Η γκουρμέ κουζίνα ταξιδεύει στο διάστημα
Διαβάζεται σε 3'
Πιάτα υψηλής γαστρονομίας θα συνοδεύσουν την Γαλλίδα αστροναύτη Σοφί Αντενό στο διάστημα.
- 03 Ιουλίου 2025 21:34
Όταν ακούς για τροφές που καταναλώνουν οι αστροναύτες κατά της διαστημικές αποστολές, ο αστακός, ο μπακαλιάρος και το φουά γκρα σίγουρα δεν είναι οι πρώτες που σου έρχονται στο μυαλό. Κι όμως, αυτές θα είναι μερικές από τις επιλογές που θα περιλαμβάνει το μενού της Σοφί Αντενό (Sophie Adenot), της Γαλλίδας αστροναύτη που ετοιμάζεται για το ταξίδι της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μέσα στο 2026
Η αστροναύτης Σοφί Αντενό πρόκειται να συνεργαστεί με την βραβευμένη Γαλλίδα σεφ Αν-Σοφί Πικ (Anne-Sophie Pic) για να δημιουργήσουν ένα μενού υψηλής γαστρονομίας, το οποίο και θα πάρει μαζί της στο διάστημα.
Αντί για τα συνηθισμένα κονσερβοποιημένα γεύματα των αποστολών, η Αντενό θα απολαμβάνει γαστρονομικές δημιουργίες, όπως “κρέμα φουά γκρα σε μπριός” και “αστακό με καβούρι και κύμινο”. Μενού που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος περιγράφει ως “μια πρέζα Γαλλίας στο διάστημα“. περιλαμβάνει τέσσερα ορεκτικά, δύο κυρίως πιάτα και δύο γλυκά.
Όπως εξηγεί η ίδια, πέρα από τη γευστική απόλαυση, αυτά τα πιάτα της προσφέρουν συναισθηματική σύνδεση με τη Γη και τη γαλλική της καταγωγή. “Η κουζίνα της Πικ θα με βοηθήσει να θυμάμαι τις ρίζες μου”, δήλωσε.
Όπως αναφέρει το BBC, το φαγητό που καταναλώνεται στον ISS πρέπει να πληροί αυστηρές προδιαγραφές: να είναι ελαφρύ, και με διάρκεια ζωής τουλάχιστον δύο ετών. Οι φρέσκες τροφές είναι σπάνιες και καταναλώνονται μόνο όταν φτάνουν νέες προμήθειες.
Για να ενισχυθεί το ηθικό του πληρώματος και το ομαδικό πνεύμα, κάθε αστροναύτης έχει το δικαίωμα σε ένα “μπόνους γεύμα” –ένα γεύμα ειδικά σχεδιασμένο για εκείνον, συχνά σε συνεργασία με γνωστούς σεφ.
Η Αν-Σοφί Πικ χαρακτήρισε τη δημιουργία φαγητού για το διάστημα ως “μια συναρπαστική πρόκληση“, αφού έπρεπε να ισορροπήσει τη γεύση και την ποιότητα με τεχνικούς περιορισμούς και απαιτήσεις.
Η Αντενό, πρώην διασώστρια και πιλότος ελικοπτέρων, σκοπεύει να μοιραστεί τα γεύματα με το υπόλοιπο πλήρωμα, αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτής της στιγμής: για πρώτη φορά, η γαλλική υψηλή γαστρονομία κάνει το ντεμπούτο της… εκτός πλανήτη.
Η ίδια έχει βραβευτεί πολλές φορές για το έργο και την προσφορά της, μεταξύ άλλων και για την προώθηση της ισότητας των φύλων στις επιστήμες.