Ο ΝΙΚΟΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ, ΠΙΤΕΣ & ΟΜΕΛΕΤΕΣ. ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ TWIST
Στο κέντρο της Αθήνας, ο Νίκος μαγειρεύει από το ξημέρωμα μέχρι αργά το απόγευμα, με άξονα την αγάπη και την ηθική. Μιλήσαμε μαζί του.
Αν περάσεις από την Ομόνοια και μυρίσεις ομελέτα να ψήνεται, club sandwich να «σκεπάζεται» με καλαμποκένια πίτα ή κορμό με μπανάνα και βασιλικούς χουρμάδες να βγαίνει από το ψυγείο, είναι πολύ πιθανό να βρίσκεσαι έξω από το Early Bites. Ένα street-food spot που δεν χρειάζεται να είσαι vegan για να το αγαπήσεις· αρκεί να αγαπάς το καλό, τίμιο, χειροποίητο φαγητό με χαρακτήρα.
Ο Νίκος δεν είχε σκοπό να «εκπαιδεύσει» το κοινό -ήθελε απλώς να φτιάξει φαγητό που να θυμίζει τις γεύσεις που όλοι αγαπάμε, χωρίς ενοχές και ζωικά παράγωγα.
Και το κατάφερε. Πλέον, στο Early Bites θα δεις να κάθονται δίπλα δίπλα χορτοφάγοι, περαστικοί που απλώς έτυχε να βρεθούν στην περιοχή, αλλά και φοιτητές που ψάχνουν έναν τίμιο freddo cappuccino και ένα ωραίο σνακ για να ξεκινήσουν τη μέρα τους.
Το μαγαζί του Νίκου έχει κερδίσει την αγάπη του κόσμου -όχι με φανφάρες, όχι με δήθεν γκουρμέ πιάτα, αλλά με γεύση και σπιτικό φαγητό. Εδώ, η ομελέτα δεν έχει αυγά, το hot dog είναι φτιαγμένο από λουκάνικο οσπρίων, ο «γύρος» από φυτικό κοτόπουλο και η μπουγάτσα σερβίρεται με χειροποίητη φυτική κρέμα.
Το Early Bites έχει χτίσει τη φήμη του σε πιάτα που φτιάχνονται με φροντίδα και φαντασία. Όλα είναι φτιαγμένα με μεράκι και πρώτη ύλη που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. Η κοτόπιτα, χειροποίητη, γεμισμένη με φυτικό “κοτόπουλο” από πρωτεΐνη μπιζελιού και σιταριού· το καλτσόνε με φυτικό τυρί, σάλτσα ντομάτας, πιπεριές και μανιτάρια· ή ο λαχταριστός κορμός χωρίς ζάχαρη, με μπανάνα και βασιλικούς χουρμάδες.
Και δεν είναι μόνο αυτά. Στο Early Bites μπορείς να ξεκινήσεις νωρίς το πρωί με μια ελληνική ομελέτα –φτιαγμένη με ρεβυθάλευρο, κρεμμύδι, πιπεριά, ελιές, φέτα και μανιτάρια, συνοδευόμενη από παξιμάδι Κυθήρων και φρέσκια ντομάτα. Ακόμη δοκίμασε την πιο απλή εκδοχή της με φυτικό λουκάνικο. Για κάτι πιο δροσερό, υπάρχει ο ντάκος και η σαλάτα Caesar’s με φυτικό “κοτόπουλο”, φυτική παρμεζάνα και διπλή δόση από σως κάππαρης.
Αν πάλι θες κάτι να σε κρατήσει χορτάτο μέχρι το βράδυ, δοκίμασε τη σκεπαστή club sandwich με chips πατάτας, το τυλιχτό με φυτικό γύρο ή την πίτα φαλάφελ με hummus και λαχανικά. Κι όλα αυτά με συνοδεία ενός freddo cappuccino που ξέρει να σε ισορροπεί, ακριβώς όπως πρέπει.
Στο Early Bites δεν θα βρεις απλώς ένα ακόμα vegan σημείο στο χάρτη της Αθήνας. Θα βρεις μια κουζίνα που μιλάει σε όλους -vegan και μη. Με τιμές που δεν τρομάζουν, γεύσεις που δεν κάνουν εκπτώσεις και μια φιλοσοφία που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τη συνείδησή του.
Μιλήσαμε με τον Νίκο για το πώς ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια στην Ομόνοια, σε μία από τις πιο αυθεντικές γωνιές της Αθήνας. Τι αισθάνεται όταν βλέπει τους πελάτες να επιστρέφουν ξανά και ξανά, ανεξαρτήτως αν είναι vegan ή όχι;
Νίκο, πώς γεννήθηκε η ιδέα του Early Bites και τι ήταν αυτό που σε ώθησε να δημιουργήσεις έναν αποκλειστικά vegan χώρο στο κέντρο της Αθήνας;
Η ιδέα του Early Bites γεννήθηκε πριν πολλά χρόνια όταν ως vegan, δεν είχα πολλές επιλογές για απολαυστικό vegan street food στους δρόμους της Αθήνας. Αυτό που με ώθησε ήταν η θέλησή μου να ασχοληθώ με κάτι που μου άρεσε πραγματικά και συμβάδιζε με τις ηθικές μου αξίες, γι’ αυτό και είναι αποκλειστικά vegan. Είμαι vegan τα τελευταία 12 χρόνια και ακτιβιστής τα 10 από αυτά. Το θέμα των ζώων με έχει ευαισθητοποιήσει πάρα πολύ και προσπαθώ μέσα από διάφορες πράξεις στη ζωή μου να τα βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ.
Το Early Bites μοιάζει να γεφυρώνει το comfort food με τη vegan φιλοσοφία. Πόσο δύσκολο ήταν να “μεταφράσεις” κλασικές γεύσεις όπως η κιμαδόπιτα, η κοτόπιτα ή το hot dog σε φυτικά προϊόντα χωρίς να χαθεί το νόημα της απόλαυσης;
Με μεράκι όλα γίνονται. Καταλυτική ήταν η παρουσία 2 πολύ έμπειρων ανθρώπων στην vegan μαγειρική, του Γαϊτάνου Νίκου και του Trofea Vegan. Με τις γνώσεις τους και την φιλοσοφία μου για απλό και πεντανόστιμο φαγητό, πετύχαμε κάτι πραγματικά καλό.
Ποια φιλοσοφία κρύβεται πίσω από το menu του Early Bites; Είναι απλώς φαγητό ή και μια πρόταση για έναν πιο συνειδητό τρόπο ζωής;
Σίγουρα είναι μια πρόταση για έναν πιο συνειδητό τρόπο ζωής, γιατί μέσα από το μενού μας και τα προϊόντα μας δείχνουμε ότι η vegan κουζίνα μπορεί να είναι απολαυστική και για τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Η φιλοσοφία μας βασίζεται στο να προσφέρουμε πιάτα που δεν κρύβουν πίσω τους ίχνος βίας, αλλά μόνο φροντίδα και αγάπη για όλες τις ζωές του κόσμου.
Η vegan διατροφή στην Ελλάδα έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Εσύ πώς βλέπεις αυτή την εξέλιξη; Υπάρχει μεγαλύτερη αποδοχή του vegan φαγητού στην καθημερινότητα των ανθρώπων;
Η εξέλιξη είναι σημαντική γιατί το κάνει πιο προσιτό και εύκολο σε κάποιον που σκέφτεται να ακολουθήσει αυτή τη διατροφή. Η επαφή με τις αγαπημένες γεύσεις που έχουμε μεγαλώσει μας κάνει να αισθανόμαστε πιο άνετα και οικεία. Η πληρότητα πλέον σε vegan προϊόντα και καταστήματα που προσφέρουν vegan φαγητό σίγουρα έχουν φέρει τον κόσμο λίγο πιο κοντά στην vegan διατροφή. Είναι πλέον εύκολο για τον καθένα και την καθεμιά να κάνει vegan επιλογές στην καθημερινή διατροφή του.
Αν έπρεπε να διαλέξεις μόνο ένα προϊόν του Early Bites που πιστεύεις ότι “κερδίζει” ακόμα και τον πιο δύσπιστο επισκέπτη, ποιο θα ήταν και γιατί;
Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω μόνο ένα προϊόν, γιατί νιώθω πως έτσι θα αδικούσα τα υπόλοιπα. Οι ομελέτες μας, το τυλιχτό με seitan και το χειροποίητο καλτσόνε είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που προσφέρουν το 100% της απόλαυσης – ισάξια, αν όχι ανώτερη, σε σχέση με τις κλασικές μη vegan εκδοχές τους.
Σε έναν χώρο που συχνά συνδέεται με τη “γρήγορη” κατανάλωση, πώς καταφέρνεις να διατηρήσεις την ποιότητα και τη φροντίδα σε κάθε προϊόν που φτιάχνεις;
Με σεβασμό προς τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται και αγάπη για αυτό που κάνουμε καθημερινά. Αν αυτά τα δύο τα συνδυάσεις με ποιοτικές πρώτες ύλες και χειροποίητες παρασκευές, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι κάτι ουσιαστικά καλό –κάτι που αξίζει να δοκιμάσεις.
Πόσο σημαντικό ήταν για εσένα να προσφέρεις επιλογές που θυμίζουν “σπιτικό” φαγητό, αλλά με φυτικά υλικά; Υπάρχει κάποιο πιάτο που κουβαλά και προσωπικές σου αναμνήσεις;
Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να μπορέσω να κρατήσω αγαπημένες γεύσεις, ειδικά εκείνες που “φοβήθηκα” ότι θα χάσω με τη μετάβαση στη vegan διατροφή. Ο κορμός ήταν από τα αγαπημένα μου γλυκά στα παιδικά μου χρόνια -θυμάμαι να τον τρώω με τα κιλά! Η vegan εκδοχή του, με φρούτα αντί για ζάχαρη και βούτυρο, προσφέρει πραγματικά την ίδια απόλαυση, αλλά χωρίς τύψεις. Ούτε για μένα, ούτε για τα ζώα.
Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ακολουθήσει μια (πιο) plant-based διατροφή αλλά διστάζει γιατί νομίζει ότι θα του “λείψει” η “γεύση”;
Ως καλοφαγάς, μπορώ να εγγυηθώ ότι η απόλαυση δεν λείπει από τη vegan διατροφή. Το αντίθετο, μάλιστα – υπάρχει μπόλικη γεύση, δημιουργικότητα και φαντασία, αρκεί να της δώσεις μια ευκαιρία. Γι’ αυτό και η συμβουλή μου είναι απλή: ξεκίνα, δοκίμασέ το!
Ποια είναι τα επόμενά σου σχέδια για το μέλλον;
Μέσα από τη δουλειά μου θέλω διαρκώς να εξελίσσομαι και να αναβαθμίζω τα πιάτα που προσφέρει το κατάστημα. Στόχος είναι το Early Bites να γίνει ένα στέκι όπου κάθε άνθρωπος —ανεξαρτήτως διατροφικών επιλογών— μπορεί να απολαύσει ένα παραδοσιακό ελληνικό πρωινό ή δεκατιανό, στη vegan εκδοχή του. Πάντα με οδηγό την ποιότητα, την ηθική και το μεράκι.