Σημείο προς σημείο αντιπολίτευση από ΝΔ

Σημείο προς σημείο αντιπολίτευση από ΝΔ

Τα «ψιλά γράμματα» της επίθεσης στον πρωθυπουργό ότι είναι «βολικός για τα ξένα συμφέροντα», ο χρόνος των εκλογών και η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να αντιπαρέλθει την αγορά πολιτικού χρόνου από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Για αγώνα αντοχής και όχι ταχύτητας ετοιμάζονται στη ΝΔ που φαίνεται να κατασταλάζουν στην άποψη πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει με την επικείμενη συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να αγοράσει τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα στην εξουσία.

Ως εκ τούτου αν και επισήμως στο Μοσχάτο υποστηρίζουν ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα είναι σημείο καμπής για τις πολιτικές εξελίξεις, βλέπουν εκλογές λίγο αργότερα και πλέον προσαρμόζουν την αντιπολιτευτική τους στρατηγική στα νέα πολιτικά δεδομένα.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα αυτό έχει γίνει εμφανές τόσο στις επίσημες ανακοινώσεις της ΝΔ όσο και στις δηλώσεις των κεντρικών της στελεχών που επιδίδονται σε αποδόμηση λέξη προς λέξη των λεγομένων των κυβερνητικών στελεχών και του πρωθυπουργού και χρησιμοποιώντας αρκετά μαθηματικά και οικονομικά μεγέθη για να αντικρούσουν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης σε ότι αφορά το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας.

Αυτό που όπως όλα δείχνουν φαίνεται να έχουν βάλει στο γαλάζιο μικροσκόπιο οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το γεγονός ότι οι δανειστές είναι πολύ πιθανό να δώσουν τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να φέρει με το κατάλληλο αμπαλάζ μια δύσκολη συμφωνία με σκληρά μέτρα κάτι που εκλαμβάνεται και ως στήριξή τους προς την κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας μίλησε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα και βαρύτατους χαρακτηρισμούς λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας είναι «βολικός για τα ξένα συμφέροντα».

Σ’ αυτό το πλαίσιο η ΝΔ ευθύς εξαρχής αμφισβήτησε και επιδόθηκε σε έναν αγώνα απαξίωσης της κυβερνητικής προπαγάνδας για την επίτευξη του μεγάλου πρωτογενούς πλεονάσματος αναφερόμενη αναλυτικά στην υπερφορολόγηση, τις κατασχέσεις, τις περικοπές και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους.

Στο ίδιο μοτίβο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω από τη συνολική καταψήφιση της συμφωνίας με τα στελέχη της ΝΔ να επαναλαμβάνουν ότι θα καταψηφίσουν και τα μέτρα και τα αντίμετρα, θέλοντας έτσι να προλάβουν τυχόν κινήσεις της κυβέρνησης που θα επιχειρήσει να στριμώξει πολιτικά την αξιωματική αντιπολίτευση όπως πχ το να έρθουν χωριστά προς ψήφιση στη βουλή τα μέτρα και τα αντίμετρα.

Στη ΝΔ αν και θεωρούν ότι ο παράγοντας χρόνος λειτουργεί υπέρ τους εντούτοις δεν επαναπαύονται καθώς γνωρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τα πάντα για να μπορέσει να στήσει ένα όσο το δυνατόν πιο πειστικό αφήγημα και να παραμείνει ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων. Παρόλα αυτά στις μύχιες σκέψεις των γαλάζιων στελεχών –κάτω και από το βάρος της δυσκολίας εξεύρεσης σίγουρων συμμάχων, καθώς είναι απολύτως αβέβαιη η σύνθεση της νέας βουλής και το μέλλον των υπαρχόντων, εν δυνάμει συμμάχων της ΝΔ, κομμάτων είναι η αυτοδυναμία και θεωρούν ότι είναι δυνατόν να την επιτύχουν ωστόσο ως στόχο που θα τον διακηρύξουν αναμένεται να το κάνουν εν ευθέτω χρόνο προκειμένου να μην τους γυρίσει μπούμερανγκ. 

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα