Το στοίχημα της περαίωσης

Το στοίχημα της περαίωσης
ΤΑΜΕΙΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - (Φωτο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI) EUROKINISSI

Στην περαίωση στηρίζει πλέον τις ελπίδες του για αύξηση των εσόδων το οικονομικό επιτελείο, καθώς η ανταπόκριση των πολιτών στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ήταν πολύ χαμηλή. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία που ξεκινά σήμερα

Από σήμερα αρχίζουν οι πληρωμές στα ταμεία των τραπεζών για την περαίωση. Στόχος του υπουργείου να εισπράξει μέχρι το τέλος του έτους 700 εκατομμύρια ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, απέστειλε περίπου μισό εκατομμύριο εκκαθαριστικά σηµειώµατα, µε τα οποία καλούσε ισάριθµους φορολογουµένους να προσέλθουν στα γκισέ των τραπεζών για να καταβάλουν ως προκαταβολή το 20% του έξτρα φόρου που προσδιορίζεται στο σηµείωµα και να κλείσουν έτσι τις εκκρεµείς φορολογικές υποθέσεις τους για την περίοδο 2000-2009.

Ωστόσο όπως αναφέρει η εφημερίδα “Τα Νέα”, υπήρξαν σοβαρά λάθη, καθώς ραβασάκια έφτασαν σε µισθωτούς, συνταξιούχους, φορολογουµένους µε µηδενικό εισόδηµα από ελευθέριο επάγγελµα, ακόµα και σε ανθρώπους που δεν βρίσκονται πια στη ζωή.

Λάθη υπήρχαν και στον προσδιορισμό του φόρου, εξαιτίας των ελάχιστων ποσών που διαφοροποιούνται ανάλογα αν ο υπόχρεος είναι ελεύθερος επαγγελµατίας ή επιχειρηµατίας.

Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 18 Νοεμβρίου, προκειμένου να δεχτούν την ρύθμιση και να προσκομίσουν στην τράπεζα το εκκαθαριστικό σημείωμα για την περαίωση, πληρώνοντας το 20% του φόρου.

Δίνεται προθεσμία σε όσους το παραλάβουν μέχρι τις 18 Νοεμβρίου να αποδεχθούν το εκκαθαριστικό, καταβάλλοντας μαζί και το 20% του ποσού της ρύθμισης για την υπαγωγή τους στο μέτρο. Στην περίπτωση που το εκκαθαριστικό που παραλάβουν χρειάζεται τροποποιήσεις, η προθεσμία αυτή επεκτείνεται έως τις 29 Νοεμβρίου.

Για όσες υποθέσεις έχουν ήδη ελεγχθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και εκκρεμούν στα δικαστήρια, οι υπόχρεοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην εφορία έως τις 15 Νοεμβρίου, προκειμένου να υπαχθούν στην ρύθμιση.

Η εξόφληση του ποσού της περαίωσης μπορεί να γίνει και σε 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες κλιμακώνονται ως εξής:

Για ποσά έως 5.000 ευρώ έξι μηνιαίες δόσεις, για ποσά από 5.000 έως 10.000 ευρώ οχτώ μηνιαίες δόσεις, για ποσά από 15.000 έως 20.000 ευρώ δεκαοχτώ δόσεις και από 20.000 ευρώ και πάνω 24 δόσεις.

Πρέπει να σημειωθεί πως το ελάχιστο όριο της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 500 ευρώ, ενώ ο ελάχιστος φόρος ανά χρήση που θα περαιώνεται θα κυμαίνεται από 800 έως και 1.000 ευρώ, ανάλογα με το αν πρόκειται για επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες και την κατηγορία των βιβλίων που τηρούν.

Οι στόχοι του οικονομικού επιτελείου

Το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ως στόχο μέσα στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου να εισπράττει 5,4 εκ. ευρώ ανα μήνα και οι πηγές προσδιορίζονται στον ΦΠΑ και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, το ΕΤΑΚ και την περαίωση των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Στο μέτωπο του ΦΠΑ και του ΦΜΥ λόγω της ύφεσης και των απολύσεων από τις επιχειρήσεις καταγράφεται μεγάλη υστέρηση εσόδων, έτσι ο προσανατολισμός του εισπρακτικού μηχανισμού του οποίου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζήτησε άμεση ενεργοποίηση, είναι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και η περαίωση.

Δραματικά χαμηλή, ήταν και η ανταπόκριση των οφειλετών του Δημοσίου για τους οποίους η παράταση της προθεσμίας ρύθμισης των οφειλών έληξε την Παρασκευή και παρά τις διευκολύνσεις και τις απαλλαγές που προσέφερε το υπουργείο Οικονομικών η προσέλευση θεωρείται πολύ κάτω από τις προσδοκίες.

Τα στοιχεία για το τελικό ποσό της ρύθμισης των οφειλών θα δοθούν από τις εφορίες την ερχόμενη εβδομάδα και δεν αποκλείεται – ανάλογα με το αποτέλεσμα- να δοθεί και νέα παράταση.

Έτσι η περαίωση στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις και το ΕΤΑΚ καταλήγουν στόχοι κορυφής για τον εισπρακτικό μηχανισμό, που προσδοκά προγραμματισμένα έσοδα (από τον φόρο ακινήτων τουλάχιστον) περίπου 700 εκ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα