Ο Καναδάς “σήκωσε” πινακίδα στη Λίμνη Οντάριο απέναντι στον Τραμπ
Διαβάζεται σε 4'
Σε νέα εστία έντασης εξελίσσεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Καναδά, με αφορμή τη μετονομασία της Λίμνης Οντάριο σε “Λίμνη Αμερική” από την κυβέρνηση Τραμπ.
- 31 Αυγούστου 2026 11:22
Σε μια πρωτοφανή έξαρση αντιπαράθεσης, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Καναδάς διασταυρώνουν τα ξίφη τους με αφορμή τη διοικητική μετονομασία της Λίμνης Οντάριο από την αμερικανική κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός της επαρχίας του Οντάριο έστησε μια γιγαντιαία πινακίδα που διακηρύσσει «Λίμνη Οντάριο. Τώρα και Για Πάντα», με τον Αμερικανό πρόεδρο να απαντά αναρτώντας βίντεο όπου γκρεμίζει την πινακίδα αυτή, τοποθετεί στη θέση της μία με την ονομασία «Λίμνη Αμερική» και χορεύει στους ρυθμούς του «YMCA».
Η διαμάχη για το όνομα της λίμνης αποτελεί την ορατή πτυχή μιας οξείας εμπορικής σύγκρουσης, η οποία τροφοδοτείται από την επιβολή αμερικανικών δασμών 50% στο καναδικό ατσάλι και τα αντίστοιχα αντίποινα της Οτάβα.
Η εντολή του Τραμπ προς τις αμερικανικές υπηρεσίες να αναφέρουν τη λίμνη ως «Λίμνη Αμερική» είχε άμεσο αντίκτυπο: η Google τροποποίησε την ονομασία στο Google Maps για τους χρήστες εντός των ΗΠΑ, ακολουθώντας την επίσημη ονοματοδοσία των αμερικανικών αρχών.
Η εταιρεία διευκρίνισε ότι η αλλαγή δεν επηρεάζει τις ονομασίες στον Καναδά, όπου οι χρήστες συνεχίζουν να βλέπουν το «Λίμνη Οντάριο», ούτε στον υπόλοιπο κόσμο, όπου εμφανίζονται και τα δύο ονόματα. Παρόμοια τακτική είχε ακολουθηθεί και όταν ο Τραμπ είχε διατάξει τη μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε «Κόλπο της Αμερικής».
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμάκωσε την επίθεσή του μέσω αναρτήσεων με εικόνες παραγόμενες από Τεχνητή Νοημοσύνη. Σε ένα βίντεο, ένα σμήνος από καναδικές χήνες με ξανθιά κόμη παρόμοια με τη δική του εμφανίζεται να κρατά όπλα για να προστατεύσει τη «Λίμνη Αμερική», ενώ σε ένα άλλο ο ίδιος απεικονίζεται να κλωτσά την πινακίδα της «Λίμνης Οντάριο» και να τη αντικαθιστά, χορεύοντας την ίδια ώρα τη γνώριμη επιτυχία των Village People.
“Κανείς δεν θα τη λέει Λίμνη της Αμερικής”
Από την πλευρά του Καναδά, ο πρωθυπουργός Μάρκ Κάρνεϊ απέρριψε κατηγορηματικά τη μετονομασία, υπενθυμίζοντας ότι η λέξη «Οντάριο» προέρχεται από τη γλώσσα των αυτόχθονων Γουέντατ, χρονολογείται πάνω από 400 χρόνια και σημαίνει «η λίμνη είναι όμορφη, η λίμνη είναι μεγάλη».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της επαρχίας του Οντάριο, Νταγκ Φορντ, σήκωσε μια γιγαντιαία πινακίδα ύψους δύο ορόφων κοντά στο Γκρίμσμπι, δηλώνοντας πως «πολύ μετά την αποχώρηση του προέδρου Τραμπ, η λίμνη θα συνεχίσει να λέγεται Οντάριο».
Σε τηλεοπτική του εμφάνιση παραλλήλισε την προεδρική εντολή με σκετς της κωμικής εκπομπής Saturday Night Live, ενώ σε συνέντευξή του σημείωσε πως ο Ρόναλντ Ρέιγκαν «θα έκανε εμετό» με τις δασμολογικές πολιτικές του Τραμπ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός της επαρχίας Μανιτόμπα, Γουάμπ Κινιού, συνέκρινε την τακτική του Τραμπ με «γερασμένη ροκ μπάντα που προσπαθεί να ανακυκλώσει μια παλιά της επιτυχία σε κάποιο καζίνο», ενώ ο Μεγάλος Αρχηγός της φυλής Γουέντατ, Πιέρ Πικάρ, έκανε λόγο για μια απαράδεκτη απόπειρα διαγραφής της ιστορίας και της ταυτότητας των αυτόχθονων.
Με τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση της εμπορικής διαμάχης να βρίσκονται σε αδιέξοδο, ο Ντόναλντ Τραμπ σφράγισε την αντιπαράθεση με μια νέα ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας πως «ο Καναδάς είναι ο χειρότερος» και προσθέτοντας: «Δεν θέλω τίποτα καναδικό. Μας εκμεταλλεύονται για δεκαετίες και αυτό τελειώνει εδώ».
Η Λίμνη Οντάριο, η οποία με έκταση 7.340 τετραγωνικών μιλίων είναι η μικρότερη από τις πέντε Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής, παραμένει πλέον στο επίκεντρο μιας άνευ προηγουμένου πολιτικής και οικονομικής αντιπαράθεσης.