Ρωσία: Κατηγορεί την Ουκρανία ότι ετοιμάζει “προβοκάτσια” στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ρωσία: Κατηγορεί την Ουκρανία ότι ετοιμάζει “προβοκάτσια” στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Ρώσος στρατιώτης έξω από το εργοστάσιο της Ζαπορίζια AP Photo

Η Μόσχα δηλώνει ότι δεν έχει αναπτύξει "βαριά όπλα" στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ή στις γύρω περιοχές και κατηγορεί το Κίεβο ότι προετοιμάζει "προβοκάτσια" κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες στην Ουκρανία. Απειλεί να κλείσει το εργοστάσιο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα, Πέμπτη (18/08), το Κίεβο ότι σχεδιάζει “προβοκάτσια” στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, αύριο, Παρασκευή (19/08), στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Το Reuters επισημαίνει ότι το ρωσικό υπουργείο δεν παρέχει στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του αυτό.

Στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημειώνει επίσης ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει αναπτύξει “βαριά όπλα” μέσα ή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και τελεί υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

“Υπογραμμίζουμε ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει βαριά όπλα μέσα στον χώρο του (πυρηνικού) σταθμού και στις γύρω περιοχές. Μόνο μονάδες που εγγυώνται την ασφάλεια βρίσκονται εκεί”, προσθέτει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του, την οποία επικαλείται το AFP.

“Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια”, συνεχίζει.

Σύμφωνα με το AFP, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί το Κίεβο ότι θέλει να προετοιμάσει μια “ηχηρή προβοκάτσια” εκεί με αφορμή την επίσκεψη στην Ουκρανία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, προσθέτει το AFP, ουκρανικές μονάδες πυροβολικού προβλέπουν να ανοίξουν πυρ στον σταθμό για να κατηγορήσουν στη συνέχεια τη Ρωσία ότι προκάλεσε πυρηνικό ατύχημα.

Οι μάχες γύρω από τον κατεχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις πυρηνικό σταθμό έχουν εγείρει φόβους για καταστροφή και ο Γκουτέρες έχει δηλώσει ότι θέλει την εγκαθίδρυση αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον σταθμό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι μίλησε με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος είναι έτοιμος να ηγηθεί αντιπροσωπείας στον σταθμό.

“Υπογράμμισα με έμφαση τον επείγοντα χαρακτήρα της αποστολής αυτής για να αντιμετωπιστούν οι απειλές στην πυρηνική ασφάλεια που οφείλονται στις εχθροπραξίες της Ρωσίας”, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter.

Η Ρωσία και η Ουκρανία ανταλλάσσουν κατηγορίες για βομβαρδισμούς κοντά στο πυρηνικό συγκρότημα της Ζαπορίζια, εγείροντας φόβους για μια πυρηνική καταστροφή στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, τον οποίο έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις. Η Ουκρανία δηλώνει ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει πυροβολικό μέσα και γύρω από τον σταθμό.

Ρωσία: Απειλεί να κλείσει τον σταθμό αν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε αργότερα ότι μπορεί να κλείσει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, αν οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίσουν να βομβαρδίζουν τις εγκαταστάσεις, κάτι το οποίο διαψεύδει το Κίεβο.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Ιγκόρ Κιρίλοφ, ο επικεφαλής των δυνάμεων πυρηνικής, χημικής και βιολογικής άμυνας της Ρωσίας, δήλωσε ότι τα εφεδρικά συστήματα υποστήριξης του σταθμού έχουν υποστεί ζημιές λόγω των βομβαρδισμών. Ο Κιρίλοφ πρόσθεσε ότι στην περίπτωση ατυχήματος στον σταθμό, ραδιενεργό υλικό θα κάλυπτε την Γερμανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία.

Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο. Αυτός εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στις γραμμές του μετώπου και επανειλημμένως έχουν σημειωθεί βομβαρδισμοί στην περιοχή του τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ρωσία και η Ουκρανία επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη για τα πλήγματα αυτά.

Τέσσερις νεκροί, πολλοί τραυματίες από βομβαρδισμό στο Χάρκοβο

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 20 τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί από ρωσικά πλήγματα στο Χάρκοβο και μια άλλη κοντινή του πόλη, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές περιφερειακές αρχές, την επομένη άλλων πληγμάτων που προκάλεσαν τον θάνατο 7 ανθρώπων.

“Γύρω στις 04:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), ο εχθρός εξαπέλυσε οκτώ πυραύλους από την πόλη Μπέλγκοροντ (στη Ρωσία) προς το Χάρκοβο”, αναφέρει στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου Όλεγκ Σινεγκούμποφ, σημειώνοντας ότι οι πύραυλοι αυτοί έπληξαν πολλές συνοικίες της πόλης.

“Στη συνοικία Σλομπίντσκι, ένας από τους πυραύλους έπληξε πολυκατοικία. Το κτίριο αυτό καταστράφηκε εν μέρει. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, 18 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά”, διευκρίνισε.

Ο Σινεγκούμποφ πρόσθεσε ότι επίθεση με πυραύλους σημειώθηκε επίσης στην πόλη Κρασνογκράντ γύρω στις 04:00 τοπική ώρα, περίπου 80 χιλιόμετρα νότια του Χαρκόβου, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων.

“Πολλά κτίρια με κατοικίες καταστράφηκαν, περισσότερα από 10 κτίρια υπέστησαν ζημιές. Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν, δύο τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένα παιδί 12 ετών”, διευκρίνισε επίσης.

Τα πλήγματα αυτά σημειώνονται την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στην Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία.

Χθες, Τετάρτη (17/08), το βράδυ, 7 άνθρωποι, σύμφωνα με επικαιροποιημένο απολογισμό, είχαν σκοτωθεί από ρωσικό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο.

Η πόλη αυτή, η δεύτερη μεγαλύτερη της Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Ρωσία, σφυροκοπείται τακτικά από τον ρωσικό στρατό από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου. Ωστόσο οι δυνάμεις της Μόσχας δεν έχουν καταφέρει ποτέ να την καταλάβουν.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση των αρχών, εκατοντάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην περιφέρεια του Χαρκόβου από τότε που άρχισε ο πόλεμος.

Κι άλλο πλοίο με σιτηρά αναχώρησε από την Ουκρανία

Στο μεταξύ το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ακόμη ένα πλοίο που μεταφέρει σιτηρά αναχώρησε από το λιμάνι Τσορνομόρσκ της Ουκρανίας, ενώ με αυτό ανέρχονται συνολικά σε 25 τα πλοία με σιτηρά που έχουν αναχωρήσει από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα βάσει συμφωνίας που επετεύχθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τις εξαγωγές σιτηρών από τη χώρα.

Το πλοίο I Maria με σημαία Μπελίζ μεταφέρει αραβόσιτο, διευκρίνισε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σημειώνοντας ότι άλλα τέσσερα πλοία θα φτάσουν σήμερα σε λιμάνια της Ουκρανίας για να φορτώσουν σιτηρά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα