Drone στη Λευκάδα: Διάβημα στο Κίεβο ετοιμάζει η Αθήνα
Διαβάζεται σε 3'
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ενημέρωσε την Κάγια Κάλας για το ουκρανικό drone στην Λευκάδα. Θα ακολουθήσει διάβημα.
- 28 Μαΐου 2026 19:35
Την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάγια Κάλας ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης για το πόρισμα του ΓΕΕΘΑ, που αφορά sτο drone που βρέθηκε στη Λευκάδα από αλιείς, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λεμεσό. Εκεί είχε, επίσης, συνομιλία επί του θέματος με τον Ουκρανό ομόλογό του, Αντρίι Σιμπίχα, ο οποίος είχε προσκληθεί στη Λεμεσό από την Κυπριακή Προεδρία.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει και επίσημο διάβημα στην ουκρανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Υπενθυμίζεται πως, το drone βρέθηκε σε μια σπηλιά κοντά στο νησί της Λευκάδας, την Πέμπτη (7/5). Οι ψαράδες ειδοποίησαν το Λιμενικό Σώμα, το οποίο στη συνέχεια το ρυμούλκησε στο κοντινό λιμάνι της Βασιλικής.
Εκρηκτική ύλη και πυροκροτητές
Στο drone υπήρχαν μεταξύ άλλων τρεις πυροκροτητές, αλλά και ποσότητα εκρηκτικής ύλης, με τη χωρητικότητά του να αγγίζει τα 300 κιλά. Αξιοσημείωτο είναι, δε, πως στο εσωτερικό του βρέθηκαν και κάποια χειρόγραφα σημειώματα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το BBC, μέσα στο εξάμετρο drone εντοπίστηκε ένα βαρελάκι γεμάτο με 100 κιλά εκρηκτικά, ενώ η μηχανή του ήταν σε λειτουργία για πολλές ώρες μέχρι να την απενεργοποιήσουν πυροτεχνουργοί του Πολεμικού Ναυτικού.
Τι αναφέρει το πόρισμα του ΓΕΕΘΑ για τo drone στη Λευκάδα
Το πόρισμα του ΓΕΕΘΑ για το drone που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό, δείχνει ότι έπεσε από κάποιο πλοίο που κινούνταν στην ευρύτερη περιοχή και δεν βρέθηκε εκεί τυχαία.
Επιπλέον, αναφέρει ότι οι χειριστές του βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή, είτε πάνω σε ένα μεγαλύτερο, είτε σε μικρότερο πλοίο, ενώ η επαφή τους με το drone χάθηκε.
Το πόρισμα του ΓΕΕΘΑ αναφέρει ως δεδομένο πως στόχος του drone ήταν ο σκιώδης ρωσικός στόλος, κάποια ρωσικά πλοία που πιθανότατα μετέφεραν πετρέλαιο. Το πλέον ανησυχητικό είναι πως το εν λόγω drone δεν ήταν μόνο του, ενώ ερευνάται αν υπάρχουν και άλλα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Γεραπετρίτης είχε επίσης ενημερώσει τους συναδέλφους του υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για το θέμα και είχε διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η Αθήνα δεν θα επιτρέψει να αναπτυχθούν πολεμικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και ιδίως προς την πλευρά της Ελλάδας.
Επισήμως η κυβέρνηση θέτει το ζήτημα της ελευθερίας και ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Είναι όμως εμφανής και η ανησυχία για τυχόν επιπτώσεις στον τουρισμό, στην αρχή της θερινής περιόδου. Με τη δημοσιοποίηση της ταυτότητας του drone και τα μηνύματα προς Κίεβο σε διπλωματικό επίπεδο, η Αθήνα ευελπιστεί ότι τουλάχιστον θα αποτραπούν αντίστοιχες ουκρανικές επιχειρήσεις στο μέλλον.