H Eυρώπη δεσμεύεται για νέες κυρώσεις στο Ιράν – Τι λένε Μέτσολα, φον ντερ Λάιεν

Διαβάζεται σε 4'
Κομισιόν
Κομισιόν Alexandros Michailidis / SOOC

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, δηλώνει ότι η ΕΕ δεν πρέπει να καθυστερήσει, καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπόσχεται να αναλάβει δράση.

Οι πολιτικοί ηγέτες εντείνουν τις πιέσεις για νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά του καθεστώτος στο Ιράν, ως απάντηση στη βίαιη καταστολή μαζικών διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

«Η Ευρώπη πρέπει να δράσει — και μάλιστα γρήγορα», δήλωσε στο POLITICO η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. «Θα στηρίξουμε κάθε μελλοντικό μέτρο που θα ληφθεί σε επίπεδο ΕΕ».

Η Μέτσολα, ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μίχαλ Μάρτιν, συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που ζητούν από τις Βρυξέλλες να κλιμακώσουν τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ στις Βρυξέλλες εξετάζει τις διαθέσιμες επιλογές και υποσχέθηκε να παρουσιάσει ένα σχέδιο. Μεταξύ των προτάσεων που συζητούνται είναι ο χαρακτηρισμός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ως τρομοκρατικής οργάνωσης και αυστηρότερα μέτρα κατά στελεχών του καθεστώτος που είναι υπεύθυνα για τη βία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει επιπλέον ενέργειες. Την Τρίτη, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε ότι σύντομα θα παρουσιαστούν σχέδια για ένα νέο κύμα κυρώσεων.

«Ο αυξανόμενος αριθμός θυμάτων στο Ιράν είναι φρικιαστικός», έγραψε στο X. «Περαιτέρω κυρώσεις κατά όσων είναι υπεύθυνοι για την καταστολή θα προταθούν άμεσα. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Ιράν που βαδίζει γενναία για την ελευθερία του».

Οι αρχές στην Τεχεράνη έχουν επιχειρήσει να καταστείλουν μια εξέγερση που έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 100 πόλεις και κωμοπόλεις του Ιράν από τις 28 Δεκεμβρίου. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ως κινητοποιήσεις ενάντια στη δεινή οικονομική κατάσταση, με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και την καταρρέουσα αξία του νομίσματος να καθιστούν την καθημερινή ζωή σχεδόν αδύνατη για εκατομμύρια Ιρανούς.

Ωστόσο, γρήγορα εξελίχθηκαν σε μια πανεθνική εξέγερση που, σε πολλές περιπτώσεις, απαιτεί την ανατροπή του αυταρχικού καθεστώτος των αγιατολάχ.

Τα ακριβή στοιχεία είναι δύσκολο να επαληθευτούν, καθώς το καθεστώς διέκοψε τις διαδικτυακές επικοινωνίες, όμως Ιρανός αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι περίπου 2.000 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το Reuters. Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συλληφθεί.

«Τα πολιτικά μηνύματα, η στήριξη και η αλληλεγγύη είναι σημαντικά — αλλά πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί», δήλωσε η Μέτσολα. Η ΕΕ πρέπει να αποδείξει ότι παρακολουθεί την εξελισσόμενη κρίση, ακούει τις εκκλήσεις όσων διαδηλώνουν κατά του καθεστώτος και, κυρίως, ότι “δρα”, πρόσθεσε. «Αν δεν υψώσουμε το ανάστημά μας και δεν καταγγείλουμε αυτές τις αδικίες, απογοητεύουμε όλους αυτούς τους γενναίους ανθρώπους στο Ιράν που αγωνίζονται για δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό».

Η Μέτσολα ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο σε όλους τους Ιρανούς διπλωμάτες και αξιωματούχους σε οποιοδήποτε κτίριο ή γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια έθεσε τα κριτήριά της για νέες κυρώσεις.

«Τα μέτρα πρέπει να είναι αποτελεσματικά και στοχευμένα, διασφαλίζοντας ότι όσοι είναι υπεύθυνοι — πολιτικά, στρατιωτικά ή δικαστικά — θα λογοδοτήσουν», δήλωσε η Μέτσολα. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι κυρώσεις θα είναι εκτεταμένες και αυστηρές, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα γίνονται ανεκτές».

Ο Γερμανός καγκελάριος ανέφερε επίσης ότι η ομάδα του εργάζεται πάνω σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ. «Η βία του καθεστώτος κατά του ίδιου του λαού του δεν είναι ένδειξη δύναμης, αλλά αδυναμίας. Πρέπει να σταματήσει αμέσως», έγραψε ο Μερτς στο X. «Για να υπογραμμίσουμε αυτό το μήνυμα, εργαζόμαστε για περαιτέρω κυρώσεις της ΕΕ».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οποιαδήποτε χώρα συναλλάσσεται με το Ιράν θα αντιμετωπίσει αμερικανικό δασμό 25%. Έχει υποσχεθεί να συνδράμει τους διαδηλωτές και εξετάζει επιλογές που περιλαμβάνουν ακόμη και πιθανά στρατιωτικά πλήγματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα