν άμεσα διαθέσιμο.

Πιο επιφυλακτικές είναι οι ηλικίες 35-54 και όσοι είναι απόφοιτοι χαμηλής βαθμίδας εκπαίδευσης.

Άγχος για τις οικονομικές συνέπειες

Ένας στους τρεις εργαζόμενους ανησυχεί για τη δουλειά του λόγω της κρίσης, που προκάλεσε η πανδημία κορονοϊού.

Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, το 45,7% δηλώνει ότι αισθάνεται άγχος, το 27% φόβο, το 23,6% ελαφριά ανησυχία, ενώ το 2,9% δεν ανησυχεί καθόλου.

Απαισιοδοξία επικρατεί και ως προς το πότε θα δούμε φως στο οικονομικό τούνελ. Συγκεκριμένα 2 στους 3 ερωτώμενους εκτιμούν ότι η οικονομική κρίση εξαιτίας του κορονοιού θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια.

Ολόκληρη η έρευνα της aboutpeople

*Στην έρευνα συμμετείχαν 863 άτομα άνω των 17 ετών και πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Ιουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα