ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης παρέπεμψε τη μείωση πλεονασμάτων στο αόριστο μέλλον

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης παρέπεμψε τη μείωση πλεονασμάτων στο αόριστο μέλλον
Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου Eurokinissi

"Δεν συνάδει με την κατασκευασμένη εικόνα του "τεχνοκράτη" πολιτικού η παραπομπή της κοστολόγησης στο μέλλον. Όπως, βέβαια, δεν παραπέμπει στον φλογερό μακεδονομάχο που γνωρίσαμε η έμπρακτη αναγνώριση της ανάγκης για πιστή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε πάνω από 2,5 ώρες για να επιβεβαιώσει πως ακυρώνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και τις 10.500 προσλήψεις καθηγητών” σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ακόμη:

“Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε -για μια ακόμα φορά- τη μείωση των πλεονασμάτων στο αόριστο μέλλον. Με την ευκαιρία αυτή, τον ενημερώνουμε ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος απέρριψε για να τη διεκδικήσει κάποτε, στο αόριστο μέλλον, δεν ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.  Ήταν μια ρεαλιστική προοπτική καθώς καμία συμφωνία δεν παραβιαζόταν και τα χρήματα των εταίρων ήταν διασφαλισμένα. Μπορεί να τον ενοχλεί, αλλά κάποια στιγμή οφείλει να το συνειδητοποιήσει: η χώρα έχει βγει πλέον από τα μνημόνια χάρη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”.

Παράλληλα ασκεί κριτική για τη στάση Μητσοτάκη στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών:

“Μέχρι να συμβεί αυτό, ας φροντίσει ο κ. Μητσοτάκης να μάθει την κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε. Δεν συνάδει με την κατασκευασμένη εικόνα του «τεχνοκράτη» πολιτικού η παραπομπή της κοστολόγησης στο μέλλον. Όπως, βέβαια, δεν παραπέμπει στον φλογερό μακεδονομάχο που γνωρίσαμε η έμπρακτη αναγνώριση της ανάγκης για πιστή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών”.

Από τη δική της μεριά, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, παρατήρησε:

“Ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να μην δεσμευτεί για τον κανόνα 1:1 στις προσλήψεις του δημοσίου και ειδικά ως προς τις αναγκαίες προσλήψεις για την Παιδεία, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Οι 4500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή αφορούν το 2019, και η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει καθυστερήσει να τις ολοκληρώσει. Οι 10500 προσλήψεις της γενικής εκπαίδευσης αφορούν τα έτη 2020 και 2021, στη βάση του κανόνα 1:1 και του πολυετούς προγραμματισμού προσλήψεων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει άλλες προτεραιότητες που δεν τις ομολογεί και κυρίως δεν θέλει να δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει τον κανόνα των προλήψεων τα επόμενα χρόνια”.

Ακόμη, ο Πάνος Σκουρολιάκος, βουλευτής Ανατολικής Αττικής και τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε σχετικά με τα μάρμαρα του Παρθενώνα:

“Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο κ. Πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου της 84 ΔΕΘ το μόνο που βρήκε να πει σε σχέση με τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ «ταυτίζεται με την θέση του Βρετανικού Μουσείου». Ευγενική υπενθύμιση: δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε να δανειστεί τα μάρμαρα. Αυτό δεν είναι κοντή μνήμη, ούτε πολιτική κωλοτούμπα, είναι κοροϊδία”.

Ο βουλευτής Κορινθίας και αν. τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός απέδειξε «την άγνοια αλλά και τον επιφανειακό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το προσφυγικό». Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης:

Επιβεβαίωσε πλήρως ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. άργησε πάρα πολύ να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να δράσει στο προσφυγικό.

Απέφυγε, βέβαια, να μας πει ότι η μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα γίνεται χωρίς οργανωμένο σχέδιο σε ακατάλληλες συνθήκες

Συνέχισε να εκθέτει τη χώρα επαναλαμβάνοντας τη λασπολογία για κακοδιαχείριση κονδυλίων από την κυβέρνηση στο προσφυγικό

Υπερασπίστηκε την κατάργηση της Αρχής Προσφυγών για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε β’ βαθμό, με την οποία παραβιάζεται κατάφωρα το Ενωσιακό Δίκαιο, η ΕΣΔΑ και η Νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέρθηκε στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «η επιχείρηση πλήρους άλωσης του κράτους και κομματικοποίησης των θεσμών κλιμακώθηκε στη ΔΕΘ», με την προαναγγελία του πρωθυπουργού για εκλογή ΠτΔ από μόλις 151 βουλευτές.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρουγκαλο, πρόκειται για «ευτελισμό του θεσμού, παραβίαση της κατεύθυνσης της Αναθεωρητικής Βουλής και του πνεύματος του Συντάγματος».

Ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, σημείωσε ότι βρίθουν γενικοτήτων και ανακριβειών οι αναφορές του πρωθυπουργού στην Υγεία «εκτός από την εξαγγελία επενδύσεων από φαρμακευτικές εταιρείες, αρκετές από τις οποίες έχουν εδώ και καιρό δρομολογηθεί».

Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει απάντηση για το τι θα κάνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. απέναντι στις πολιτικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «χρειάζονται σοβαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις» σε κρίσιμα θέματα «που δεν βλέπουμε να υπάρχουν».

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε στα «Παραπολιτικά FM 90,1» ότι «ο Κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή ομιλία του στη ΔΕΘ ήταν λαλίστατος για τις οικονομικές επιτυχίες του τελευταίου διαστήματος –που όμως αφορούν την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- αλλά πολύ σιωπηλός σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ.».

Δήλωση Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα:

«Πριν από λίγες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωνε ότι είχε δήθεν πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τώρα ανακάλυψε ότι το είχε «δρομολογήσει» και ότι ήταν «ρεαλιστική προοπτική», απαντά ο κ. Πέτσας και συνεχίζει:

Το δήθεν «σχέδιο» μείωσης των υπερβολικών πλεονασμάτων που οι ίδιοι υπέγραψαν, ήταν «κρυφό»: δεν το γνώριζε κανείς στην Ευρώπη! Όσο για τα υπόλοιπα, κατανοούμε την αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως λέει ο λαός μας, όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα