Η ανασύνταξη της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων

Διαβάζεται σε 3'
Η ανασύνταξη της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων

Μικρές και μεγάλες εξαγορές της τελευταίας περιόδου επιβεβαιώνουν την κινητικότητα στον κλάδο

Από το 2021 και το mega deal εξαγοράς της Chipita από τη Mondelez ο κλάδος τροφίμων στην ελληνική αγορά βρίσκεται σε διαρκή κινητικότητα με σειρά εξαγορών και συμφωνιών που αναδιατάσσουν το χάρτη. Το ενδιαφέρον του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου για αναγνωρίσιμα ελληνικά σήματα από τη βιομηχανία των ειδών διατροφής δεν κάμφθηκε από την πληθωριστική κρίση και την πτώση της κατανάλωσης και ήδη αρκετές μικρότερες και μεγαλύτερες εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν αναπτυξιακές προοπτικές, βρίσκονται στο στόχαστρο.

Η  εξαγορά της εμπορικής εταιρείας Cold Sin, η οποία  είναι επίσημος εθνικός διανομέας των παγωτών της Mars Hellas και των παγωτών Häagen-Dazs (General Mills A.E.) και της Sammontana SPA για Ελλάδα και Κύπρο από τη ΔΕΛΤΑ, αποτελεί την πλέον πρόσφατη κίνηση στο συγκεκριμένο πεδίο και επαναφέρει τη ΔΕΛΤΑ του ομίλου Vivartia στο χώρο του παγωτού. 

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, οι πιο ηχηρές συμφωνίες που έχουν κλείσει ήταν η απόκτηση επιπλέον ποσοστού στην ΙΟΝ από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΕΨΑ από το επενδυτικό κεφάλαιο SMERemediumCAP με επικεφαλής τον Νίκο Καραμούζη, η  απορρόφηση της Green Cola από τη Χήτος (Ζαγόρι),  η απόκτηση του νερού Ιόλη από την  Sterner Stenhus, που ελέγχεται από τον ομογενή επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, η απόκτηση του 39,49% της εταιρείας Panini Αρτοποιήματα Α.Ε. από την Alfa Αθανάσιος Κουκουτάρης ΑΕΒΕ, η  εξαγορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας των συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών υπό το σήμα Solgar από τη Nestle, η απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού Beanies the Flavour Company Ltd από την Cafetex. 

Η ευρύτερη αναδιάρθρωση οδηγεί σε αλλαγή κατεύθυνσης τους εγχώριους ομίλους αλλά στη δημιουργία νέων πόλων όπως η Bespoke του επιχειρηματία Σπ.Θεοδωρόπουλου, ο οποίος ελέγχει την αλλαντοβιομηχανία Νίκας, την IΟΝ,  τη Wonderplant, που δραστηριοποιείται στον χώρο της υδροπονικής καλλιέργειας, την εταιρεία Έδεσμα και τη αντίστοιχη έτοιμων φαγητών και σαλατών Αμβροσία, την Ελληνικοί Χυμοί (από κοινού με την EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη). 

Είσοδο σε νέες κατηγορίες προϊόντων μέσω εξαγορών είχε προαναγγείλει η ΔΕΛΤΑ που ανήκει στη Vivartia, με την τελευταία να ενοποιείται με τη Venetiko Holdings (CVC) που είναι και βασικός μέτοχος στη  Δωδώνη.  Αυτή τη στιγμή ο κλάδος γαλακτοκομικών προϊόντων του ομίλου Vivartia περιλαμβάνει τη Δέλτα, την εμπορική εταιρεία Δ. Γκατένιο και το 70% της γαλακτοβιομηχανίας Κουρέλλας.Προς το παρόν Vivartia και Δωδώνη διατηρούν απόλυτα διαχωρισμένες λειτουργίες μεταξύ τους. Πάντως γενικότερα, η CVC Capital Partners, ιδιοκτήτρια της Vivartia, αναζητεί ευκαιρίες που συμπληρώνουν το χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων της πολυσχιδούς εταιρείας.

Παράλληλα, η απόφαση για μετεξέλιξη ισχυρών εγχώριων επιχειρήσεων σε ομίλους τροφίμων, όπως τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία, η Υφαντής, η Ε. Ι. Παπαδόπουλος, η Γιώτης, η Μέλισσα Κίκιζας, η Creta Farms, η Κύκνος κ.ά., δημιουργεί νέες ισορροπίες στον κλάδο, με την πιθανότητα νέων επιχειρηματικών συμφωνιών να αυξάνεται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα